
Raportul Special
realizat de specialisti
UPDATE 11 februarie 2020
Proiectul legislativ care prevede ca bunicii care au grija de nepotii lor vor primi o indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea acestora, a fost adoptat tacit de Senat.
ATENTIE! Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa mai trebuie sa fie adoptata si de Camera Deputatilor - for decizional in acest caz, apoi sa fie promulgata de presedintele Iohannis si sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Faptul ca foarte multe familii tinere beneficiaza de ajutor din partea bunicilor in cresterea juniorilor este o practica veche de cand lumea, si nu vorbim de o traditie pur romaneasca. Noutatea consta abia in propunerea legislativa inregistrata in Senat pentru dezbatere, aceea de a “rasplati” sau incuraja bunicii sa se implice in cresterea nepotilor, oferindu-le indemnizatii lunare in cuatum de 650 de lei.
Practic, parintii care inregistreaza venituri impozabile pe perioada concediului de crestere a copilului pot opta pentru ajutor din partea bunicilor copiilor, caz in care bunicii vor beneficia de stimulentul de insertie in valoare de 650 de lei. In aceasta situatie, stimulentul inceteaza ca si in cazul parintilor, la implinirea varstei de 3 ani a copiilor.
Propunere legislativa modifica si completeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
„Consideram ca prezenta initiativa va contribui in primul rand la sporirea inclinatiei de a lucra a persoanelor indreptatite la primirea indemnizatiei de crestere a copilului (...). Mai mult, aplicand principiul imbatranirii active si solidaritatii intre generatii, consideram ca prezenta initiativa va contribui si la dezvoltarea unei societati inclusive pentru toate varstele, permitand persoanelor in varsta sa isi aduca contributia in familie la cresterea nepotilor”, se arata in expunerea de motive care insoteste propunerea legislativa.
Fondurile necesare se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, incepand cu anul 2020.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
ATENTIE! Momentan, proiectul de lege NU este in vigoare. Pentru a se aplica, proiectul legislativ trebuie sa primeasca votul favorabil al Parlamentului, sa fie promulgat de presedintele tarii si sa fie publicat in Monitorul Oficial.
pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Parlamentul Romaniei adopta, prezenta lege.
Art. I. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 11 se introduce un nou articol, art. 111, cu urmatorul cuprins: "Art. 111 — (1) Pe perioada acordarii stimulentului de insertie prevazut la art. 7, oricare dintre bunici beneficiaza de o indemnizatie pentru cresterea nepotului/nepoatei, daca se afla in relatii de rudenie fireasca sau din adoptie cu nepotul/nepoata pentru care solicita indemnizatia si daca are acordul parintilor acestuia/acesteia. (2) Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la alin. (1) este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de insertie."
2. La articolul 12 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora in cazul drepturilor prevazute la art. 2, art. 5 si art. 7, respectiv se ocupa de cresterea si ingrijirea nepotului/nepoatei/nepotilor in cazul dreptului prevazut la art. 111."
3. Alineatul (1) al articolului 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie pentru cresterea copilului, stimulent de insertie sau indemnizatie pentru cresterea nepotului/nepoatei, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:"
4. La articolul 13 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. b1), cu urmatorul cuprins: "b1) actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relatia acestuia cu nepotul/nepoata/nepotii pentru care solicita dreptul si acordul parintilor, pentru situatia prevazuta la art. 1 11;"
5. Alineatul (1) al articolului 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie pentru cresterea copilului, stimulent de insertie sau indemnizatie pentru cresterea nepotului/nepoatei, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul are domiciliul sau resedinta."
6. Alineatul (1) al articolului 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatie pentru cresterea copilului, stimulent de insertie sau indemnizatie pentru cresterea nepotului/nepoatei se stabilesc dupa cum urmeaza:"
7. Dupa alineatul (1) al articolului 17 se introduce un nou alineat, alin. (11), cu urmatorul cuprins: "(11) Dreptul la indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei prevazut la art. 111 inceteaza odata cu incetarea dreptului la stimulentul de insertie."
8. Dupa alineatul (3) al articolului 17 se introduc doua noi alineate, alin. (4) si (5), cu urmatorul cuprins: "(4) Dreptul la indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei prevazut la art. 111 se suspenda odata cu suspendarea dreptului la stimulentul de inser(ie. (5) Dreptul la indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei prevazut la art. 111 se suspenda incepand cu ziva urmatoare celei in care: a) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile; b) beneficiarul a decedat; c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 12; d) se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate."
9. Alineatul (1) al articolului 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) in situatiile de suspendare a drepturilor prevazute la art. 16 alin. (2) si art. 17 alin. (2), (3) si (5), acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta."
Art. II. — Prevederile prezentei legi intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Realizarea de venituri pe perioada concediului pentru cresterea copilului. Cand se suspenda indemnizatia?Cheltuieli deductibile in 2023. 3 exemple detaliatePFA. Indemnizatie crestere copilProiect: Mamele aflate in CCC nu mai risca sa piarda indemnizatia in cazul in care realizeaza venituri si din activitati independenteVenituri realizate din conventii civile de o persoana fizica neinregistrata fiscal. Indemnizatie crestere copilUltimele articole
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie. Conditii pentru acordareConcediu de crestere si ingrijire copil. Cand se poate reintoarce la munca angajatul pentru a beneficia de stimulentul de insertie?PFA. Dreptul la concediul pentru cresterea copiluluiAcordarea stimulentului de insertie in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2Cadrul legal privind acordarea celui de-al treisprezecelea salariu pe durata CCCSfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA