Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CC: Masurile de austeritate decise de Guvern sunt partial neconstitutionale

25-Iun-2010
3124

Curtea Constitutionala a decis vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, respectiv cele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecatorilor si magistratilor CC, precum si cele privind reducerea cu 15% a "cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I".

Potrivit unor surse judiciare, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca prevederile privind pensiile magistratilor sunt neconstitutionale, in timp ce in cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, insa nu se impune reglementarea lor in Parlament.
Sursele citate au precizat ca judecatorii Curtii Constitutionale au declarat neconstitutional articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor se refera la "pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".

De asemenea, Curtea Constitutionala a mai declarat neconstitutional articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Potrivit articolului 9, "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepind cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".

Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile .

Curtea Constitutionala (CC) a luat in discutie sesizarile PSD si PNL, precum si ale ?naltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitateamasurilor de reducere a salariilor si a pensiilor decise de Guvern.

Şedinta Curtii Constitutionale, in care au fost discutate cele cinci sesizari ale PSD, PNL si instantei supeme privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate asumate de Guvern, este prima in noua formula, dupa numirile lui Mircea Ştefan Minea si a Iuliei Antoanella Motoc, sustinuti de PDL, si alegerea lui Augustin Zegrean (fost senator PD), ca presedinte al instantei constitutionale.

Cei noua judecatori ai CC sunt Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu (ambii numiti de presedintele Traian Basescu), Ion Predescu, Aspazia Cojocaru (propusi de PSD), Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), Tudorel Toader (propus de PNL), Acsinte Gaspar, Iulia Antoanela Motoc si Mircea Ştefan Minea (toti propusi de PDL).

Presedintele Traian Basescu le-a spus, in 9 iunie, judecatorilor Curtii Constitutionale prezenti la ceremonia de investitura in functie a lui Petre Lazaroiu, ca le ureaza succes in activitate in contextul in care, in perioada urmatoare, vor avea de luat "decizii importante" legate de iesirea Romaniei din criza economica.

Premierul Emil Boc a venit, in 7 iunie, in fata Parlamentului, pentru angajarea raspunderii Guvernului pentru doua proiecte de lege care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

PSD a depus in aceeasi zi o motiune de cenzura, care a fost respinsa in Parlament.

Contestarea la Curtea Constitutionala a masurilor de ajustare fiscala adoptate de Guvern este un proces normal, insa acestea trebuie aprobate de Curte intrucat sunt actiuni prealabile pentru derularea acordului, declara, in urma cu o saptamana, Caroline Atkinson, purtator de cuvant al FMI.

Sursa Mediafax 26/06/2010

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii

    • Plafoanele de incasari si plati au fost modificate ultima data prin OUG 115/2023, si le vom reda in continuarea articolului pe cele care se aplica in anul 2025. Dar ce amenzi se dau pentru nerespectarea legii? Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii Pentru nerespectarea legii amenzile sunt de 25% din suma care depaseste plafoanele( le vom reda mai jos). De asemenea, se aplica amenzi intre 15.000 lei si 20.000 lei pentru acordarea de avantaje...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025

    • In urma implementarii sistemului RO e-TVA, prin care se va gestiona mai usor TVA-ului firmelor, atat pentru eficientizarea administrarii lui, cat si pentru reducerea evaziunii fiscale, a aparut obligativitatea contribuabililor de a raspunde, atunci cand o primesc de la ANAF, la Notificarea de conformare e -TVA. Iar din anul 2025, se aplica mai multe schimbari in privinta ei. Reamintim ca in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul...» citeste mai departe aici

  • Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice

    • Rezerva legala este un instrument financiar esential pentru protejarea stabilitatii economice a unei companii, avand scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a sustine activitatea in perioade dificile. In acest articol, vom analiza conditiile in care trebuie sa fie constituita rezerva legala, modul de calcul, precum si cateva studii de caz utile care ajuta la intelegerea aplicarii corecte a reglementarilor legale in vigoare. » citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raport de repartizare active si reglementari cheie

    • Raportul de repartizare a activelor unei companii este un document esential care ofera o evidenta clara si detaliata a modului in care sunt alocate bunurile si resursele companiei catre actionari sau alte parti interesate. In acest articol vom oferi un model de raport de repartizare a activelor, vom analiza situatiile in care este necesar un astfel de raport si vom prezenta reglementarile legislative cu privire la intocmirea documentului. » citeste mai departe aici

  • Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta

    • Nici accizele nu au scapat modificarilor fiscale si contabile de mare impact care se vor aplica incepand cu anul acesta. Au aparut modificari in privinta lor, in special prin OUG 138/2024, publicat recent in Monitor. Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016