Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul CAS si CASS in cazul suspendarii si incetarii contractului individual de munca

12-Iul-2018
10323

In analiza de astazi vom vedea ce se intampla in cazul in care un salariat isi suspenda contractul de munca intrand in concediu fara plata, exact in luna in care i se incheie contractul de munca. In cazul de fata, la finalul lunii rezulta un venit sub salariul minim pe economie. Trebuie angajatorul sa suporte diferenta de contributii?

O alta intrebare la care specialistul nostru va raspunde in articolul de fata este aceea a platii contributiilor in cazul in care un contract de munca inceteaza inainde de finalul lunii, rezultand un venit sub nivelul salariului minim pe econiomie. 
Iata ce spune specialistul

Conform art. 146 alin. (5^1) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Alin. (54) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (51), diferenta se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.

Aceleasi dispozitii legale le regasim si in ceea ce priveste CASS la art. 168 ^5 din Codul fiscal.

Astfel cum se poate observa, cele doua contributii sociale se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Or, in situatia concediului fara plata, contractul individual de munca se suspenda, nu mai este activ.

Prin perioada in care contractul individual de munca este activ se intelege perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 54 din Codul muncii pe durata concediului fara plata sau pentru studii contractul individual de munca se suspenda.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art. 49 alin. (2) din Codul muncii).

Asadar, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale, contractul individual de munca se suspenda prin acordul partilor. Ori daca contractual se suspenda se suspenda toate termenele care au legatura cu executarea contractului. Asa incat, in cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza:
(Salariul minim brut pe tara/Numarul de zile lucratoare in luna) x Numarul de zile lucrate in luna.

Prin urmare, in perioada concediului fara plata contractul individual de munca se suspenda si nu mai este activ. Aceasta inseamna ca si contributiile sociale se calculeaza la salariul minim corespunzator zilelor in care contractul de munca a fost activ si nu la valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In acest caz CAS si CASS se va calcula la castigul brut realizat in luna respectiva. Masura este aplicabila atat in cazul suspendarii cat si in cazul incetarii contractului individual de munca.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016