Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Calcul impozit pentru profit reinvestit. Rezerve legale si inregistrari contabile

30-Ian-2020
1632

O societate platitoare de impozit pe profit are, la 31.12.2019, doua spete pentru calcularea creditului fiscal si stabilirea impozitului pe profit:

- A achizitionat si a pus in functiune in noiembrie 2019, un echipament nou ce se incadreaza in conditiile legale pentru a aplica facilitatea profitului reinvestit;
- A marit capitalul social in decembrie 2019 si calculeaza rezerva legala ca facilitate la calculul impozitului pe profit.

Pentru stabilirea impozitului pe profit la 31.12.2019 se pot aplica ambele facilitati de la art. 22 si art.26?

Care sunt monografiile contabile pentru inregistrarea rezervelor din profit reinvestit si rezerva legala?

Cum se calculeaza impozitul pe profit avand in vedere cele de mai sus si urmatoarele rezultate la 31.12.2019, inainte de calcularea impozitului:

- Credit cont 121 745.000 lei, inainte de calcularea impozitului;

- Cheltuieli nedeductibile 6.000 lei;

- Majorare capital social cu 40.000 lei fata de capitalul existent la 30.11.2019 de 25.000 lei (rezerve legale inainte de majorare 5000 lei);

- Echipament nou in valoare de 315.009 lei inregistrat in clasa 2.1, pus in functiune la 30.11.2019.

Specialistul Irina Dumitrescu a raspuns, pentru Portal Codul Fiscal,ca societatea va calcula profitul impozabil aplicand regulile din titlul II (deductibilitate cheltuieli, venituri impozabile/neimpozabile, elemente similare veniturilor /cheltuielilor, provizioane – inclusiv rezerva legala conform art. 26 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal).

Conform art. 22 alin. (2) din Codul fiscal si normelor de aplicare profitul investit pentru care poate beneficia de scutire potrivit alin. (1) al acestui articol reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva. 

Profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activelor mentionate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare ale acestora.

Astfel, pe de o parte valoarea investitiei pusa in functiune in trimestrul IV trebuie sa se incadreze in profitul contabil cumulat de la inceputul anului cheltuielile cu impozitul pe profit iar pe de alta parte scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru trimestrul IV. Astfel, valoarea investitii trebuie sa se incadreze in profitul impozabil aferent trimestrului IV.

Care sunt monografiile contabile pentru inregistrarea rezervelor din profit reinvestit si rezerva legala? 

Cu privire la rezerve, pct. 419 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste dupa cum urmeaza:
”419. - (1) Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve. 
(2) Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege. 
(3) Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege. 
(4) Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia. 
(5) Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.”

Evidenta contabila a rezervelor se tine cu ajutorul conturilor:
- 1061. Rezerve legale (P) 
- 1063. Rezerve statutare sau contractuale (P) 
- 1068. Alte rezerve (P) 

Din interpretarea acestor prevederi rezulta ca, rezervele constituie ca urmare a unei obligatii legale se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 1061. 

Rezerva intalnita in legislatie sub denumirea de ”Rezerva legala” este constituita in baza art. 183 din Legea societatilor 31/1990. Potrivit acestuia:

”Art. 183. - (1) Din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. 
(2) Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, va fi completat, cu respectarea prevederilor alin. (1). 
(3) De asemenea, se include in fondul de rezerva, chiar daca acesta a atins suma prevazuta la alin. (1), excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor. 
(4) Fondatorii vor participa la profit, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara.”

Art. 22 alin. (5) din Codul fiscal stabileste ca, suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit. 

Astfel, si aceasta rezerva este o rezerva legala care se constituie ”in cotele si limitele prevazute de lege”, respectiv in limitele stabilite de Codul fiscal. 

Pentru diferentiere, contul 1061 se poate dezvolta pe analitice distincte pentru fiecare tip de rezerva legala constituita.

Inregistrarea contabila la 31.12.2019

129 = 1061 
Repartizarea profitului Rezerve legale

Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Calcul impozit pentru profit reinvestit. Rezerve legale si inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Noile conditii pentru societatile care-si trimit angajatii in somaj tehnic
  • Ce conditii trebuie sa indeplineasca o societate si ce documente trebuie sa depuna, legal, pentru a putea trimite salariatii in somaj tehnic si a primi banii de la stat pentru acestia? Despre acest subiect vom discuta in continuare cu unul dintre consilierii nostri juridici, plecand de la urmatoarea situatie: "Societatea A cu profil de activitate transport calatori, a pierdut contractul de prestari servicii care ii aducea venituri, dupa decretarea starii de urgenta, in urma inchiderii...» citeste mai departe aici

 • Situatia contractelor de munca suspendate(somaj tehnic)/incetate, inregistrate de Inspectia Muncii
  • Ministerul Muncii si Protectiei Sociale informeaza, printr-un comunicat de presa, care este situatia contractelor individuale de munca suspendate/incheiate la data de 2 aprilie 2020. Conform MMPS, sunt in prezent: I: 862.557 de contracte individuale de munca suspendate,din care: -239.279 – Industria prelucatoare -171.454 – Comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor -115.080 – Hoteluri si restaurante II: 173.834 de contracte individuale de...» citeste mai departe aici

 • Ghid pas cu pas pentru incarcarea documentelor necesare somajului tehnic in platforma online
  • Guvernul Romaniei a anuntat recent ca a lansat o platforma online pentru acordarea somajului tehnic. Astfel, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca informeaza ca platforma digitala poate fi consultata pe aici.gov.ro. pentru incarcarea documentelor necesare acordarii somajului tehnic pentru angajatii carora li s-a suspendat temporar contractul individual de munca din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si...» citeste mai departe aici

 • Guvernul aloca fonduri de peste 54 milioane de lei destinate sectorului cresterii animalelor
  • Guvernul a aprobat, in sedinta de joi – 2 aprilie, o Hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, prin care s-a alocat pentru anul 2020, suma de maximum 54,048 milioane de lei. Banii vor fi suportati de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2020. Intr-un comunicat remis presei, MADR arata ca din suma totala alocata, care se acorda sub forma serviciilor...» citeste mai departe aici

 • Certificatele de Urgenta: 15 intrebari si raspunsuri. PFA-urile pot beneficia de ele?
  • Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a publicat o serie de intrebari si de raspunsuri legate de Certificatele de Situatii de Urgenta. Reamintim ca Guvernul a stabilit, recent, prin OUG 32/26.03.2020 privind modificarea si completarea OUG 30/2020, ca Certificatele de Situatie de Urgenta NU mai sunt necesare pentru obtinerea somajului tehnic pentru salariatii angajatorilor care isi reduc sau isi intrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2. Totusi,...» citeste mai departe aici

 • Noi informatii despre rambursarea TVA si activitatea de control in perioada starii de urgenta(comunicat de presa ANAF)
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un comunicat de presa referitor la rambursarea TVA si activitatea de control in perioada starii de urgenta. Astfel, institutia a informat ca in luna martie 2020 a restituit TVA in valoare de aproape 4 miliarde de lei, aferente unui numar de 24.526 deconturi (fata de 1,6 miliarde de lei media rambursarilor din primele doua luni ale anului 2020). De la data declararii starii de urgenta, ANAF a accelerat procesul de rambursare a TVA prin:...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016