Raportul Special
realizat de specialisti
Suntem o societate pe actiuni , care cf legii societatilor comerciale, avem 3 cenzori externi. La vremea respectiva ei au fost alesi prin aga si s-au facut conventii civile.
Va rog sa-mi spuneti in opinia dumneavoastra care sunt taxele si impozitele care trebuie achitate de firma si respectiv de cenzori?
Cenzorii trebuie declarati in Revisal ?
Si fac parte din statul care trebuie dus la ITM sau au stat separat?
SAF-T Ghid de raportare corecta
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cenzorii intr-o societate comerciala nu sunt angajati ai acesteia, activitatea lor fiind guvernata de dispozitiile speciale ale Legii nr. 31/1990. Cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
Desfasurand o activitate continua si calificata, in beneficiul societatii, cenzorii sunt remunerati cu o indemnizatie fixa determinata prin actul constitutiv sau de adunarea generala care i-a numit (art. 161 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare).
Astfel cenzorii neavand statutul de salariati ? nu se declara in Revisal si nu fac parte din statul care se depune la ITM. Va recomandam sa intocmiti pentru acestia stat de plata separat. Nu este gresit de altfel nici daca sunt trecuti pe acelasi stat.
Referitor la taxele, impozitele si contributiile care se platesc pentru cenzori.
Impozitul pe venit
In conformitate cu art.55 alin 2 lit f din Codul fiscal ? remuneratia cenzorilor reprezinta un venit asimilat salariilor :?(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, membrii directoratului si ai consiliului de supraveghere, precum si in comisia de cenzori;?
Remuneratia cenzorilor este asimilata prin urmare veniturilor din salarii si se retine de catre platitorul de venit impozit pe venit de 16%
Referitor la contribuitia de asigurari sociale de sanatate
In conformitate cu art. 257 din Legea 95/ 2006 - platitorul de venit are obligatia sa retina contributie de asigurari de sanatate in procent de 5,5% pentru toate veniturile asimilate salariilor ? si in consecinta remuneratia cenzorilor este un venit asimilat salarilor pentru care sunteti obligati ? ca societate sa retineti cota de 5,5% din remuneratia bruta.
Totodata aveti obligatia calcularii si platii si contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator in procent de 5,2% conform art. 258.
Redam mai jos prevederile din Legea 95/2006:
?ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) ? e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(2^1) ?n situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) ?n cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) ? e), alin. (2^1) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5%*) datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) si f).
(7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si e), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b), c) si f).
(8) Termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste in acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.
ART. 258
(1) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii au obligatia sa calculeze si sa vireze la fond o contributie de 5,2% asupra fondului de salarii, datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva.
(2) Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentei legi, se intelege totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.
(3) Nerespectarea prevederilor art. 257 alin. (1) duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, potrivit prevederilor art. 220. Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
(4) Pentru perioada in care angajatorii suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, acestia au obligatia de a plati contributia de 5,2% raportata la fondul de salarii, pentru salariatii aflati in aceasta situatie.
Referitor la contributia de asigurari sociale de stat
Conform Legii 19/2000 actualizata privind Legea pensiilor ? dvs. ca si platitor de venituri nu aveti obligatia retinerii contributiei de asigurari sociale de stat. Daca remuneratia cenzorului este singurul venit pe care acesta il obtine ? atunci cenzorul ca persoana fizica are obligatia sa isi declare si sa isi plateasca singur contributia la asigurari sociale de stat.
Redam mai jos prevederile din Legea pensiilor:
?Art. 5. - (1) ?n sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii
publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul
asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3
salarii medii brute, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:"
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
"Art. 61 ? (1) Persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V care au cel putin v?rsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Declaratia de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia de asigurare.
(2) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III.?
Referitor la contributia pentru somaj - nu aveti obligatia retinerii si platii acestei contributii (angajat sau angajator). Redam mai jos din Legea 76/2002 ? prevederile in care se mentioneaza care sunt persoanele asigurate in mod obligatoriu.
Legea 76 /2002
?Art. 19. - In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) functionarii publici si alte persoane care desfasoara activitati pe baza actului de numire;
c) persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
d) militarii angajati pe baza de contract;
e) persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e).?
Astfel, fata de cele de mai sus, pentru remuneratia cenzorilor aveti obligatia retinerii:
- contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in procent de 5,5 %
- impozit pe venit -16%
- contributiei angajatorului privind asigurarile sociale de sanatate in procent de 5,2 %.
Totodata aveti obligatia completarii si depunerii:
- Declaratiei 100 completata la rubrica Impozit pe venit;
- Declaratiile nominale privind asigurarile sociale de sanatate ? anexele 2a, 2b si 2c.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Ce regim de impozitare aplicam partilor sociale in caz de vanzare?Studiu de caz: Decontare cheltuieli de deplasare efectuate in strainatate. HG 518/1995Ucraina va micsora TVA si ar putea introduce cele mai mici TAXE din EuropaAport la capital si ajustare TVA. Care sunt implicatiile fiscale?Din 16 noiembrie 2022 rovinieta si taxa de pod vor putea fi achitate prin platforma Ghiseul.roUltimele articole
NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalFactura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utileArticole similare
Ordin de compensare. Ce modalitate de emitere e corecta?Ce industrie solicita Guvernului facilitati fiscaleGuvernul ia in calcul posibilitatea "majorarii neprevazute" a unor taxe si IMPOZITETitlul II, Capitolul 3Venituri nerezidenti - Ce trebuie sa stii despre completarea Declaratiei 207 ?Ultimele articole
Doua IMPOZITE noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalPlafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparutImpozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025Dividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Articole similare
Reminder: 25 octombrie 2019, termenul limita pentru achitarea mai multor obligatii fiscaleSe apropie ultima zi pentru depunerea a 11 declaratii!Contabilii vor plati taxe la stat pentru fiecare CIM part-time daca nu cumuleaza o norma de 8 ore/ziANAF nu scapa de reorganizare. Vezi declaratiile premieruluiCand expira termenul pentru platile anticipate aferente trimestrului II 2013?Ultimele articole
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriD212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024Acte necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiVenituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividendeArticole similare
Model contract de administrareCAS angajat-angajatorPentru societatile cu cifra afaceri de peste 10 milioane lei/an. Se publica in Monitor depunerea situatiilor financiare?Studiu de caz: Repartizarea profit la salariatiCare sunt obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari in 2014?Ultimele articole
Acte necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiFuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileInfiintare ONG. Cum se infiinteaza un ONG si cum se tine contabilitatea lui?Situatii financiare anuale: Termenul limita pentru depunerea documentelor NU este data de 31 mai 2023Situatii financiare pentru 2022. ONG-urile trebuie sa depuna formularele pana pe 2 mai 2023Sfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA