Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casare marfa in custodie

10-Feb-2012
12762
Intrebare:

Cum se va intocmi monografia contabila in cazul unor piese de mobilier care sunt oferite clientilor in custodie si revin ulterior in gestiunea societatii? Cand se poate intocmi casarea acestora si ce perioada de utilizare au?



Raspuns:

Din datele prezentate de dvs. rezulta ca, de fapt, nu desfasurati o activitate economica, deoarece custodia reprezinta operatiunea de pastrare, paza a bunurilor, fara titlu oneros.

Pentru acordarea bunurilor in custodie trebuie intocmit un Proces Verbal de predare / primire in custodie si un Aviz pe care sa face mentiunea "Fara Factura - marfa in custodie conform Proces Verbal nr ... din data de ...".

La primirea bunurilor in gestiunea dvs tebuie sa intocmiti un Aviz cu minus, pe care se face aceeasi mentiune "Fara Factura - marfa in custodie conform Proces Verbal nr ... din data de ...".

Din punct de vedere contabil, conform art. 92 din reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a, aprobate prin OMFP 3055/2009 , "Imobilizarile corporale reprezinta active care:
a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau
pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an."

Din punct de vedere fiscal, conform art 24 alin. (2) din codul fiscal , "Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala mai mare decit limita stabilita prin hotarire a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Pentru imobilizarile corporale care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, lot sau set, la determinarea amortizarii se are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set. Pentru componentele care intra in structura unui activ corporal, a caror durata normala de utilizare difera de cea a activului rezultat, amortizarea se determina pentru fiecare componenta in parte."

Rezulta doua abordari aproape diferite ale aceluiasi concept: contabil, nu conteaza valoarea, ci doar durata de utilizare si scopul pentru care bunul a fost achizitionat, iar fiscal, pe linga cele doua conditii impuse de reglementarea contabila, apare cea privind valoarea minima de intrare a bunului, actualmente de 1800 lei.

Asadar, numai dvs puteti stabili daca rafturile sunt elemenete de stoc sau imobilizari.
Daca sunt imobilizari, le puteti incadra in Grupa 3 "Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" la codul de clasificare 3.4. cu durata de amortizare intre 8 si 15 ani sau 3.1.6. cu durata de amortizare intre 6 si 10 ani, din catalogul mjloacelor fixe aprobate prin HG 2139/2004.

Inregistrarea in contabilitate a achizitionarii rafturilor:
371 (sau alt elemenet de stoc) = 401
4426=401
sau
214 = 404
4426=404
daca sunt imobilizari

Inregistrarea in contabilitate a bunurilor date in custodie este urmatoarea:
- daca sunt stocuri, pe baza de Proces Verbal si Aviz:
conturi din grupa 35 (357) = cont de stocuri in care sunt inregistrate (371)
- daca sunt imobilizari:
nu se inregistreaza la dvs in contabilitate, insa le veti amortiza in continuare din punct de vedere contabil. Fiscal, insa, nu se mai amortizeaza, deoarece nu sunt folosite in scopul obtinerii de venituri.
Returul bunurilor in gestiunea dvs se opereaza pe baza Avizului cu minus intocmit de dvs.:
371 = 357 (35)

Scoaterea din gestiune a acestor bunuri o puteti face atunci cind se constata ca nu mai pot fi utilizate (nu mai contribuie la obtinerea de venituri) in activitatea economica, fie prin vinzarea lor ca atare, fie vindute ca deseuri catre o societate specializata in colectare de deseuri, caz in care veti factura in regim de taxare inversa, conform art. 160 din codul fiscal .

Daca sunt imobilizari, cheltuiala cu valoarea ramasa este deductibila, conform Deciziei fiscale nr. 2 din 7 aprilie 2004 privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit, conventiile de evitare a dublei impuneri, accize si taxa pe valoarea adaugata, aprobata prin OMFP 576/2004 , in care, la punctul 3 ultimul alineat, se prevede: "In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea 571/2003 , cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii sau cedarii unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala, dupa caz, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile."

Alte prevederi incidente:
- functiunea conturilor din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2011 ;
- art. 24 alin. (15) din codul fiscal si punctul 71 indice 6 din normele date in aplicarea acestuia;
- ordinul 3512/2008 privind formularele financiar-contabile, pentru prevederi referitoare la aviz.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016