Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce banci isi pierd cel mai repede rabdarea cu rau-platnicii

05-Aug-2011
3234
In ultima perioada, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sanctionat trei banci pentru pentru raportari eronate catre Biroul de Credit. In concret, aceste banci nu si-au anuntat din timp clientii ca, in cazul in care nu vor achita la timp ratele, vor ajunge pe lista rau-platnicilor.

BCR, Bancpost si Raiffeisen au fost sanctionate pentru raportari eronate catre Biroul de Credit, BCR primind si o amenda de 1.200 de lei pentru incalcarea dreptului la opozitie al clientului, potrivit surselor din media.

Doar ANSPDCP si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului pot lua hotararea de a scoate un client din baza de date a Biroului de Credit in cazul in care constata ca raportarile au fost facute in mod ilegal si ca, in fapt, acele persoane nu au inregistrat o restanta mai mare de 10 de lei si mai lunga de 30 de zile la un imprumut bancar, acestea fiind conditiile care inscriu rau-platnicii in baza de date.

Dupa expirarea celor 30 de zile, banca trebuie sa instiinteze clientul si sa ii acorde acestuia un termen de 15 zile pentru a plati restanta sau pentru a contesta decizia. BCR a facut insa inregistrarea in baza de date a Biroului de Credit cu doua zile inainte expirarii termenului.

Banca se apara insa, astfel ca reprezentanti ai bancii spun ca datoria a fost achitata la o luna si jumatate dupa ce persoana in cauza a fost instiintata ca va intra pe lista neagra a datornicilor. In plus, reclamatia a fost facuta abia dupa un an si jumatate, cel mai probabil, dupa cum spun acestia, pentru a se putea contracta un nou credit la o alta banca.


Reprezentantii ANSPDCP considera ca aceste sanctiuni sau amenzi nu au o mare importanta pentru banci, motiv pentru care cele mai multe nici nu sunt contestate in instanta, chiar daca bancile nu le considera indreptatite. Din totalul celor 41 de banci prezente in Romania, Biroul de Credit a acordat 480 de amenzi unui numar de 24 de banci. Valoarea totala a acestor amenzi in prima parte a acestui an se ridica la 4,3 milioane de lei. Cele mai multe sanctiuni au fost date pentru omisiunile din contractele de credit sau depozit si perceperea unor comisioane considerate ilegale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016