Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcularea veniturilor din drepturi de autor. Cum se procedeaza?

04-Oct-2017
2287

In randurile de mai jos, avem o persoana care a incheiat colaborari pe domeniul activitatilor artistice si stiintifice cu persoane fizice nerezidente carora le-a achitat drepturile cuvenite calculate astfel: a dedus cheltuielile forfetare conform legii romanesti in procent de 40% din venituri si apoi a aplicat impozitul de 16% la restul de 60%. Diferenta a fost virata sub forma de venituri din drepturi de autor de incasat. Vom vedea daca este corecta procedura.


Iata raspunsul specialistului:

Prevederile Titlului IV, Impozitul pe venit, din Codul Fiscal sunt aplicabile: 
- persoanelor fizice rezidente in Romania;
- persoanelor fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
- persoanelor fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania (in baza unui contract de munca, de regula).

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt incadrate in categoria veniturilor din activitati independente potrivit art. 67 din Codul Fiscal. Astfel, aceste venituri sunt impozabile in Romania potrivit regulilor de la Titlul IV doar daca sunt obtinute prin intermediul unui sediu permanent in Romania.



In cazul in care persoanele carora le-ati achitat drepturi de proprietatea intelectuala nu sunt rezidente in Romania si nici nu detin in Romania un sediu permanent atunci, pentru veniturile realizate de aceste persoane din Romania sunt aplicabile prevederile Titlului VI din Codul Fiscal, Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti. In aceasta situatie, nu se acorda deducerea de 40% la calculul impozitului pe venit (nu se aplica regulile de la Titlul IV).

Drepturile de proprietate intelectuala (dreptul de autor) reprezinta, in fapt, o redeventa. Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, inclusiv dreptul de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video. Se considera redeventa si dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea tehnica de transmitere - inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare.

Astfel, pentru veniturile realizate din Romania de persoanele nerezidente, entitatea dvs. avea obligatia, ca regula generala, sa calculeze, sa retina si sa vireze catre bugetul de stat un impozit de 16% aplicat asupra sumei brute prevazuta in contract. De exemplu, pentru un contract in valoare de 1.000 euro, entitatea dvs. calcula, retinea si vira catre buget suma de 160 euro reprezentand impozit datorat pentru veniturile realizate de nerezident , achitand nerezidentului suma de 840 euro. 

In cazul in care contractul este negociat pe suma neta (entitatea trebuie sa vireze 1.000 euro) atunci impozitul datorat se calculeaza prin procedeul sutei marite . (1000 x 16/84 = 190 euro). 

Regulile precizate mai sus se aplica in situatia in care fie nu exista conventie de evitare a dublei impuneri (CEDI) incheiata intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit (cel care incaseaza venitul) , fie exista CEDI, dar beneficiarul nu prezinta un Certificat de Rezidenta fiscala din tara respectiva. 

In cazul in care persoana nerezidenta in Romania care incaseaza venituri din Romania prezinta Certificatul de rezidenta fiscala, valabil pentru anul in care se efectueaza plata, atunci se vor aplica prevederile din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit. In consecinta, nu este corect modul dvs. de calcul. 

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016