Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de mai jos, vom vedea cum se procedeaza in situatia in care societatea a hotarat, incepand cu 2018, majorarea salariilor angajatilor pentru acoperirea obligatiilor transferate de la angajator la angajati in baza unui bonus compensator de 20% (fara a majora salariul brut):
- pentru calculul concediilor medicale avand in vedere modificarile fiscale privind calculul concediilor medicale aparute in acest an;
- pentru celelalte zile in care salariatul a venit la serviciu
De asemenea, vom stabili care este tratament in cazul in care intr-o luna un salariat a avut atat concediu medical, cat si zile lucrate.
Iata raspunsul specialistului!
Decizia de a acorda un bonus compensator de 20% fara a majora salariul brut nu intervine in mecanismul de stabilire a bazei de calcul al concediilor medicale si al determinarii contributiei de asigurari sociale.
In acest sens, OUG 3/2018 conditioneaza majorarea salariului brut lunar cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017 doar in raport cu suportarea de la bugetul de stat a unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate, in cazul salariatilor care beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe salarii conform art. 60 din Codul fiscal (persoane cu handicap grav sau accentuat, persoane care desfasoara activitatii de creare de programe pentru calculator, de cercetare-dezvoltare si inovare sau activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016).
In ceea ce priveste calculul concediilor medicale, OUG 99/2017 a modificat conditiile in care se considera indeplinit stagiul de cotizare. In acest sens, art. 7 din OUG 158/2005 a fost modificat de pct. 9 din OUG 99/2017, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) fiind de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Prevederea se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018 potrivit art. III din OUG 99/2017 astfel cum a fost rectificat prin Rectificarea nr. 99 din 14 decembrie 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018. Pentru un salariat care prezinta concediu medical initial in primele 2 luni ale anului 2018 urma sa fie verificat asadar daca indeplinea noua conditie de 6 luni de stagiu de asigurare. In situatia in care stagiul minim de asigurare nu era indeplinit, salariatul nu beneficia de drepturile conditionate de realizarea acestuia.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Astfel, angajatorul nu putea plati indemnizatia intrucat salariatul nu era indeplinita conditia de stagiu de asigurare, urmand sa il ponteze ca fiind absent motivat in concediu fara plata.
Pentru remedirerea acestor situatii, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 190 din 1 martie 2018 a fost publicata OUG 8/2018 privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii, care aduce modificari la prevederilor privind stagiului de cotizare pentru acordarea indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Prin derogare de la prevederile art. 7 din OUG 158/2005, pana la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru prevedenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, pentru maternitate si pentru ingrijirea copilului bolnav este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Desi prevederea intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv la data de 1 martie 2018, si ar trebui, in opinia noastra, sa vizeze situatii intervenite dupa aceasta data, din preambulul Ordonantei de urgenta rezula ca "se impune interventia legislativa de urgenta in sensul instituirii unei norme derogatorii de la regula generala privind stagiul minim de asigurare de 6 luni, astfel incat persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, care la data de 1 ianuarie 2018 indeplinesc stagiul minim de asigurare de o luna, sa beneficieze de indemnizatii pentru certificatele de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, concedii medicale pentru sarcina si lauzie, concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile legii." Asadar, intentia legiuitorul a fost aceea de a reglementa pentru primul semestru al anului 2018 stagiul de cotizare la o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Distinct de reglementarea stagiului de cotizare, baza de calcul al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, pentru persoanele care realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
In cazul in care baza de calcul al indemnizatiilor se constituie si din veniturile aferente perioadei anterioare lunii ianuarie 2018, la calculul indemnizatiilor se iau in considerare veniturile lunare care potrivit legislatiei anterioare acestei luni ar fi constituit baza de calcul al indemnizatiilor si se cumuleaza cu veniturile lunare asigurate incepand cu cele aferente lunii ianuarie 2018. Asadar sunt avute in vedere veniturile brute realizate de salariat pe baua carora se calculeaza contributia.
Temeiul il reprezinta art. 10 din OUG 158/2005.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10 din OUG 158/2005 sau de 100% in caz de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale.
O alta problema de avut in vedere este reprezentata de modul de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata pentru indemnizatia de concediu medical. Astfel, in ceea ce priveste indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, aceasta intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, atat pentru partea suportata de angajator cat si pentru cea suportata din FNUASS. In raport cu indemnizatia pentru maternitate,in totalitate suportata din FNUASS, si aceasta intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale.
Temeiul il reprezinta art. 139 alin. (1) lit o) din Codul fiscal, care a suferit modicari succesive prin OUG 3/2018 si OUG 8/2018.
Fata de perioada anteriorara, OUG 3/2018 a modificat baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din FNUASS, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medciale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor OUG 158/2005. Consecinta a fost ca incepand cu luna ianuarie 2018, baza de calcul devenea insasi indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.
Pentru corectarea efectelor acestei masuri, o noua modificare a Codului fiscal aplicabila incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018 a fost aprobata.
In acest sens, potrivit preverilor art. V din OUG 8/2018, in situatia in care contributia de asigurari sociale calculata aplicand cota de 25% la cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate este mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cuantumul contributiei de asigurari sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pentru urmatoarele perioade:
- in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018- 30 iunie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concecdiilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018;
- in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical pentru maternitate, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.
Din acest punct de vedere, angajatorul va calcula contributia de asigurari sociale la nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, aplicand astfel algoritmul de calcul din luna decembrie 2017.
Contributia de asigurari sociale se calculeaza aplicand cota de 25% la nivelul indemnizatiei doar in situatia in care acest nivel ar fi inferior celui calculat aplicand cota de 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
De asemenea, pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aferente anului 2018 platite inainte de intrarea in vigoare a OUG 8/2018, pentru care cuantumul contributiei de asigurari sociale aferent acestor indemnizatii este mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, angajatorul/platitorul efectueaza regularizarea acesteia prin depunerea declaratiei rectificative si plateste diferentele de indemnizatii persoanelor in drept, pana la 31 martie 2018.
Pentru situatiile in care salariatul cumuleaza concediul medical cu salariul, modul de calcul al indemnizatiei de incapacitate temporara de munca se realizeaza in conformitate cu prevederile analizate mai sus, iar salariul va fi stabilit in conformitate cu prevederile contractului de munca la care se va adauga bonusul compensator calculat conform acordului incheiat.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta Global Tax Management S.R.L.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Ordinul 1395/2020: Norme noi de aplicare a prevederilor legale privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatateGestioneaza usor situatii complexe de payroll cu un soft salarizareDepunere declaratie 112 lunar si modificarea vectorului fiscal. Procedura pe care trebuie sa o urmeze o intreprindereCONCEDIU MEDICAL fara stagiu de cotizare. Procedura de inregistrare in D112Angajator din domeniul constructiilor. Reducere CAS pentru angajatii aflati in concedii medicaleUltimele articole
D112 in 2024. A fost aprobat un nou model de formular prin Ordinul 3796/2024Declaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelCodul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarileGuvernul a adoptat! Anumite concedii medicale vor fi SCUTITE de la plata CASSCe modificari au fost aduse salariilor, beneficiilor extrasalariale sau indemnizatiilor de concediu prin OUG 115/2023Articole similare
Declararea contributiilor sociale obligatorii. Cum completam Declaratia 200?Continua consultarile pentru cele 90 de masuri de consolidare a economiei romanestiNorme actuale: Perioada fiscala a taxei pe valoarea adaugataContributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din activitati agricoleCum refacturam cheltuielile cu serviciile achizitionate pentru recuperarea creantelor?Ultimele articole
Dividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Este OFICIAL, conform legii 317/2024! La platile cu cardul NU mai este obligatorie emiterea bonului fiscalSRL, PFA, II, IF care isi actualizeaza codul CAEN din 1 ianuarie 2025. Ce trebuie sa stie, conform noii proceduriNoutati fiscale 2025. Principalele modificari privind CASele de marcat, aduse de OUG 125/2024Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca inCASezi dividendeArticole similare
Precizari ANAF referitoare la CAS, CASS si CAM, introduse prin Legea 296/2020II In 2024. Va plati CAS si CASS in acest an?ANAF da o ultima sansa contribuabililor. Declaratia Unica 2019, OBLIGATORIE pentru cei cu vouchere pentru bicicleta25 noiembrie 2016: termen plata a II-a transa din impozitul pe venit si din CASS pentru veniturile realizate din inchiriere camere in scop turisticCine datoreaza CASS in cota de 5,5 la suta?Ultimele articole
ANAF dezminte informatiile conform carora din 2025 ar urma sa perceapa 10% din banii aflati in conturile contribuabililorDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularTaxe PFA 2024. CASS de 10% intra la calculul plafonului de 6 salarii minime?Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileDeclaratia Unica, modificata prin OUG 128/2024. In anumite situatii, formularul NU trebuie depus obligatoriu in anul curentArticole similare
Amnistie fiscala 2024. Modificari importante introduse prin OUG 112/2024Termene de prescriptie in cazul procedurii insolventeiANAF aduce explicatii noi referitoare la Spatiul privat virtualProcedura de anulare a contributiei de asigurari sociale conform OUG 31/2019La 25 iulie e termenul de plata pentru veniturile din inchirierea de camere in scop turisticUltimele articole
Exemplu calcul recuperare pierdere fiscalaCe modificari adopta Finantele in domeniul accizelor pentru combaterea evaziunii fiscaleDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularFuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileObtii venituri din mediul ONLINE? Iata ce OBLIGATII FISCALE ai catre ANAFArticole similare
Taxe PFA 2023: Reducerea plafonului pentru norma de venit la 25.000 euro si noi reguli pentru plata CAS si CASSTratament venituri din drepturi de autor. Care sunt implicatiile fiscale?Firmele trebuie sa verifice, pe final de an, incadrarea la anumite plafoane fiscale daca vor sa ramana si in 2023 la acelasi regimContributii obligatorii datorate de catre membrii unei intreprinderi familiale. Baza de calculVenituri din drepturi de proprietate intelectuala si chirii. Impozit pe venit si contributii socialeUltimele articole
Taxe PFA 2024. CASS de 10% intra la calculul plafonului de 6 salarii minime?Declaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completarePFA norma de venit. Cum se calculeaza plafonul de 25.000 euro in 2024?Declaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelTotul despre Contractul de Comodat: Conditii, Riscuri si Model ContractSfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA