Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Case de marcat - obligatii si termene". ANAF, despre incasarile ocazionale, fiscalizarea intarziata si incasarea dupa scoaterea raportului Z

04-Apr-2019
6584

In cadrul celei mai recente sesiuni de asistenta online, pe tema “Case de marcat – obligatii si termene”, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a raspuns unei serii de intrebari formulate de contribuabili

Au fost foarte multi contribuabili care si-au manifestat nemultumirea legat de subiect si care ar fi dorit sa afle daca sunt sanse sa se amane depunerea Declaratiei Unice, dat fiind ca SPV este in mentenanta de mai multe zile. Cu toate astea, au fost si cateva intrebari interesante privind subiectul abordat.

AMEF pentru incasari ocazionale de la persoane fizice

Buna ziua. Pentru incasarile ocazionale de la persoanele fizice (incasarea se face in contul bancar - nu cash, in baza facturii fiscale) suntem obligati sa avem casa de marcat? Daca se incaseaza pe la persoane juridice si se emite chitanta exista obligativitatea casei de marcat? Multumesc”, scrie unul dintre contribuabili pe pagina de Facebook a ANAF.

Raspunsul ANAF

"Potrivit dispozitiilor art. 1 alin.(1) si (2) din OUG 28/1999 - operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor, cu exceptiile prevazute la art. 2, iar la solicitarea acestora vor elibera si factura, in conditiile legii.

Astfel, incasarile prin virament bancar nu intra sub incidenta prevederilor art. 1 alin.(1) si (2) din OUG 28/1999, pe cale de consecinta nu aveti obligatia de a va dota cu aparat de marcat electronic fiscal in cazul incasarii prin transfer bancar, fara a realiza incasari de la populatie integral sau partial cu numerar, prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau substitutelor de numerar”.

Detinere casa de marcat nefiscalizata

Un alt contribuabil a apelat la ajutorul specialistilor ANAF pentru a primi lamuriri privind cazul urmator: “Am cumparat casa de marcat, am depus documentele la ANAF… de atunci tot astept sa vina societatea respectiva sa o fiscalizeze… Ce se poate intampla la un control in toata aceasta perioada in care astept? Mentionez faptul ca folosesc in continuare casa de marcat veche”.

Raspunsul ANAF

“Avand in vedere asigurarea unei abordari de tip preventiv, stimulativ si nu de sanctionare imediata la prima abatere a operatorului economic, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 701/2018 pentru modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017 precum si a modelului planului de remediere prin care contraventiile referitoare la "nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic" (art. 10 lit. cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) intra sub incidenta prevederilor Legii prevenirii nr. 270/2017 . Asa cum se arata in nota de fundamentare a actului normativ mentionat, organele de control pot analiza cu ocazia controlului, situatia de fapt a comerciantului, pot constata, de la caz la caz, cel putin urmatoarele situatii si pot proceda in consecinta astfel:
a) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situatie in care organul de control nu aplica sanctiuni,
b) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat si instalat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de instalare foarte scurt,
c) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate corespunzatoare activitatii acestuia, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen scurt de dotare,
d) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate si a facut comanda la distribuitorul autorizat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de dotare si fiscalizare scurt,
e) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic si nu exista pe piata aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activitatii sale, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste in planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile)”.

Activitate doar o perioada scurta din an

Pentru o pensiune care functioneaza doar vara, doua luni pe an, iar in restul anului nu are activitate deloc, exista posibilitatea depunerii unei cereri sau ceva, ca sa nu depuna F4109?”, intreaba un alt utilizator al paginii de socializare ANAF

Raspunsul ANAF

“Dvs. depuneti A4200 pentru cele 2 luni si F4109 pentru fiecare luna in care nu utilizati aparatul de marcat. Prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se inteleg aparatele de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate, in nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricareia dintre datele pentru care exista obligatia de raportare (bon fiscal si raport Z). In cazul prezentat de dumneavoastra, modificati doar luna de raportare din formularul F4109 transmis in luna anterioara”.

Intrebari privind raportul Z

Buna ziua. Doresc sa stiu:
1. O zi fara incasare, este necesar scoaterea Z-ului?
2. La sfarsitul zilei, dupa scoaterea Z-ului, din diverse motive se mai face o incasare. Cum procedez in acest caz?
3. La sfarsitul zilei se observa pe Z incasari cu card cu toate ca nu posed un POS. Cum procedez? Multumesc
”, este mesajul la care specialistii ANAF au formulat raspunsul de mai jos.

Raspunsul ANAF

“1. Daca aparatul de marcat electronic fiscal a fost pus in functiune, trebuie generat raportul Z la inchiderea zilei fiscale, chiar daca nu au fost emise bonuri fiscale.
2. Legislatia in vigoare nu interzice existenta a mai multe rapoarte Z intr-o zi calendaristica.
3. In situatia in care desi nu detineti un POS, in raportul Z figureaza incasari cu cardul, trebuie sa contactati unitatea acreditata pentru service pentru remedierea situatiei”.

Puteti vedea toate intrebarile si raspunsurile oferite de specialistii ANAF pe aceasta tema, pe pagina de Facebook a institutiei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul ""Case de marcat - obligatii si termene". ANAF, despre incasarile ocazionale, fiscalizarea intarziata si incasarea dupa scoaterea raportului Z":
Rating:

Nota: 3.5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016