Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadouri de Craciun care depasesc suma de 300 lei, acordate angajatilor. Care este tratamentul fiscal?

23-Dec-2022
31587
Cadouri de Craciun care depasesc suma de 300 lei, acordate angajatilor. Care este tratamentul fiscal?

Cu ocazia sarbatorilor de Craciun compania ofera angajatilor 500 RON brut, sub forma de cos cadou, beneficiu mentionat in contractul colectiv de munca.

 

Dint punct de vedere taxe retinute angajatilor, intelegerea este ca valoare de 300 Ron nu se include in baza de impozitare. Prin urmare pentru cosul cadou primit se retin angajatului taxe in valoare de 83 Ron ((500-300)*41.5%). E corect da?

Care este regimul TVI Daca contractul colectiv mentioneaza 500 RON brut, sub forma de cos cadou valoarea produselor din cos va fi:

- 500 Ron inclusiv TVA chiar daca TVA-ul in sine este deductibil pentru angajator iar cheltuiala efectiva este din punct de vedere impozit pe profit 420Ron/angajat;

- 500 Ron fara TVA, intrucat TVA-ul este deductibil si atunci nu se mai adauga ca si beneficiu in natura la angajat?

As ruga trimitere la legislatia aplicabila.

 

Valoarea de pana in 300 lei de beneficiar este scutita de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.

Pentru ce depaseste limita de 300 de lei pentru fiecare angajat si copil al acestuia, societatile vor datora contributii sociale si impozit.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cadourile oferite angajatilor si copiilor acestora, indiferent de forma in care sunt acordate, sunt considerate cheltuieli sociale, care sunt deductibile in limita a 5% din costurile cu salariile.

Compania dvs. va trebui sa aiba in vedere si costul cu TVA pe care il va suporta pentru cadourile acordate angajatilor sau copiilor acestora.

Conform art. 76 alin.(4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Asadar, cadourile acordate in suma de pana la 300 lei inclusiv nu sunt supuse impozitului pe venit si de asemenea, nu sunt supuse nici contributiilor sociale.

Scutirea de contributii sociale este mentionata la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Pentru achizitiile de cadouri, in calitate de persoana impozabila, angajatorul nu are drept de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor din Romania, inregistrati in regim normal, in scopuri de TVA deoarece nu se respecta conditia de la art. 297 alin. (4) de la lit. a) la lit. e) conform careia:

"Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296..."

Facturile cu cadouri de la furnizori le inregistrati astfel: % 6458,4426 = 401 500 lei

Prin urmare raportati in D300 achizitia asemenea unei operatiuni clasice, insa nu si la subtotal taxa dedusa (rd. 32 D300). Inregistrarea contabila a limitarii dreptului de deducere se efectueaza prin formula:

6458 = 4426 pentru suma de 79.83 lei/cadou/pers. (daca tva ul este de 19% in facturile furnizorilor de cadouri).

6458 = 4426 79.83 lei Inregistrarile efectuate in debitul contului 6458

"Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" se supun celor doua limitari din punctul de vedere al impozitului pe profit:

- limitarea la plafonul de 300 lei/persoana;

- limitarea conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3

Prin urmare 300 de lei din rulaj cont 6458 este deductibila.

Diferenta de 200 lei, intre 500 lei si 300 lei reprezinta venit impozabil la salariat de natura unui avantaj in natura.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016