Calculul impozitului datorat de persoanele juridice
In ceea ce priveste modul de calcul al impozitului datorat de persoanele juridice, amintim ca, potrivit alin. (1) art. 253 din Codul fiscal, in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
Alineatul (2) face referiri la cota de impozit care se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In continuare, articolul amintit prevede:
(3) Valoarea de inventar a cladirii este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare.
(3^1) in cazul cladirii la care au fost executate lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de catre locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligatia sa comunice locatorului valoarea lucrarilor executate pentru depunerea unei noi declaratii fiscale, in termen de 30 de zile de la data terminarii lucrarilor respective.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
(4) in cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, valoarea impozabila se reduce cu 15% .
(5) in cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica.
(5^1) in cazul cladirilor care apartin institutiilor de credit ce aplica Standardele internationale de raportare financiara ?i aleg ca metoda de evaluare ulterioara modelul bazat pe cost, valoarea impozabila a acestora este valoarea rezultata din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat, depus la compartimentul de specialitate al administratiei publice locale.
(6) in cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta .
(6^1) Cota impozitului pe cladiri prevazuta la alin. (6) se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cea prevazuta la alin. (2).
(7) in cazul unei cladiri care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe intreaga durata a acestuia se aplica urmatoarele reguli:
a) impozitul pe cladiri se datoreaza de locatar;
b) valoarea care se ia in considerare la calculul impozitului pe cladiri este valoarea din contract a cladirii, asa cum este ea inregistrata in contabilitatea locatorului sau a locatarului, conform prevederilor legale in vigoare;
c) in cazul in care contractul de leasing inceteaza altfel decat prin ajungerea la scadenta, impozitul pe cladiri este datorat de locator.
(8) Impozitul pe cladiri se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii.
(9) Cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica ce nu functioneaza in cursul unui an calendaristic este de minimum 5% din valoarea de inventar a cladirii, stabilita prin hotarare a consiliului local.
(10) Sunt exceptate de la prevederile alin. (9) structurile care au autorizatie de construire in perioada de valabilitate, daca au inceput lucrarile in termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizatiei de construire.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF, cand introduc codul societatii, raspunsul este ?nu exista societate cu acest cod fiscal?. Societatea este platitoare de tva trimestrial. Am de depus d300, d394 si d406 in luna aprilie 2025 pentru trimestrul i 2025. Cum procedez daca firma nu mai apare ca platitoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intermedieri in asigurari. Depasire plafon TVA
Intrebare: O societate care are activitatea de intermediere asigurari, activitate scutita de plata TVA, a depasit plafonul de scutire de 300.000 lei, se declara platitor de TVA si mai desfasoara si activitate de management tot in intermediere asigurari. Activitatea de management in intermediere asigurari este scutita de TVA? La fel ca si activitatea de intermediere asigurari?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Posibilitate stornare factura
Intrebare: O societate comerciala care se ocupa cu comertul de autoturisme second-hand a vandut catre o alta societate un lot de autoturisme acum 4 ani. Societatea cumparatoare nu a achitat in totalitate lotul achizitionat, autoturismele neachitate nefiind eliberate, fiind si in acest moment in stocul societatii vanzatoare. Desi s-au incercat nenumarate variante de rezolvare: notificari, telefoane, notificare prin avocat, nu s-a reusit incasarea. In acest moment, societatea cumparatoare apare inactiva...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Acordare puncte de fidelitate pentru vanzari
Intrebare: Cum se intocmeste factura (e-Factura) pentru vanzarea unui produs de 20.000 lei, TVA 19%, pentru care clientul primeste 2.000 puncte bonus (2.000 puncte * 0,1 lei/punct)? Punctele acumulate vor putea fi folosite ulterior pentru achitarea altor facturi. Conform Ordinului 1802/2014, art. 437, nota contabila pentru punctele acordate mai sus ar fi: 4111 = % Clienti 23.800 lei 707 - Venituri din vanzarea marfurilor 19.800 472 - Venituri inregistrate in avans / Puncte cadou 200 4427 - TVA colectata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<