Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capital social mai mare de 45.000 lei. Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor?

08-Ian-2021
13905

Intrebare: Un SRL care a fost platitor de impozit pe profit, pentru ca avea cifra de afaceri mai mare de un milion de euro, cat si un capital social de un milion de RON in anul 2020, nu a mai inregistrat o cifra de afaceri mai mare de un milion de euro.

Va trebui sa schimbe vectorul fiscal si sa se declare platitor de impozit pe venitul microintreprinderii? Sau datorita faptului ca are capitalul social mai mare de 45.000 RON poate ramane tot platitor de impozit pe profit?

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:


Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita, conform art. 52 din Codul fiscal. 
(2) Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent. 
(3) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

In privinta trecerii de la profit la micro, potrivit prevederilor art. 47 din Codul Fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:


a) *** A B R O G A T ***
b) *** A B R O G A T ***
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Conform prevederilor de la art. 47 alin. (3 1) din Codul fiscal:“ Prin exceptie de la prevederile art. 47 alin. (1), microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa aplice prevederile titlului II incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva.

Asadar, o microintreprindere poate opta o singura data pentru aplicarea impozitului pe profit, daca are un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati, optiunea fiind definitiva. 
In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, persoana juridica devine platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei si/sau numarul salariatilor scade sub 2, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47 alin. (1).

Prin urmare, societatea va deveni platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor in cazul in care nu mai indeplineste una din cele doua conditii, capital social de cel putin 45.000 lei sau numarul salariatilor scade sub 2 si cifra de afaceri este sub 1.000.000 euro.

In cazul in care conditiile referitoare la capitalul social si numarul de salariati sunt indeplinite cumulative, societatea ramane platitoare de impozit pe profit si in cazul in care cifra de afaceri nu depaseste plafonul.

 

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016