Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Briefing de presa sustinut de primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern

26-Mai-2010
3184

Buna seara, tuturor! In sedinta de guvern de astazi am adoptat Scrisoarea de intentie catre FMI si Memorandumul catre Comisia Europeana. Astazi, Guvernul si-a mentinut punctul de vedere potrivit caruia incadrarea in deficitul bugetar de 6,8% sa se faca prin reducerea cheltuielilor bugetare si nu prin majorarea taxelor, respectiv majorarea cotei unice si a TVA. Am ales aceasta solutie din cel putin doua motive.

In primul rand, pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic - singurul care produce resursele necesare sectorului public, acoperirii cheltuielilor pe care statul le are - avand in vedere ca in anul 2009 mediul privat a fost nevoit, in primul rand din cauza constrangerilor crizei economice, sa adopte masuri de austeritate.

O taxare suplimentara astazi, prin majorarea TVA si a cotei unice, nu ar fi facut altceva decat sa omoare, sa sugrume si acest ultim resort al revenirii economice, al gasirii solutiilor pentru a putea ajunge pe crestere economica in Romania.

In al doilea rand, cresterea impozitelor, cresterea taxelor, despre care am vorbit, ar fi condus la inflatie, ceea ce ar fi muscat cel putin la fel de mult din buzunarul romanilor prin scaderea puterii de cumparare.

Am ales, asa cum am mai spus si alta data, raul cel mai mic: sa nu majoram taxele, sa dam posibilitatea - in conditiile grele inca, existente - mediului privat, si prin masurile pe care guvernul le va sustine in continuare, sa pregateasca cresterea economica, astfel incat, in conditiile unei cresteri economice sanatoase, sa putem vorbi de salarii si pensii care sa aiba acoperire in realitate.

Pe de alta parte, suntem nevoiti sa luam aceste masuri din cauza contextului extern in care traim si din cauza greselilor din ultimii douazeci de ani in privinta politicilor legate de salarii, pensii si consum, politica accentuata in special in anii 2007-2008 prin decizii iresponsabile ale guvernantilor de atunci, cand, fara acoperire bugetara, au fost majorate drepturi sociale.

Din nefericire, Romania nu traieste izolata intr-un glob de sticla si, dupa cum ati putut observa, din SUA pana in Europa toate tarile sunt obligate sa ia masuri dure si aspre de austeritate, de reducere a datoriilor, de reducere a cheltuielilor bugetare, pentru a putea pregati o crestere economica si a iesi cat mai repede cu putinta din situatia actuala.

Suntem in cea mai grava criza economica de dupa Marea Depresiune, despre care am invatat noi in manualele de istorie. Din nefericire, omenirea traverseaza o criza similara, dar cu implicatii inca necunoscute.

Romania nu poate sta acum sa astepte, practic, situatia incapacitatii de a-si putea achita datoriile si de a plati obligatiile sociale ale statului. Vreau sa stiti ca si in conditiile mentinerii deficitului de 6,8%, rezultat in urma masurilor de austeritate bugetara, Romania trebuie anul acesta sa se imprumute, sa ia bani, pentru ca in continuare consuma mai mult decat produce.

Peste un miliard de euro va trebui sa luam, in continuare, bani pentru a asigura sustinerea deficitului bugetar de 6,8%, ceea ce inseamna plata salariilor si a pensiilor chiar si reduse, plata investitiilor care pot asigura relansarea economica, plata celor necesare functionarii statului. In conditiile in care nu am avea o relatie cu FMI si cu Comisia Europeana, practic de pe piata externa ne-am inchide orice usa de a lua acesti bani - repet, peste 1 miliard de euro, cu care sa finantam deficitul.

Sau poate i-am putea lua la niste preturi care ar costa enorm de mult tara, la niste dobanzi de nesuportat. Pe plan intern nu am gasi aceste resurse financiare, pentru ca inevitabil ele sunt limitate si am luat toate resursele mediului privat pentru a putea avea finantarea activitatilor economice.

De aceea, am optat pentru o solutie sanatoasa de a nu creste taxele, pentru o solutie de a corecta deficitele structurale pe care le are aceasta tara si, pentru intelesul tuturor, deficitul structural inseamna "consumam mai mult decat producem". In continuare (...) citeste mai departe

Sursa : Guvernul Romaniei ? Biroul de presa

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016