
Raportul Special
realizat de specialisti
Curtea Constitutionala a decis vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, respectiv cele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecatorilor si magistratilor CC, precum si cele privind reducerea cu 15% a "cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I".
Potrivit unor surse judiciare, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca prevederile privind pensiile magistratilor sunt neconstitutionale, in timp ce in cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, insa nu se impune reglementarea lor in Parlament.
Sursele citate au precizat ca judecatorii Curtii Constitutionale au declarat neconstitutional articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor se refera la "pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".
De asemenea, Curtea Constitutionala a mai declarat neconstitutional articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Potrivit articolului 9, "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepind cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".
Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile .
Curtea Constitutionala (CC) a luat in discutie sesizarile PSD si PNL, precum si ale ?naltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitateamasurilor de reducere a salariilor si a pensiilor decise de Guvern.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Şedinta Curtii Constitutionale, in care au fost discutate cele cinci sesizari ale PSD, PNL si instantei supeme privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate asumate de Guvern, este prima in noua formula, dupa numirile lui Mircea Ştefan Minea si a Iuliei Antoanella Motoc, sustinuti de PDL, si alegerea lui Augustin Zegrean (fost senator PD), ca presedinte al instantei constitutionale.
Cei noua judecatori ai CC sunt Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu (ambii numiti de presedintele Traian Basescu), Ion Predescu, Aspazia Cojocaru (propusi de PSD), Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), Tudorel Toader (propus de PNL), Acsinte Gaspar, Iulia Antoanela Motoc si Mircea Ştefan Minea (toti propusi de PDL).
Presedintele Traian Basescu le-a spus, in 9 iunie, judecatorilor Curtii Constitutionale prezenti la ceremonia de investitura in functie a lui Petre Lazaroiu, ca le ureaza succes in activitate in contextul in care, in perioada urmatoare, vor avea de luat "decizii importante" legate de iesirea Romaniei din criza economica.
Premierul Emil Boc a venit, in 7 iunie, in fata Parlamentului, pentru angajarea raspunderii Guvernului pentru doua proiecte de lege care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
PSD a depus in aceeasi zi o motiune de cenzura, care a fost respinsa in Parlament.
Contestarea la Curtea Constitutionala a masurilor de ajustare fiscala adoptate de Guvern este un proces normal, insa acestea trebuie aprobate de Curte intrucat sunt actiuni prealabile pentru derularea acordului, declara, in urma cu o saptamana, Caroline Atkinson, purtator de cuvant al FMI.
Sursa Mediafax 26/06/2010
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Numirea lui Marian Sarbu la ASF e neconstitutionalaAveri stranse in mod ilicit? Se confisca prin proiect de lege!Masurile de reducere cu 25 procente a salariilor din sistemul bugetar si cu 15 procente a pensiilor au un caracter temporarDaca obtineti in instanta anularea amenzilor ANAF, va puteti recupera baniiCCR a hotarat: Alesii locali raman fara pensii specialeUltimele articole
Proiect: ANAF modifica Procedura privind stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice pentru anumite indemnizatiiMasurile fiscal-bugetare propuse de Guvern vor fi aplicate! Sesizarea opozitiei pe pachetul de legi a fost respinsa de CCRMasurile asiguratorii prevazute de decizia CCR nr.581/2019 nu au avut un impact semnificativCCR a decis: Primarii si alesii locali pot beneficia de pensii specialeCCR: Excluderea de la pensia de invaliditate a unor beneficiari nu este justificata obiectivArticole similare
Ponta vrea stimularea fiscala a agriculturii ecoSinteza modificarilor propuse de noul proiect pentru completarea Codului FiscalIntegral Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale nr. 54 din 2010ANAF a derulat peste 42.000 de controale in primul trimestru al anului 2017Facturile pe hartie vor DISPAREA din 2022 si toate firmele vor trece la facturare digitala. Iata cum sa te familiarizezi cu sistemul RO e-FacturaUltimele articole
Ofertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITEVAZIUNE FISCALA. Care este procedura de control a ONPCSB si cum arata NotificareaNotificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025Ce modificari adopta Finantele in domeniul accizelor pentru combaterea evaziunii fiscaleDin 1 martie 2025 directia antifrauda va avea unitati in fiecare judet din tara, conform OUG 132/2024Sfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie
SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025
SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar
Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025
Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA