Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul impozit profit. Pierdere inregistrata

06-Apr-2011
5982
Problema:

SC X SRL, desfasoara activitate de comert cu materiale de constructii.

La sfarsitului anului 2010 inregistreaza pierdere din activitate (cca 39985 ron), calculata tinand cont de sumele inregistrate efectiv in conturile de venituri si cheltuieli.

In declaratia 101 aferenta perioadei ian-sept 2010, se inregistreaza la rd 36 pierdere in suma de 39908 ron, la rd 38 o pierdere reportata in suma de 37188 ron, iar la sectiunea C rd 2 nu se completeaza asa ca SRL ramane la sect C, rd 7 cu suma de 6450 ron (de recuperat).

In declaratia 101 pentru perioada oct -dec 2010, la rd 36 inregistreaza suma de 17314 ron (pierdere fiscala) iar in sectorul C, nimic. In luna dec 2010 se inregistreaza 691=441 -6450ron.


Precizez ca SRL a depasit plafonul de 100,000 eur la sfarsitul anului 2009.

1) Este corect modul de calcul si de inregistrare?

2) La 31.12.2010 SRL inregistreaza in ct 419 suma de 175640 ron (avansuri incasate in baza unor contracte de livrare succesiva marfa - termen 1 an). Cum influenteaza aceasta suma, calculul profitului, al cifrei de afaceri si ce alte implicatii mai pot fi?

Solutie:

1. In Declaratia 101 aferenta trim. IV trebuia sa inscrieti la rd. 38 pierderea totala reporatata inscrisa la rd 39 din declaratia 101 depusa pentru perioada 1 ian- 30 septembrie in suma de 77.096 lei, intrucat anul 2010 a fost impartit in 2 perioade fiscale distincte, conform art 34 alin 71 din Codul fiscal .

In Declaratia 101 aferenta trim IV trebuia sa aveti inscrisa la rd. 39 suma totala de 94.410 lei. Suma de 6450 lei reprezinta impozitul minim datorat pentru perioada 1 ian ? 30 sept.

Intrucat ati inregistrat pierdere fiscala ? acest impozit se datoreaza, asa ca nu se recupereaza de la bugetul de stat.

In Sectiunea C din Declaratia 101 depusa pentru perioada 1 ian ? 30 sept ? trebuia sa completati si rd. nr. 2 si 5, astfel incat nu rezulta in final suma de recuperat sau de datorat.

Nu trebuie stornata nota contabila 691 = 441 -6450 ? intrucat acest impozit minim se datoreaza pentru prima perioada fiscala.

2. Incasarea in avans nu influenteaza impozitul pe profit si nici cifra de afaceri. Doar trebuie sa colectati TVA la sumele incasate in avans ? prin emiterea unei facturi de avans.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

  • Limita plati numerar persoane fizice. Sumele de peste 10.000 ron pot fi incasate integral?

    • Conform prevederilor Legii nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre societati si persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste reguli au fost introduse pentru a incuraja utilizarea platilor prin mijloace bancare si pentru a preveni fragmentarea artificiala a tranzactiilor. In cazul furnizorilor de utilitati, cum este o societate de gaze naturale, apar frecvent situatii in care facturile emise catre persoane fizice depasesc acest...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016