Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadouri pentru angajati. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?

27-Nov-2017
17586

In randurile urmatoare, ca subiect avem o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA care acorda cadouri angajatilor cu ocazia Craciunului sub forma unui bun a carui valoare individuala este 200 lei + TVA. Vom vedea care sunt inregistrarile contabile aferente pentru cheltuiala sociala de 150 lei si pentru diferenta de 50 lei, precum si care este tratamentul TVA.

Iata raspunsul specialistului:

In primul rand, trebuie retinut faptul ca plafonul de 150 lei/salariat este inclusiv TVA.
In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca pentru achizitiile de cadouri, in calitate de persoana impozabila, angajatorul nu are drept de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor din Romania, inregistrati in regim normal, in scopuri de TVA deoarece nu se respecta conditia de la art. 297 alin. (4) de la lit. a) la lit. e) conform careia "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;…………."


Totusi, valoarea facturilor primite se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari, distinct, pe cele doua elemente, respectiv baza de impozitare a TVA si TVA deductibila, si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 22 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 20%, altele decat cele de la rd. 25" si la randul randul 23 alocat pentru "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 9%" , cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C.

Valoarea facturilor primite, raportate la randul 22 (cota TVA 19%) si 23 (cota TVA 9% - dulciuri, fructe) din decontul de TVA cod 300 se inregistreaza, in prima etapa, prin formula:
% = 401 200,00
6458 168,08
4426 31,93 (19%)

Facturile privind cadourile acordate (jucarii, dulciuri, hainute, etc.) oferite salariatilor/copiilor, se raporteaza si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C, chiar daca suma TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor nu se deduce.
Limitarea integrala a dreptului de deducere a TVA se evidentiaza la randul 28 " SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL", caz in care nu se mai preia si suma raportata la randul 22 si 23. Inregistrarea contabila a limitarii dreptului de deducere se efectueaza prin formula: 6458 = 4426 pentru suma de 31,93 lei/cadou/copil.

Inregistrarile efectuate in debitul contului 6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" se supun celor doua limitari d.p.d.v. al impozitului pe profit:
- limitarea la plafonul de 150 lei/persoana;
- limitarea conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3
" Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata: b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele: .....3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acord". Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 15 alin. (1) din Codul fiscal "Cheltuielile efectuate in baza contractului colectiv de munca, ce intra sub incidenta prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, sunt cheltuielile de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati, altele decat cele mentionate in mod expres in cadrul art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal."

Tratamentul fiscal al acestor cheltuieli d.p.d.v. al impozitului pe profit trebuie inscris in Registrul de evidenta fiscala si apoi raportat prin declaratia anuala privind impozitul pe profit, cod 101.
Diferenta de 50 lei, intre 200 lei si 150 lei reprezinta venit impozabil la salariat de natura unui avantaj in natura deoarece nu se incadreaza in prevederile art. 76 "Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor" alin. (4) paragraful 2 "Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ......Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. "


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016