Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculele gresite ale premierului privind economia. Ne apropiem de o noua criza

05-Sep-2017
1911

In cadrul Parlamentului, premierul Mihai Tudose a oferit ieri o prezentare pe scurt a economiei romanesti in acest moment. Au fost insa incluse in prezentare doar cresterile, fara a fi insa amintite scaderile si tendintele care ii fac pe analisti sa atraga atentia cu privire la o criza economica iminenta. 

Potrivit RFI, premierul a trecut in revista cresterea salariului mediu net (15%), cresterea pensiei medii (15%), cresterea productiei industriale (8%), cresterea productivitatii muncii (4,6%), precum si cresterea increderii in economia romaneasca.

Ceea ce nu s-a prezentat insa, in paralel cu cresterea economica, este si deficitul balantei comerciale in crestere cu 1,35 miliarde euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, aminteste aceeasi sursa, deficitul de cont curent al balantei de plati a crescut cu 800 milioane de euro, atingand nivelul de 2,7 miliarde euro.

"Cu cat consumul intern creste, cu atat importurile explodeaza. O abordare responsabila a cresterii economice ar fi aceea a realizarii unui plan care sa schimbe structura economiei, in sensul incurajarii investitiilor cu valoare adaugata mare", informeaza RFI. 


La capitolul deficit bugetar, premierul Tudose declara ca pe primele sapte luni deficitul este de numai 0,63% din PIB, foarte mic in comparatie cu tinta anuala de 2,95% din PIB. Cu toate acestea, ar fi trebuit mentionat si faptul ca “in comparatie cu anul trecut, deficitul este mai mare cu 3,4 miliarde lei si de trei ori mai mare in valoare procentuala. Ceea ce arata dualitatea in care pot fi privite evolutiile economice", subliniaza aceeasi sursa. 

De asemenea, premierul a amintit ca veniturile bugetare au crescut, in primele sapte luni ale anului, cu 9%. RFI atrage atentia ca “numai ca pentru a se incadra in cheltuielile inscrise in buget, veniturile bugetare ar fi trebuit sa aiba un avans de 14%, nu de 9%".

Un aspect grav de luat in seamna este faptul ca a crescut anul acesta datoria publica externa cu 1,8 miliarde euro, ajungand la 94 miliarde euro, iar cea a administratiei publice cu 15 miliarde lei, pana la 300 miliarde lei. 

Investitiile publice sunt cu 17% mai mici fata de anul trecut, iar fondurile europene absorbite cu 50% mai putine. 

De asemenea, amintind pe un ton optimist de programul Start Up Nation, trebuie precizat ca reprezentantii IMM-urilor au declarat ca programul este intr-o situatie neclara, in sensul ca nu exista bani in buget pentru finantarea sa, iar selectarea firmelor in program nu s-a incheiat nici pana astazi, atrage atentia aceeasi sursa. 

Si, mai mult, in ciuda reactiilor de opozitie din piata privind sistemul split TVA, Guvernul nu ofera nicio reactie si continua cu aplicarea mecanismului care va afecta negativ firmele. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016