Cand se prescrie dreptul de a cere executarea silita
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita si a dreptului de a cere compensarea sau restituirea se aplica in anumite conditii prevazute de lege, dupa cum urmeaza:
Potrivit art. 215 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
"(1) Dreptul organului de
executare silita de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
(2)
Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale".
Suspendarea termenului de prescriptie –art 216 din Codul de procedura fiscala:
"Termenul de prescriptie prevazut la art. 215 se suspenda: a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
b) in cazurile si in conditiile in care suspendarea executarii este prevazuta de lege ori a fost dispusa de instanta judecatoreasca sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilitatii inlesnirii acordate potrivit legii;
d) cat timp debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la executarea silita;
e) in alte cazuri prevazute de lege".
Intreruperea termenului de prescriptie art 217 C.P.F:
"Termenul de prescriptie prevazut la art. 215 se intrerupe:
a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
b) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de plata a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii in orice alt mod a datoriei;
c) pe data indeplinirii, in cursul executarii silite, a unui act de executare silita;
d) la data comunicarii procesului-verbal de insolvabilitate fara bunuri si venituri urmaribile;
e) in alte cazuri prevazute de lege".
Efecte ale implinirii termenului de prescriptie-ART 218 C.P.F: "(1) Daca organul de executare silita constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale, acesta va proceda la incetarea masurilor de realizare si la scaderea acestora din evidenta creantelor fiscale.
(2) Sumele achitate de debitor in contul unor creante fiscale, dupa implinirea termenului de prescriptie, nu se restituie’’.
Prescriptia dreptului de a cere restituirea-art 219 C.P.F
"Dreptul contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire’".
Cititi si:
Executare silita a creantelor. Cum poate fi ridicata poprirea?
Executare silita. Care vor fi obligatiile tertului poprit si ce calcule face societatea?
Scutiri de la executarea silita! Pe cine va proteja ANAF de poprire?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre vanzare si celor interesati. Care ar fi tratamentul contabil si fiscal pentru operatiunea de mai sus? Care ar fi documentele necesare de intocmit pentru acordarea almanahului cu titlu gratuit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am achizitionat un utilaj (echipament tehnologic) din Olanda. Inca nu a fost adus in tara. Intre timp a aparut o oportunitate sa il vindem tot in Olanda. Ce presupune aceasta operatiune de revanzare din punct de vedere fiscal si din punctul de vedere al TVA? Este prima operatiune de acest gen. Valoarea achizitiei este de 15.000 euro. Valoarea de revanzare este de 29.500 euro, fara TVA.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna martie, ca urmare a iesirii din starea de alerta, am cosiderat contravaloarea testelelor Covid ca fiind avantaj salarial. Intr-o interpretare a OUG 16, am gasit urmatorul text: "Nu sunt impozabile, cheltuielile suportate de angajator/platitor cu acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul impiedicarii raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea acestora...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile pentru obtinerea unor fonduri nerambursabile? Luna mai se semneaza contractul de finantare: Valoare eligibila proiect conform contractului de finantare POCU: 100.000 lei; Valoare eligibila nerambursabila: 90.000 lei; Valoare eligibila co-finantare a beneficiarului: 10.000 lei; In luna iunie se primeste prefinantare: 15.000 lei; Se inregistreaza cheltuieli eligibile cu salarii + contributii 10.000 lei; In luna iulie se platesc salariile + contributiile salariale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este modalitatea de declarare la ANAF a taxei Clawback de catre un producator de medicamente din UE prin reprezentant DAPP din Romania? Reprezentantul din Romania este notificat de catre CNAS cu suma taxei pe care trebuie sa o plateasca in numele producatorului de medicamente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate