Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Multi contribuabili vor sa aplice taxarea inversa in contabilitate, pentru a putea beneficia de o simplificare a platii TVA, in cazul anumitor operatiuni. Insa legislatia in Romania este intr-o continua schimbare, lucru care va poate pune in dificultate cand doriti sa aplicati taxarea inversa. In acest articol explicam taxarea inversa pe intelesul tuturor si vom vedea ce inseamna taxare inversa, cand se aplica, dar si cateva studii de caz explicate de specialistii nostri.
Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii TVA. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.
Aplicarea taxarii inverse nu scoate operatiunea din sfera TVA nici pentru furnizor si nici pentru beneficiar (nu se considera ca s-a efectuat o livrare in regim de scutire chiar daca factura este intocmita fara TVA).
Ea reprezinta doar o modalitate de simplificare a platii taxei.
Te-ai intrebat vreodata cate acte normative reglementeaza domeniul TVA in Romania? Banuiesti, desigur, ca numarul lor este foarte mare, insa iti garantam ca, oricat de pesimista ar fi banuiala ta, tot te situezi departe de adevar. Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari ale guvernului si ordine emise de Ministerul Finantelor si de ANAF in domeniul TVA! Marele tau avantaj: Cartea Verde a TVA reuseste sa faca ordine in acest haos legislativ.
Ea iti permite sa afli practic instantaneu ce obligatii fiscale ai in materie de TVA, in situatia particulara cu care te confrunti. Informatia e atat de bine sistematizata incat timpul alocat pentru luarea unei decizii in solutionarea problemei tale este minim.
Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate de clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Conditiile obligatorii pentru aplicarea taxarii inverse sunt ca:
– atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania;
– operatiunea sa se regaseasca la alin. (2) de la art. 331;
– operatiunile sa aiba locul in interiorul tarii. in cazul taxarii inverse, obligat la plata taxei este beneficiarul.
In mod normal, atunci cand un furnizor face livrari de bunuri sau prestari de servicii acesta este obligat la plata TVA. Daca si tu te intrebi 'cine plateste tva la taxarea inversa' afla ca, asa cum se arata si in denumirea acestei operatiuni, lucrurile stau chiar invers. Obligat la plata TVA este beneficiarul care inregistreaza aceasta taxa, atat ca TVA colectat, cat si ca TVA deductibil/platit.
Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt pe scurt (in Normele metodologice de aplicare a art. 331 se regasesc descrise in amanunt toate operatiunile):
– livrarea de deseuri;
– masa lemnoasa si materiale lemnoase;
– livrarea de cereale si plante tehnice;
– transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera;
– livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania (revanzator);
– transferul de certificate verzi;
– constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;
– livrarile de aur de investitii efectuate de persoane impozabile care si-au exercitat optiunea de taxare si livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile;
– livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania (revanzator).
Se aplica taxarea inversa si pentru urmatoarele operatiuni numai daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22.500 lei:
– furnizarile de telefoane mobile;
– furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi micro procesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final;
– furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.
Pe facturile emise in regim de taxare inversa, furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta, ci mentiunea „taxare inversa“.
Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.
In continuare va prezentam cateva studii de caz utile cu privire la taxarea inversa, explicate de specialistii de la portalcodulfiscal.ro. Daca si dumneavoastra va confruntati cu probleme fiscal-contabile si vreti sa aflati raspunsuri cat mai rapid si de calitate, le puteti adresa specialistilor pe care ii regasiti AICI>>
Societatea vrea sa vanda, un spatiu comercial achizitionat in luna iunie 2005. Valoarea de achizitie a fost 478473 lei TVA 89961 =568434 lei.
Care sunt conditiile de vanzare in regim de scutire de TVA in urmatoarele situatii:
- cumparatorul este persoana juridica platitoare de TVI
- cumparatorul este persoana fizica?
- cumparatorul este persoana juridica, neplatitoare de TVI
Ce documente trebuie intocmite? Care sunt inregistrarile contabile in fiecare din situatii? Trebuie depusa notificare pentru taxare inversa sau vanzare in regim de scutire TVI In care din situatii? Trebuie ajustata taxa in vreuna din situatii? Cum se calculeaza taxa ajustata? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Raspuns:
1) Care sunt conditiile de vanzare in regim de scutire de TVA in toate cele trei situatii
Avand in vedere prevederile alin 1 de la art 331 CF principala conditie de vanzare in regim de scutire TVA este ca si cumparatorul imobilului sa fie inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 CF:
ART. 331 - Masuri de simplificare
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316. Norme metodologice
(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;
In aceasta situatie vanzarea in regim de scutire a TVA a spatiului comercial se poate face doar catre cumparatorul, persoana juridica platitoare de TVA.
2) Ce documente trebuie intocmite?
In cazul vanzarii in regim de taxare inversa este suficienta factura in care nu se inscrie TVA, insa pe factura este obligatorie inscrierea mentiunii taxare inversa.
3) Care sunt inregistrarile contabile in fiecare din situatii?
411 = 7583 478473 lei concomitent cu scoaterea din evidenta a spatiului comercial
% = 212 478473 lei
2812
6583
4) Trebuie depusa notificare pentru taxare inversa sau vanzare in regim de scutire TVI In care din situatii?
Pentru vanzarea in regim de taxare inversa nu trebuie facuta nici o notificare. Aceasta este necesara doar in situatia in care se opteaza ca vanzarea sa se faca in regim de scutire TVA conform pct.2. art. 292, alineatul (2) litera f) din codul fiscal.
5) Trebuie ajustata taxa in vreuna din situatii? Cum se calculeaza taxa ajustata?
In situatia vanzarii in regim de taxare inversa nu se ajusteaza TVA. Ajustarea TVA precizata la art. 305 din CF se face doar in cazul in care se opteaza pentru vanzarea in regim de scutire TVA conform pct.2. art. 292, alineatul (2) litera f) din Codul fiscal. Ajustarea se calculeaza conform aliniatelor 2, 3, 4, 5 si 6 ale art. 305 CF.
Revenire:
O precizare asupra acestei constructii: fiind constructie veche, achizitionata in 2005 si asupra careia nu s-au adus modernizari sau transformari, regimul de scutire TVA reglementat prin art. 292 alin. 2 lit. f nu se aplica indiferent de calitatea cumparatorului?
Raspuns:
Da, regimul de scutire TVA prevazut la art. 292 alin 2 lit f) se aplica indifferent de tipul cumparatorului, persoanafizica sau persoana juridica platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA, nefiind prevazuta nici o conditie in acest sens. La raspunsul la prima intrebare, sintagma vanzare in regim de scutire TVA este improprie si trebuie inlocuita cu vanzare in regim de taxare inversa, asa cum rezulta si din baza legala prezentata in raspunsul la aceasta intrebare, respectiv art. 331 din Codul fiscal care reglementeaza taxarea inversa.
Suntem o societate comerciala care achizitionam de la un furnizor intern, rumegus folosit pentru celulele de afumare in industria carnii. Furnizorul aplica pe factura taxare inversa. Noi, la revanzarea lui, trebuie sa aplicam aceeasi metoda de taxare inversa?
Va rugam sa ne comunicati daca rumegusul reprezinta un bun caruia i se aplica taxare inversa la vanzarea lui, deoarece din Legea 331b, nu se intelege foarte clar.
Raspuns:
In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, articolul 331 alin. (2) lit. b), taxarea inversa se aplica pentru livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase. Definitia materialelor lemnoase este data de Codul Silvic, conform caruia rumegusul este inclus in categoria materiale lemnoase. Acesta definitie este clarificata in ANEXA Nr. 1 a Codului Silvic drept fiind parte din categoria materialelor lemnoase, care include lemnul sub forma de aschii sau particule, rumegusul, tocatura provenita din lemn, coaja arborilor si resturile de lemn.
Avand in vedere aceste prevederi, se poate concluziona ca rumegusul se incadreaza in categoria bunurilor pentru care se aplica taxarea inversa. Astfel, la revanzarea rumegusului achizitionat de la un furnizor intern, societatea dumneavoastra trebuie sa aplice, de asemenea, taxarea inversa, conform articolului 331 alin. (1) din Codul Fiscal, conditionat de faptul ca atat furnizorul (societatea dumneavoastra in acest caz) cat si beneficiarul, sunt inregistrati in scopuri de TVA conform articolului 316 din Codul fiscal.
Prin urmare, recomandarea este sa aplicati taxarea inversa la revanzarea rumegusului, conform reglementarilor fiscale mentionate.
Temei legal
Codul fiscal
Art. 331. - Masuri de simplificare
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.
(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
b) livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata;
Codul Silvic din 2008 (Parte integranta din Legea 46/2008)
ANEXA Nr. 1 - DEFINITII
21. Materiale lemnoase - lemnul brut rotund sau despicat, chiar cojit, si lemnul de foc sub forma de trunchiuri, butuci, craci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite si netivite, capetele si flancurile bustenilor; traversele din lemn pentru cai ferate, mangalul, lemnul ecarisat si lemnul cioplit; lemnul sub forma de aschii sau particule, rumegusul, tocatura provenita din lemn, coaja arborilor si resturile de lemn. Puietii forestieri se incadreaza in categoria materialelor lemnoase. Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile.
Daca vindem aceleiasi persoane un apartament si doua parcari (subterana si una afara), se supun taxarii inverse la TVA toate trei imobilele? Multumesc!
Raspuns:
Aplicarea regimului de taxare inversa reglementat prin art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal nu este conditionata de numarul de bunuri imobile livrate unei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, singura conditie fiind cea reglementata prin art. 331:
Poate fi considerata conditie si depunerea la organul fiscal competent a notificarii privind aplicarea optionala a regimului de taxare la vanzare in situatia in care bunul imobil care urmeaza a fi livrat nu mai este considerat drept constructie noua conform
"(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
...........................
g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune; "
Pentru incadrarea corecta in categoria constructie noua pentru care se aplica regimul de taxare prin efectul legii, trebuie avute in vedere prevederile pct. 3 de la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal
"3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii; "
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Lichidare microintreprindere. Inventariere si evaluare patrimoniu societate: Monografie contabilaPrestari servicii intracomunitare efectuate de catre o societate neplatitoare de TVA Cum facem inregistrarea in ROI?Revista Romana de Fiscalitate nr. 31, septembrie 2009TVA neacceptata la rambursare. ConsecinteAchizitie intracomunitara de bunuri. Cum se inregistreaza factura primita?Ultimele articole
Prosumator. Studii de caz utile si monografii contabile pentru specialistiDecont precompletat e-TVA. Ordonanta 70/2024 ar putea fi AMANATA pana in 2025Avem solutia simpla pentru a va reduce la ZERO factura la energie electricaRO e-Factura: Facturile de avans se inregistreaza in sistem?Erori la incarcarea facturilor in E-Factura. Cum se corecteaza erorile de TVASfaturi de la experti
Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024
Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024
Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an
RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA