Ce cred analistii despre oscilatiile valutare din prezent
In vreme ce leul se apreciaza usor fata de euro si de dolar, francul elvetian reuseste fara niciun efort sa inregistreze un nou maxim istoric. Analistii considera ca aceste fluctuatii vor continua si in perioada urmatoare si vor fi destul de semnificative. Mai mult, acestia sunt de parere ca s-ar putea ajunge la paritate intre euro si dolar si nu exclud posibilitatea ca francul sa ajunga mai puternic decat moneda europeana.
Moneda nationala s-a apreciat saptamana aceasta pana la un curs de referinta de 4,2620 lei/euro, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,9629 lei/dolar. Cursul BNR de marti a fost de 4,2670 lei/euro. Francul elvetian a atins un nou maxim istoric in raport cu leul, de 4,0865 lei, dupa ce marti ajunsese la un nivel de 4,0221 lei.
Pe de alta parte, exista si unii specialisti care considera ca viitorul este mult prea imprevizibil in acest domeniu pentru estimari pertinente. Acestia amintesc de situatia dificila cu care se confrunta cei au credite in franci elvetieni contractate inca de acum multi ani. Acestia cred ca pe cat de posibila este o stabilizare a pietei fara turbulente majore, pe atat de posibila este si intrarea in recesiune.
La jumatatea saptamanii, Banca Nationala a Elvetiei a anuntat noi masuri de combatere a aprecierii francului: "Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor". Cu o saptamana in urma, Banca Nationala a Elvetiei a redus dobanzile in banda 0%-0,25%, anuntand ca va creste in mod substantial volumul de franci din piata monetara.
Aprecierea puternica a francului afecteaza cresterea economica a Elvetiei si exporturile, care genereaza aproximativ jumatate din Produsul Intern Brut al tarii. Cursul francului a atins niveluri-record si pe piata romaneasca, depasind marti pragul de 4 lei pentru prima data. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe parcursul unei perioada mai lungi de timp. Intre societatea din Germania si societatea din Romania exista un contract prin care se stipuleaza faptul ca atunci cand este necesar societatea din Germania va trimite persoana fizica germana (angajatul) sa lucreze in Romania. O...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturare bilete avion
Intrebare: O agentie de turism platitoare de TVA achizitioneaza bilete de avion (de la wizzair, ryanair etc.) si le factureaza mai departe + comision catre persoane fizice si juridice. Cum se calculeaza TVA datorata din comision in urmatoarele situatii: 1. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire RO; 2. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire UE; 3. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire NON-UE.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de psihologie. Contributii sociale
Intrebare: Am un cabinet individual de psihologie si un contract de munca separat la un angajator din sistemul public. Trebuie sa platesc CAS si CASS pe cabinet si daca da, in ce conditii? In anii trecuti, contabila mea ma asigurase ca avand in vedere ca nu avusesem venituri foarte mari pe cabinet nu era necesar sa platesc aceste contributii avand in vedere ca le plateam ca angajata la locul de munca. Mentionez ca la sfarsitul lunii mai anul acesta am revenit din concediu de crestere si ingrijire copil. Pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizatie patronala - donatii
Intrebare: In cazule unei organizatii patronale cu profit, cum se inregistreaza veniturile si cheltuielile aferente unei donatii medicale, reprezentand produse medicale ortopedice? Care este monografia contabila? Cum justific repartizarea donatiilor? Imi trebuie casa de marcat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Diferente cantitative
Intrebare: Diferente cantitative la receptie - furnizorul refuza sa emita factura de corectie. Dupa efectuarea receptiei unor bunuri cumparate de la un partener NON-UE (import) au rezultat diferente cantitative si calitative. Furnizorul desi a fost instiintat, refuza sa emita factura de corectie. Cum se inregistreaza aceste operatiuni la client, respectiv factura initiala si diferentele in urma receptiei, avand in vedere ca pentru diferentele la receptie nu exista document emis de furnizor? Clientul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE