Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casare imobilizare in urma vandalizarii. Care sunt implicatiile fiscale?

18-Iul-2016
1756

Cazul mai putin obisnuit pe care il supunem atentiei dumneavoastra se refera la o linie de productie, neamortizata, data in functiune de doi ani si care a fost vandalizata ca urmare a intrarii prin efractie in incinta a unor indivizi. Incinta era prevazuta cu sistem de supraveghere video, indivizii au fost identificati, anchetati si condamnati la inchisoare pentru faptele de vandalism. In urma acestui eveniment linia nu a mai putut fi pusa in functiune cu toate reparatiile care s-au facut. Conducerea unitatii a decis casarea acesteia. Vom stabili cum se trateaza fiscal cheltuiala cu valoarea neamortizata a liniei de productie.

In situatia prezentata, o societate este nevoita sa caseze o imobilizare corporala (linie de productie), neamortizata integral, fiind data in functiune de 2 ani, in conditiile in care imobilizarea a fost vandalizata, fara a mai putea fi reparata. Fapta distrugerii liniei de productie este obiectul condamnarii penale a persoanelor gasite vinovate de acest lucru.

Scoaterea din gestiune a imobilizarii (linia de productie), datorata distrugerii prin vandalizare a acesteia, reprezinta o cheltuiala a societatii, cu implicatii in sfera TVA.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, avand in vedere prevederile art.25 alin.(4) lit.c) pct.3) si a pct.17.(3) din normele de aplicare, cheltuiala cu mijlocul fix amortizabil, scos din gestiune, respctiv valoarea ramasa neamortizata si trecuta pe cheltuiala, este o cheltuiala deductibila fiscal cu conditia dovedirii distrugerii acestuia ori, in cazul prezentat, a ceea ce a mai ramas din linia de productie in urma vandalizarii. Conditia cu referire la distrugerea sa se considera indeplinita atat în situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care linia de productie vandalizata este predata catre unitati specializate.

Din punct de vedere al TVA, avand in vedere prevederile art.297 alin.(4) lit.a) Cod fiscal, societatea pierde dreptul de deducere al taxei, avand in vedere ca imobilizarea, prin casarea ei, nu mai este utilizata in folosul efectuarii de operatiuni taxabile.

Conform art.305 alin.(1) lit.a) Cod fiscal, linia de productie este un bun de capital, pentru care s-ar impune ajustarea taxei in favoarea bugetului.

Dar, in cazul de fata, ajustarea taxei deduse nu se realizeaza daca se procedeaza la distrugerea bunului de capital vandalizat, conform art.304 alin.(4) lit.d) pct.2) Cod fiscal
si a pct.11 si 12 din normele de aplicare.

In concluzie, societatea a carei linie de productie a fost vandalizata in asa fel incat aceast mijloc fix numai poate fi folosit in procesul de productie si dovedeste distrugerea lui prin mijloace proprii ori prin predarea sa catre unitati specializate, nu are obligatia ajustarii TVA in favoarea bugetului de stat si va considera cheltuiala cu scoaterea imoilizarii din gestiune o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit, cu conditia sa dovedeasca distrugerea imobilizarii respective.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016