Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care e tratamentul fiscal in 2015 pentru serviciile medicale suportate de angajator

09-Iun-2015
4251

Codul fiscal exclude din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protectie a muncii, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare.

In situatia in care serviciile medicale nu se incadreaza in categoria celor de protectia muncii, contravaloarea acestoa va reprezenta avantaj in natura pentru salariat.

In vederea stabilirii tratamentului fiscal corect angajatorul trebuie sa distinga, inclusiv in contractul de furnizare a serviciilor medicale, intre serviciile medicale ce se incadreaza in categoria serviciilor medicale de medicina muncii si serviciile medicale care exceed acestei categorii.

Cadrul legal privind securitatea si sanatatea in munca este cuprins in Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si in Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale impreuna cu Normele Metodologice de aplicare aferente si HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

Supravegherea sanatatii lucratorilor se realizeaza numai prin medici specializati de medicina muncii in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 355/2007. Angajarea medicului de medicina a muncii se face pe baza unui contract incheiat intre medic si angajator, in care se vor prevederea si conditiile de reziliere a acestuia.



Potrivit art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 355/2007, angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Obligatiile angajatorului privind supravegherea sanatatii lucratorilor sunt:
– sa tina seama, la aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, de rezultatele supravegherii sanatatii;
– sa informeze salariatii in legatura cu rezultatele proprii ale supravegherii sanatatii lor;
– sa pastreze lista locurilor de munca cu riscuri profesionale si fisele de aptitudine;
– sa informeze structura de medicina a muncii daca sunt in procedura de faliment;
– sa asigure consultarea de catre salariati a mediculuil specialist de medicina a muncii,pentru orice simptome pe care le atribuie conditiilor de munca si activitatii desfasurate;
– sa inmaneze la solicitarea salariatului la schimbarea locului de munca in alta unitate copii ale dosarului sau medical si ale fisei de identificare a factorilor de risc profesional,pentru a fi predate structurii de medicina a muncii a unitatii respective;
– sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor;
– sa respecte reglementarile in vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor;
– sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Salariatii au obligatia sa se prezinte la examinarile medicale periodice, programate de angajator in colaborare cu medicul de medicina a muncii, potrivit specificului fiecarui loc de munca, conform reglementarilor legale in vigoare.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016