Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este regimul TVA aplicabil unor importuri plasate in antrepozit de TVA?

11-Oct-2012
3603
O societate comerciala achizitioneaza titei din afara Uniunii Europene, pe care il depoziteaza temporar in rezervoare speciale in afara antrepozitului fiscal detinut de societate, depunand la autoritatea vamala o declaratie sumara pentru plasarea materiei prime in depozit temporar pentru o perioada de 45 de zile. Ulterior, titeiul este pus in libera circulatie si plasat in antrepozitul fiscal de productie al societatii. In acest context, se solicita opinia cu privire la regimul TVA aplicabil operatiunii de import (punere in libera circulatie) al titetiului in Romania, respectiv daca este aplicabila in aceasta situatie scutirea prevazuta la art. 144 alin. (1) din Codul fiscal.

Tratament fiscal:

Potrivit prevederilor art. 144 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, este scutit de TVA importul de bunuri care urmeaza sa fie plasate in regim de antrepozit de TVA. Precizam ca, potrivit prevederilor art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 8 prima liniuta din Codul fiscal, in cazul produselor accizabile, antrepozitul de TVA este definit ca reprezentand orice locatie situata in Romania, care este definita ca antrepozit fiscal, in sensul art. 4 lit. (b) din Directiva 92/12/CEE, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conformitate cu prevederile art. 125^1 alin. (1) pct. 7 din Codul fiscal, prin produse accizabile, in sensul aplicarii prevederilor Titlului VI din Codul fiscal, se intelege produsele energetice, alcoolul si bauturile alcoolice, precum si tutunul prelucrat, astfel cum sunt definite la titlul VII din prezenta lege, [...].
In conformitate cu prevederile art. 206^3 pct. 1 din Codul fiscal, sunt considerate produse accizabile produsele energetice supuse reglementarilor privind accizele, potrivit Capitolului "Regimul accizelor armonizate".

Titeiul, principala materie prima utilizata pentru obtinerea produselor energetice traditionale, avand cod NC 2709 00 90, face parte din produsele energetice prevazute la art. 206^16 alin. (1) din Codul fiscal.


Prin urmare, avand in vedere ca titeiul reprezinta un produs energetic supus reglementarilor privind accizele, apreciem ca, sub rezerva indeplinirii conditiilor prevazute de OMFP 2218/2006, importul de titei care urmeaza a fi plasat intr-un antrepozit fiscal reprezinta o operatiune scutita de TVA, intrucat antrepozitul fiscal devine automat si antrepozit de TVA, titeiul fiind un produs accizabil din perpectiva TVA. Astfel, in situatia in care la momentul importului (punerii in libera circulatie a bunurilor din punct de vedere vamal) in Romania se poate face dovada plasarii bunurilor intr-un antrepozit fiscal, se aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 144 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, fara a avea relevanta faptul ca anterior importului bunurile au fost plasate din punct de vedere vamal in depozit temporar.

In ceea ce priveste documentatia care trebuie intocmita in vederea justificarii scutirii de TVA, aceasta este prevazuta la pct. VI. Tinerea evidentelor si alte obligatii din anexa 1 la normele aprobate prin OMFP 2218/2006. In principal, persoana impozabila care importa bunuri si le plaseaza in regim de antrepozit de TVA are obligatia de a mentiona pe declaratia vamala de import informatiile prevazute la pct. 46 anexa mentionata anterior.

Mentionam ca autoritatea vamala competenta considera ca, in vederea justificarii scutirii, este necesara si prezentarea de catre societatea comerciala (ulterior acordarii liberului de vama intr-un termen stabilit) si a documentului de plasare a bunurilor in regim de antrepozit de TVA. In acest context, precizam ca, avand in vedere prevederile art. 6 si 7 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal are dreptul sa solicite orice informatii sau documente pe care le considera relevante in vederea stabilirii corecte a situatiei fiscale a contribuabilului.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 144 al. 1 lit. e


Sursa: ANAF


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016