Raportul Special
realizat de specialisti
Referitor la casele de marcat: Zilnic, in jurul orei 12, se ridica de la punctele fixe banii in vederea depunerii la banca, de catre un angajat al firmei. Intre ora 14 si 15 la depozitul central se totalizeaza incasarile de la toate punctele de vanzare si se ridica in acest interval, tot zilnic, de catre firma de colectare numerar, care ii depune la banca a doua zi.Tot la depozitul central se centralizeaza datele si se intocmeste registrul de casa.
Astfel, ridicam in mijlocul zilei o parte din bani iar restul de bani din ziua respectiva se ridica a doua zi impreuna cu prima jumatate a zilei urmatoare.
La finalul zilei, pe casa de marcat se trage raportul z iar la mijlocul zilei cand se ridica banii, pe casa de marcat se trage un raport X, se intocmeste un monetar pe care semneaza casierul si cine ridica banii, si o DP pe numele angajatului care ii ridica in vederea depunerii la banca.
In registrul de casa se inregistreaza doar foaia de varsamant pentru banii depusi.
Organul de control ne-a sugerat sa operam pe casa de marcat aceasta suma iesita in vederea depunerii la banca astfel incat banii din sertar sa corespunda cu banii din raportul X.
Firma de la care am achizitionat casa de marcat ne-a sugerat solutia sa se scoata un raport Z in momentul ridicarii banilor - nu raport X cum procedam noi, si un al doilea raport Z la finalul zilei pe restul incasarilor, deoarece nu ne permite casa alta solutie.
Va rog sa ne spuneti daca este legal sa emitem 2 Zet-uri in fiecare zi sau cum este corect sa procedam de acum inainte.
In opinia mea niciuna dintre cele 2 recomandari nu este acoperita de OG 28/1999, respectiv de Normele metodologice date in aplicarea actului normativ, norme adoptate prin HG 479/2003.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Astfel, raportul zilnic de inchidere "Z" este definit la art. 4 alin. (6) din OG 28/1999 astfel:
"(6) Raportul fiscal de inchidere zilnica este documentul emis cu aparatul de marcat electronic fiscal care contine date de sinteza cu caracter fiscal: denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine numerotat progresiv; data si ora emiterii; numarul bonurilor emise in ziua respectiva; valoarea totala a operatiunilor efectuate si totalul taxei pe valoarea adaugata, cu precizarea nivelului cotei, valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea taxelor care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata."
De asemenea, art. 64 din Normele metodologice date in aplicarea OG 28/1999 stipuleaza urmatoarele:
"Art. 64. -
(1) Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care contine in mod detaliat date ce se vor inregistra in memoria fiscala ca date de sinteza pe termen lung, odata cu emiterea acestui raport. Comanda de inchidere zilnica a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unica si obligatorie."
Raportul X nu apare reglementat in legislatia aparatelor de marcat electronice fiscale, dar este un document ce se poate genera din orice AMEF, acesta fiind si unul dintre instrumentele de la care pleaca orice verificare fiscala inopinata.
In ceea ce priveste recomandarea celor de la controlul antifrauda, probabil, art. 4 alin. (7) si (12) din OG 28/1999 stabileste urmatoarele:
"(7) Raportul fiscal de inchidere zilnica emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa datele definite la alin. (6) si urmatoarele date: numarul de bonuri fiscale care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, valoarea totala a acestora, total taxa pe valoarea adaugata aferenta, identificatorul jurnalului electronic, numarul si valoarea reducerilor, anularilor, sume de serviciu, precum si sumele rezultate pentru fiecare mijloc de plata utilizat. Sumele de serviciu reprezinta sumele de bani utilizate pentru plata restului catre client, puse la dispozitia operatorului aparatului de marcat electronic fiscal la inceputul fiecarei zile de lucru. Acestea se regasesc in soldul contului de casa si, de asemenea, in soldul de la sfarsitul zilei de lucru."
"(12) Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale sunt obligati:
(...)
h) sa intocmeasca documente justificative pentru sumele introduse in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decat cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele inscrise in registrul special, dupa caz, precum si pentru sumele extrase din unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin unitate de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor se intelege suprafata destinata accesului consumatorilor pentru achizitionarea produsului/serviciului, expunerii/prelucrarii/depozitarii produselor oferite, prestarii serviciilor, incasarii contravalorii acestora si circulatiei personalului angajat pentru derularea activitatii;".
Probabil inspectorul fiscal la astfel de sume de serviciu se refera prin sintagma "numerar in sertar", dar sugestia sa nu este acoperita de lege, astfel cum am aratat deja anterior.
De asemenea, printre operatiunile pe care trebuie sa le permita si care sunt obligatorii a fi inregistrate de catre operatorul AMEF nu se numara si o astfel de scadere din gestiune a numerarului predat in vederea depunerii la unitatea bancara.
Asadar, din punctul meu de vedere modul dvs. de lucru de pana acum este absolut acoperit de lege si nu este necesar a fi schimbat.
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Termenul de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale este 30 IUNIE 2021 pentru anumiti contribuabiliContribuabilii mici si mijlocii trebuie sa conecteze casele de marcat la ANAF pana pe 30 noiembrie pentru a evita amenzile usturatoareProiect ANAF: Noi documente pot fi solicitate suplimentar anumitor operatorilor economici pentru inregistrarea aparatelor de marcat electroniceDeclaratia A4200 care contine datele inregistrate de casele de marcat trebuie depusa pana pe 20 a lunii urmatoare celei de raportareANAF se intalneste cu contribuabilii pentru discutii privind casele de marcatUltimele articole
OUG 125/2024. Se amana pana la 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu case de marcatProiect: Pana pe 1 septembrie 2025 se amana sanctiunile pentru persoanele care utilizeaza case de marcat care nu emit cod QRFirmele care NU au dotat automatele comerciale cu case de marcat risca amenzi din 1 octombrie 2024Decont precompletat e-TVA. TOT ce trebuie sa stiiDecont precompletat e-TVA. Ce se intampla in cazul in care sistemul nu functioneazaSfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA