
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
O societate platitoare de impozit pe profit are, la 31.12.2019, doua spete pentru calcularea creditului fiscal si stabilirea impozitului pe profit:
- A achizitionat si a pus in functiune in noiembrie 2019, un echipament nou ce se incadreaza in conditiile legale pentru a aplica facilitatea profitului reinvestit;
- A marit capitalul social in decembrie 2019 si calculeaza rezerva legala ca facilitate la calculul impozitului pe profit.
Pentru stabilirea impozitului pe profit la 31.12.2019 se pot aplica ambele facilitati de la art. 22 si art.26?
Care sunt monografiile contabile pentru inregistrarea rezervelor din profit reinvestit si rezerva legala?
Cum se calculeaza impozitul pe profit avand in vedere cele de mai sus si urmatoarele rezultate la 31.12.2019, inainte de calcularea impozitului:
- Credit cont 121 745.000 lei, inainte de calcularea impozitului;
- Cheltuieli nedeductibile 6.000 lei;
- Majorare capital social cu 40.000 lei fata de capitalul existent la 30.11.2019 de 25.000 lei (rezerve legale inainte de majorare 5000 lei);
- Echipament nou in valoare de 315.009 lei inregistrat in clasa 2.1, pus in functiune la 30.11.2019.
Specialistul Irina Dumitrescu a raspuns, pentru Portal Codul Fiscal,ca societatea va calcula profitul impozabil aplicand regulile din titlul II (deductibilitate cheltuieli, venituri impozabile/neimpozabile, elemente similare veniturilor /cheltuielilor, provizioane – inclusiv rezerva legala conform art. 26 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal).
Conform art. 22 alin. (2) din Codul fiscal si normelor de aplicare profitul investit pentru care poate beneficia de scutire potrivit alin. (1) al acestui articol reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activelor mentionate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare ale acestora.
Astfel, pe de o parte valoarea investitiei pusa in functiune in trimestrul IV trebuie sa se incadreze in profitul contabil cumulat de la inceputul anului cheltuielile cu impozitul pe profit iar pe de alta parte scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru trimestrul IV. Astfel, valoarea investitii trebuie sa se incadreze in profitul impozabil aferent trimestrului IV.
Care sunt monografiile contabile pentru inregistrarea rezervelor din profit reinvestit si rezerva legala?
Cu privire la rezerve, pct. 419 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste dupa cum urmeaza:
”419. - (1) Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.
(2) Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege.
(3) Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.
(4) Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.
(5) Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.”
Evidenta contabila a rezervelor se tine cu ajutorul conturilor:
- 1061. Rezerve legale (P)
- 1063. Rezerve statutare sau contractuale (P)
- 1068. Alte rezerve (P)
Din interpretarea acestor prevederi rezulta ca, rezervele constituie ca urmare a unei obligatii legale se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 1061.
Rezerva intalnita in legislatie sub denumirea de ”Rezerva legala” este constituita in baza art. 183 din Legea societatilor 31/1990. Potrivit acestuia:
”Art. 183. - (1) Din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
(2) Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, va fi completat, cu respectarea prevederilor alin. (1).
(3) De asemenea, se include in fondul de rezerva, chiar daca acesta a atins suma prevazuta la alin. (1), excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor.
(4) Fondatorii vor participa la profit, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara.”
Art. 22 alin. (5) din Codul fiscal stabileste ca, suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
Astfel, si aceasta rezerva este o rezerva legala care se constituie ”in cotele si limitele prevazute de lege”, respectiv in limitele stabilite de Codul fiscal.
Pentru diferentiere, contul 1061 se poate dezvolta pe analitice distincte pentru fiecare tip de rezerva legala constituita.
Inregistrarea contabila la 31.12.2019
129 = 1061
Repartizarea profitului Rezerve legale
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<