Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casare stocuri vechi de materii prime si produse finite. Ce tratament fiscal se aplica?

16-Aug-2017
14306

Regasiti mai jos tratamentul fiscal (din punct de vedere al impozitului pe profit si TVA) aferent stocurilor vechi de materii prime si produselor finite pe care doreste sa le caseze firma.

Iata raspunsul specialistului:

Tratamentul fiscal aplicat in cazul scoaterii din gestiune a stocurilor vechi de materii prime si produse finite este urmatorul:

Cheltuiala cu scoaterea din gestiune a stocurilor casate, precum si TVA aferenta acestora, este nedeductibila la calculul impozitului pe profit este nedeductibila fiscal, conform art.25 alin.(4) lit.c) Cod fiscal.

Cheltuiala cu scoaterea din gestiune a stocurilor vechi de materii prime si produse finite casate poate fi deductibila la calculul impozitului pe profit daca societatea face dovada distrugerii acestora prin mijloace proprii ori acestea sunt predate catre unitati specilizate, conform art.25 alin.(4) lit.c) pct.3 Cod fiscal coroborat cu pct.17.(3)-(7) din normele de aplicare, respectiv si in urmatoarele situatii:
- alimentele destinate cnsumului uman, cu data limita aproape de expirare, daca transferul lor este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
- subprodusele de origine alimentare, care nu sunt destinate consumului uman, daca eliminarea lor este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
- produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionare/dirijarea lor vieaa transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea lor, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;


- alte bunuri decat cele descrise mai sus, daca termenul de valabilitate/expirare este depasit, potrivit legii.

Referitor la TVA, societatea este obligata sa ajusteze taxa in favoarea bugetului de stat daca nu face dovada ca stocurile casate sunt degradate calitativ, nemaiputand fiind valorificate si daca nu prezinta dovada distrugerii acestora, conform art.304 alin.(2) lit.a) Cod fiscal coroborat cu pct.78.(10) lit.d) si 78.(12) .

Ajustarea TVA se efectueaza in functie de cota taxei la data achizitiei stocurilor casate. In situatia in care nu se poate determina cota de la data achizitiei se efectueaza ajustarea utilizand cota d taxa in vigoare la data cand intervine obligatia de ajustare, conform pct.78.(13) din normele de aplicare a art.304 alin.(2) lit.a) Cod fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016