Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxarea inversa pe intelesul tuturor. Ce este, cand se aplica si studii de caz explicate de specialisti

17-Oct-2023
29149
Taxarea inversa pe intelesul tuturor. Ce este, cand se aplica si studii de caz explicate de specialisti

Multi contribuabili vor sa aplice taxarea inversa in contabilitate, pentru a putea beneficia de o simplificare a platii TVA, in cazul anumitor operatiuni. Insa legislatia in Romania este intr-o continua schimbare, lucru care va poate pune in dificultate cand doriti sa aplicati taxarea inversa. In acest articol explicam taxarea inversa pe intelesul tuturor si vom vedea ce inseamna taxare inversa, cand se aplica, dar si cateva studii de caz explicate de specialistii nostri.

Ce este taxarea inversa

Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii TVA. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Care sunt conditiile obligatorii pentru aplicarea taxarii inverse

Aplicarea taxarii inverse nu scoate operatiunea din sfera TVA nici pentru furnizor si nici pentru beneficiar (nu se considera ca s-a efectuat o livrare in regim de scutire chiar daca factura este intocmita fara TVA).

Ea reprezinta doar o modalitate de simplificare a platii taxei.

Te-ai intrebat vreodata cate acte normative reglementeaza domeniul TVA in Romania? Banuiesti, desigur, ca numarul lor este foarte mare, insa iti garantam ca, oricat de pesimista ar fi banuiala ta, tot te situezi departe de adevar. Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari ale guvernului si ordine emise de Ministerul Finantelor si de ANAF in domeniul TVA! Marele tau avantaj: Cartea Verde a TVA reuseste sa faca ordine in acest haos legislativ. 

Ea iti permite sa afli practic instantaneu ce obligatii fiscale ai in materie de TVA, in situatia particulara cu care te confrunti. Informatia e atat de bine sistematizata incat timpul alocat pentru luarea unei decizii in solutionarea problemei tale este minim.

Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate de clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica.

Conditiile obligatorii pentru aplicarea taxarii inverse sunt ca:

– atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania;

– operatiunea sa se regaseasca la alin. (2) de la art. 331;

– operatiunile sa aiba locul in interiorul tarii. in cazul taxarii inverse, obligat la plata taxei este beneficiarul.

Cine plateste TVA la taxarea inversa?

In mod normal, atunci cand un furnizor face livrari de bunuri sau prestari de servicii acesta este obligat la plata TVA. Daca si tu te intrebi 'cine plateste tva la taxarea inversa' afla ca, asa cum se arata si in denumirea acestei operatiuni, lucrurile stau chiar invers. Obligat la plata TVA este beneficiarul care inregistreaza aceasta taxa, atat ca TVA colectat, cat si ca TVA deductibil/platit.

Pentru ce operatiuni se aplica taxarea inversa?

Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt pe scurt (in Normele metodologice de aplicare a art. 331 se regasesc descrise in amanunt toate operatiunile):

– livrarea de deseuri;

– masa lemnoasa si materiale lemnoase;

– livrarea de cereale si plante tehnice;

– transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera;

– livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania (revanzator);

– transferul de certificate verzi;

– constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;

– livrarile de aur de investitii efectuate de persoane impozabile care si-au exercitat optiunea de taxare si livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile;

– livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania (revanzator).

Se aplica taxarea inversa si pentru urmatoarele operatiuni numai daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22.500 lei:

– furnizarile de telefoane mobile;

– furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi micro procesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final;

– furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.

Pe facturile emise in regim de taxare inversa, furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta, ci mentiunea „taxare inversa“.

Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

Studii de caz cu privire la taxarea inversa explicate de specialisti

In continuare va prezentam cateva studii de caz utile cu privire la taxarea inversa, explicate de specialistii de la portalcodulfiscal.ro. Daca si dumneavoastra va confruntati cu probleme fiscal-contabile si vreti sa aflati raspunsuri cat mai rapid si de calitate, le puteti adresa specialistilor pe care ii regasiti AICI>>

Prosumator, livrare EE, taxare inversa

O societate comerciala are calitatea de prosumator si are o instalatie fotovoltaica de productie energie electrica de 240 kw. Pentru energia electrica pe care o factureaza catre furnizorul de energie electrica (ENEL) cu care are incheiat contractul de vanzare-cumparare se aplica masurile de simplificare conform art.331, alin.2) lit.e) ?


Raspuns: Potrivit prevederilor de la art. 331(2) lit. e) din Codul fiscal, taxarea inversa se aplica pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2).

Comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si al carei consum propriu de energie electrica este neglijabil. Prin consum propriu neglijabil de energie electrica se intelege un consum de maximum 1% din energia electrica cumparata. Se considera ca are calitatea de comerciant persoana impozabila cumparatorul care detine licenta pentru organizarea si administrarea pietelor organizate de energie electrica eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru tranzactiile pe piata pentru ziua urmatoare si pe piata intrazilnica, precum si cel care are calitatea de achizitor unic in cadrul mecanismului de achizitie centralizata de energie electrica.

De asemenea, se considera ca are calitatea de comerciant persoana impozabila cumparatorul de energie electrica care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
1. detine o licenta valabila de furnizare a energiei electrice, o licenta pentru activitatea traderului de energie electrica sau orice licenta care permite comercializarea de energie electrica, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, care face dovada ca respectivul cumparator este un comerciant de energie electrica;
2. activitatea sa principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si consumul sau propriu din energia electrica cumparata este neglijabil. In acest sens, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, pana pe data de 10 decembrie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca indeplineste aceasta conditie, respectiv ca in perioada ianuarie-noiembrie a acelui an calendaristic a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrica cumparata, care este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate in anul calendaristic urmator. Furnizorul de energie electrica nu aplica taxare inversa daca in momentul livrarii beneficiarul care avea obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia pe propria raspundere privind consumul propriu neglijabil de energie electrica nu figureaza in Lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal.

Prin urmare, conditia principala este ca ambele societati sa fie inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor de la art. 331(1) din Codul fiscal, si in special pentru livrarea energiei electrice privind aplicarea art. 331(2) lit. e) este ca:
- cumparatorul (ENEL) sa detina o licenta valabila de furnizare a energiei electrice;
- sa figureze in Lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal.

Asadar, avand in vedere ca livrarea de EE se efectueaza catre ENEL, apreciez ca aceste conditii sunt indeplinite si se emite factura in conditiile art. 331(2) lit. e) din Codul fiscal, respectiv se aplica taxare inversa.

Taxarea inversa operatiuni externe

Speta 1. O societate X are cod fiscal in Romania si presteaza servicii catre o societate Y cu sediul in Franta. Ambele societati au cod fiscal valid verificat pe VIES. Societatea X aplica taxarea inversa. Ce articol trebuie mentionat pe factura emisa de societatea X catre Franta? Pe langa mentiunea de taxare inversa, este obligatoriu sa mentionam un articol din Directiva Europeana si unul din Codul Fiscal pe factura? Mentionez ca suma facturata depaseste 20000 de euro. Multumesc.


Raspuns: Codul fiscal reglementeaza doua categorii de operatiuni pentru care se aplica taxarea inversa:

A.OPERATIUNI INTERNE mentionate expres la articolul 331 "Masuri de simplificare" din Codul fiscal

Furnizorul:
- pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii nu va inscrie taxa colectata
aferenta, inclusiv pentru avansuri, si va inscrie mentiunea taxare inversa ;
- va inscrie informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare pentru
livrarile/prestarile efectuate, pentru care aplica masurile de simplificare in Decontul de TVA
(formularul 300) la randul 13 (Ordinul nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"),

Beneficiarul:
- calculeaza TVA si o inscrie in factura si in jurnalul pentru cumparari, preluand-o atat ca
taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in Decontul de TVA (formularul 300), la randurile 12
si 27. Dreptul de deducere a TVA se acorda in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 301 din Codul fiscal,
- va efectua inregistrarea contabila: 4426 = 4427 cu suma taxei aferente. Prin acest articol
contabil,TVA este considerata dedusa, iar colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este
asimilata cu plata taxei catre furnizor.

De aplicarea prevederilor articolui 331 din Codul fiscal sunt responsabili atat furnizorii, cat si beneficiarii.

B. Operatiuni EXTERNE:
-prestari de servicii care au locul taxarii in Romania conform articolului 278 alin. (2) din Codul fiscal;
-achizitii intracomunitare de bunuri si importuri in cazul carora articolele 307 - 309 prevad ca obligatia de plata a TVA revine beneficiarului/importatorului (care a obtinut certificat de amanare de la plata TVA)- inregistrat normal ca platitor de TVA conform articolului 316 din Codul fiscal

Te-ai intrebat vreodata cate acte normative reglementeaza domeniul TVA in Romania? Banuiesti, desigur, ca numarul lor este foarte mare, insa iti garantam ca, oricat de pesimista ar fi banuiala ta, tot te situezi departe de adevar. Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari ale guvernului si ordine emise de Ministerul Finantelor si de ANAF in domeniul TVA! Marele tau avantaj: Cartea Verde a TVA reuseste sa faca ordine in acest haos legislativ. 

Ea iti permite sa afli practic instantaneu ce obligatii fiscale ai in materie de TVA, in situatia particulara cu care te confrunti. Informatia e atat de bine sistematizata incat timpul alocat pentru luarea unei decizii in solutionarea problemei tale este minim.

Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate de clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica.


Procedura taxarii inverse este similara celei de la punctul A: 
- furnizorul (societatea X) emite factura fara TVA, cu mentiunea taxare inversa (reverse charge)/ (autoliquidation) temeiul legal fiind art. 331 din Codul fiscal, respectiv art. 19 alin. 2 din DIRECTIVA 2006/112/CE A CONSILIULUI din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata;
- beneficiarul (societatea Y) este obligat sa calculeze TVA si sa il evidentieze ca taxa colectata si deductibila.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Taxarea inversa pe intelesul tuturor. Ce este, cand se aplica si studii de caz explicate de specialisti":
Rating:

Nota: 3.7 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la experti

 • Declaratia 205

  Intrebare: In luna aprilie 2023 profitul anului 2022 a fost repartizat in totalitate pentru distribuirea de dividende catre actionari persoane fizice. In urma aprobarii situatiilor financiare - 31.12.2022, in luna iunie s-a facut plata...
  vezi AICI raspunsul specialistilor <<

 • Proiect in faza de preserie

  Intrebare: Societatea noastra are un proiect in faza preserie pentru productia de piese auto. In perioada pana la intrare in serie se desfasoara teste de fabricatie, in acest sens consumandu-se materii prime si materiale. As dori opinia...
  vezi AICI raspunsul specialistilor <<Subiectele saptamanii

 • E-Factura: Facturile trebuie transmise in sistem cel tarziu in 5 sau 20 de zile de la data emiterii?

  • Sunt societate comerciala cu capital de stat. Avand in vedere ART 10 (7) OUG 120/2021 Termenul - limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data - limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. (alineat introdus prin art....» citeste mai departe aici

 • Impozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utile

  • OUG 115/2023 a adus modificari semnificative in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din chirii pentru persoanele fizice, incepand cu anul 2024. Noutati impozit chirii 2024 VENITUL BRUT DIN CEDAREA FOLOSINTEI BUNURILOR Pana la 31.12.2023, art. 84 alin. 1 din Codul fiscal, prevedea: ”Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in...» citeste mai departe aici

 • Plafon casierie 2024. Ce se intampla cu sumele ce depasesc plafonul de 50.000 lei

  • Care e opinia dvs. in legatura cu tratarea sumei peste plafonul legal de casa ca venit din alte surse cu declararea si plata impozitului aferent de 10%? Plafon casierie 2024 – raspunsul specialistului: Din informatiile prezentate retinem ca sunteti o societate cu raspundere limitata neplatitoare de impozit pe profit a carei activitate este, potrivit codului CAEN 3011 Constructia de nave si structuri plutitoare. Intrebarea d-voastra face subiectul Legii nr. 70/2015 pentru intarirea...» citeste mai departe aici

 • RO e-Transport. Obligatii, noutati in 2024 si lista produselor vizate

  • Inca de la 1 iulie 2022, prin OUG 41/2022, a fost implementat sistemul RO e-Transport, care trebuie utilizat pentru monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul Romaniei. Desi sistemul a fost obligatoriu inca de acum doi ani, amenzile pentru nedeclarare s-au aplicat abia de la 1 ianuarie 2023. Mentionam ca si in 2024 se vor aplica cateva schimbari in privinta sistemului. Este vorba despre extinderea listei de bunuri cu risc fiscal (de la 1 martie), care nu a fost...» citeste mai departe aici

 • E-Factura: Utilizarea sistemului in relatia B2B devine obligatorie din 1 ianuarie sau din 1 iulie 2024?

  • Va rog sa precizati care e textul de lege care precizeaza obligativitatea incepand cu data de 01.01.2024 a raportarii/transmiterii facturilor prin sistem RO E FACTURA, in relatia B2B. Doar din lecturarea OUG 120/2021 asa cum a fost aceasta modificata prin OUG 115/2023 si legea 296/2023, ar rezulta ca aceasta obligatie intervine la 01.07.2024. Utilizare E-Factura in relatia B2B – raspunsul specialistului: Pentru a raspunde intrebarii privind obligativitatea transmiterii facturilor prin...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica 2024. Care este modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit

  • Prin OPANAF nr. 6/2024, in vigoare din 9 ianuarie a.c., a fost aprobat noul model al formularului 212 referitor la declararea impozitului pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pe anul 2023, precum si la impozitul estimat si contributiile sociale aferente anului 2024. Formularul a fost suferit modificari importante fata de anul trecut, determinate de aparitia unor obligatii fiscale noi sau de cresterea salariului minim pe economie – lucruri care au impus introducerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016