Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand poate opta un PFA pentru schimbarea modului de impozitare?

09-Dec-2019
11990

"Un PFA infiintat in anul 2009 declara de la infiintare si pana in prezent veniturile in sistem real. Avand un cod caen care se regaseste la norma de venit, doreste sa schimbe modul de impozitare din sistem real la norma de venit. Cand poate face aceasta optiune? Se mai poate modifica declaratia unica depusa pentru anul 2018?"

Raspunsul specialistului

Potrivit art. 69 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul PFA care realizeaza venituri din activitati independente in mod individual, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.

Astfel in masura in care activitatea desfasurata de contribuabil este cuprinsa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, PFA va determina impozitului pe venit pe baza normelor de venit anuale, putand opta pentru determinarea venitului net in sistem real bifand in Declaratia unica acest sistem de determinare a venitului net anual. In acest sens, potrivit art. 120 alin. (4) din Codul fiscal, contribuabilii care determina venitul net pe baza de norme de venit si care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real depun Declaratia unica completata corespunzator, in termenul prevazut la alin. (1) al art. 120 din Codul fiscal pentru depunerea Declaratiei unice privind veniturile estimate, respectiv pana la data de pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an.

Trecerea la sistemul pe baza de norme de venit se realizeaza prin completarea corespunzatoare a Declaratiei unice privind veniturile estimate si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.

Pentru veniturile estimate in anul 2018, termenul de depunere al Declaratiei unice privind veniturile estimate a se realiza in anul 2018 a fost 31 iulie 2018. Pana la acest termen s-a realizat si declararea veniturilor realizate in anul 2017. In mod corespunzator, pentru anul 2019, termenul de depunere al Declaratiei unice privind veniturile estimate a se realiza in anul 2019 a fot de asemenea prorogat la data de 31 iulie 2019, pana la aceasta data declarandu-se si veniturile in vederea regularizarii impozitului pe venit si contributiilor sociale datorate pentru anul 2018.



In trecerea de la impunerea in sistem real la impunerea pe baza de norma de venit trebuie avute in vedere prevederile art. 69 1 din Codul fiscal care obliga PFA care a optat pentru impunerea in sistem real sa pastreze acest sistem de impunere pentru 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca PFA nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a Declaratiei unice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, termenul de 15 martie fiind aplicabil incepand cu anul 2019, in masura in care nu intervine o prorogare cum a fost cazul chiar in anul 2019.

In aceste conditii, important este identificarea celor 2 ani consecutivi obligatorii ulterior acestei perioade contribuabilul putand reveni la sistemul de impunere pe baza de norme de venit.

Potrivit art. 65 din Codul fiscal, perioada impozabila este anul fiscal care corespunde anului calendaristic, iar pct. 5 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol vine cu precizarea potrivit careia anul fiscal corespunde cu perioada celor 12 luni ale unui an calendaristic in care se realizeaza venituri. Daca ne referim strict la precizarea adusa de pct. 5 alin. (1) din din Normele metodologice pentru aplicarea art. 65 din Codul fiscal, intr-adevar prevederea art. 69 1 alin. (2) din Codul fiscal poate fi interpretata in defavoarea contribuabilului, obligandu-l pe acesta la aplicarea sistemului real pentru o perioada egala cu de 2 ori consecutiv cele 12 luni ale unui an calendaristic, cu atat mai mult cu cat art. 65 nu prevede decat o exceptie in care perioada impozabila poate fi inferioara anului calendaristic, respectiv in situatia in care decesul contribuabilului survine in cursul anului. Aceasta interpretare fundamentata pe concordanta intre anul fiscal si cel calndaristic se identifica acceptiunii date de administratia fiscala perioadei de 2 ani consecutivi obligatorii respectarii optiunii formulate.

Cu toate acestea, insuficienta textului art. 65 trebuie coroborata cu prevederile art. 118 alin. (3) din Codul fiscal, potrivit caruia veniturile din activitati independente ce se realizeaza intr-o fractiune de an sau in perioade diferite ce reprezinta fractiuni ale aceluiasi an, se considera venit anual. Asadar si venitul realizat in anul fiscal in care persoana isi incepe activitatea reprezinta venit net anual al anului respectiv caruia ii sunt aplicabile aceleasi prevederi privind determinarea si plata impozitului pe venit. Cu toate acestea, administratia fiscala recunoaste obligativitatea pastrarii sistemului real pentru o perioada de 2 ani consecutivi intelesi ca fiind cele 12 luni ale unui an calendaristic in care se realizeaza venituri.

Prin urmare, in aceasta abordare, PFA, infiintata in cursul anului 2009 care a optat pentru sistemul real putea trece la impunerea pe baza de norme de venit in anul 2018, nemaiexistand posibilitatea rectificarii declaratiei depuse in anul 2018. PFA va putea trece la sistemul de impunere pe baza de norme de venit doar incepand cu anul 2020 pe considerentele analizate mai sus privind pastrarea sistemului de impunere real pentru multiplu de 2 ani consecutivi, urmand a depune in acest sens Declaratia unica privind veniturile estimate pana la data de 15 martie 2020.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016