
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
In ce priveste obligatiile declarative cu termen stabilit de autoritati pana la 25 mai 2017, va prezentam prin cele ce urmeaza aceste formulare alaturi de informatiile utile privind categoriile de contribuabili sau activitatile derulate de acestia, dupa caz:
• Depunerea Declaratiei 097 "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" de catre persoanele impozabile inscrise in "Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, a caror perioada fiscala este luna si care au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei in luna aprilie 2017, sau de catre persoanele care doresc, prin optiune, sa iasa din sistemul TVA la incasare.
• Depunerea Declaratiei 100 "Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat",
cu termen lunar, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii aprilie 2017 si plata acestor obligatii.
• Depunerea Declaratiei 112 "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", cu termen lunar, pentru obligatiile aferente lunii aprilie 2017 si plata acestor obligatii.
• Depunerea Declaratiei 200 - "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2016 in mod individual sau in asociere venituri in bani sau in natura din Romania provenind din: activitati independente; cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen. Atentie! Declaratia 200 se poate depune online prin intermediul Spatiului Privat Virtual, prin internet, la ghiseu sau prin posta.
• Depunerea Declaratiei 201 - "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" de catre persoanele fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania care au realizat in anul 2016 venituri din strainatate, ca urmare a desfasurarii activitatii in strainatate provenind din: profesii libere; activitati comerciale; valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala; cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole;
dividende;dobanzi; premii; jocuri de noroc; transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; castiguri din transferul titlurilor de valoare; operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen, etc.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
• Depunerea Declaratiei 220 - "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" de catre persoanele fizice care in anul 2016 au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior. Se depune impreuna cu declaratia 200.
• Depunerea Declaratiei 221 - "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit" de catre contribuabilii care realizeaza in anul 2017 venituri din agricultura (cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea), pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit.
• Depunerea Declaratiei 223 - "Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale" de catre asocierile care, in anul anterior, au realizat pierderi si cele care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cele care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de cele din anul
fiscal anterior.
• Depunerea Declaratiei 224 "Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania" - pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii
aprilie 2017.
• Depunerea Declaratiei 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual" de catre persoanele fizice care in anul 2016 au realizat venituri din salarii si asimilate acestora sau din pensii, in urmatoarele situatii: au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, si solicita restituirea acestora; opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult. Atentie! Declaratia 230 se poate depune online prin intermediul Spatiului Privat Virtual, prin internet, la ghiseu sau prin posta.
• Depunerea Declaratiei 300 "Decontul de taxa pe valoarea adaugata", cu termen lunar, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii aprilie 2017 si plata acestora.
Atentie! Decontul se depune si de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA conform art. 310 alin. (7) din Codul fiscal pana la 10 aprilie 2017;
• Depunerea Declaratiei 301 "Decontul special de taxa pe valoarea adaugata", de catre contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul Fiscal si care au efectuat: achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform noului Cod fiscal, contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
• Depunerea Declaratiei 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata", depune de catre:
- persoana impozabila beneficiara a transferului de active prevazut la art. 270 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere, daca nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si nici nu se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a transferului;
- locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului in baza prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal;
- persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau lit. g) din Codul fiscal, care nu a efectuat ajustarile de taxa conform reglementarilor legale din Codul fiscal in ultimul decont depus inaintea scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau care a efectuat ajustari incorecte.
• Depunerea Declaratiei 311 "Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal", de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 216, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, pentru declararea si plata TVA aferenta:
livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate si/sau achizitiilor de bunuri si/sau
de servicii efectuate ulterior anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA. Reglementare:
O.P.A.N.A.F. nr. 795/2016; S Depunerea Declaratiei 390 VIES "Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna aprilie 2017.
PANA MARTI, 30 MAI 2017, INCLUSIV:
• Depunerea Declaratiei 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national", pentru declararea operatiunilor desfasurate in luna martie 2017 sau in trimestrul I 2017 de catre platitorii de TVA cu perioada fiscala lunara, respectiv trimestriala.
• Depunerea situatiilor financiare anuale. Se depun de societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare pentru exercitiul financiar 2016.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Zoom fiscal: Depunerea formularului 200 de catre persoanele fizice nerezidentePrincipalele obligatii declarative si de plata cu termen in luna iunie 2017Analiza zilei: 25 mai e termenul pentru depunerea declaratiei 200. Cine are obligatia depunerii si ce venituri se declara?Depuneti formularul 221 pana la 25 MAI 2017! Aflati daca aveti aceasta obligatie!In atentia celor care obtin venituri din activitati agricole: obligatia declarativa din luna mai 2017!Ultimele articole
Masuri urgente cerute de Consiliul IMM-urilor pentru investitiile in economieDeclararea veniturilor din activitati independente realizate in anul 2016. Ce trebuie sa stiti cand completati D 200Expira termenul pentru depunerea declaratiei privind veniturile si redirectionarea a 2% din impozitul pe venit!Doua obligatii declarative cu termen la 25 MAI 2017: Formularele 200 si 201 pentru anul 2016!Declarare impozit dividende obtinute din strainatate. Care vor fi obligatiile in Romania?Articole similare
Portalul ANAF, indisponibil in perioada urmatoare!DECLARATII FISCALE 2019. Ce formulare se depun DOAR online?Plata impozitului pe venit in cazul microintreprinderilor. DECLARATII FISCALE OBLIGATORIIAmenzi de pana la 500 lei pentru cei care nu au depus Declaratia 200Noutati privind Declaratia 394Ultimele articole
Contribuabilii care depun D212 si D230 dupa data de 25 mai 2023 NU vor fi amendatiReminder ANAF! 4 DECLARATII FISCALE importante trebuie depuse pana pe 31 mai 2023Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmeleRemider! Declaratii importante trebuie depuse de contribuabili pana pe 25 mai 2023Joi, 20 aprilie 2023, termen limita pentru depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareArticole similare
Va creste numarul de inspectii fiscale. Cum vede seful ANAF noua strategieFirmele pot fi sanctionate cu amenda de pana la 14.000 lei pentru nedepunerea D107 pana pe 25 ianuarie 2022ANAF a intocmit 885 verificari penale dupa ce a verificat 880 de firmePFA. Prestari de servicii in ItaliaPersoanele juridice NU mai depun raportarile contabile la data de 30 iunie daca indeplinesc anumite conditiiUltimele articole
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVAProiect ANAF: Procedura privind regularizarea diferentei de impozit pe profit/pe veniturile micro care a fost redirectionata in plusOrdinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabileModificari intervenite in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA, conform Ordinului 347/2023ANAF a publicat un Ghid necesar contribuabililor care declara veniturile din strainatate in Declaratia Unica (Formular 212)Articole similare
Ce declaratii mai sunt de depus pana la 26 septembrieDeclaratia 300 in 2022: cand se depune si cum se completeazaReinregistrarea in scopuri de TVA. Cum facem ajustarea pozitiva?Nota: Corectarea documentelor fiscaleDeterminarea pro-ratei definitive si efectuarea comunicarea pro-ratei pentru 2019. Efectuarea ajustarilorUltimele articole
Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale va fi modificata de ANAFNoua procedura de rambursare a TVA pentru deconturile cu sume negative depuse incepand cu data de 1 februarie 2022Solicitarea rambursarii de TVA la ANAF. Cum se ia legatura cu ANAF pentru stabilirea controlului?Fiscul aduce noi modificari D300. Formularul va cuprinde si vanzarile intracomunitare de bunuri la distantaOUG 59/2021 modifica Codul Fiscal. Scutiri in domeniul comertului electronicSfaturi de la experti
Scoatere din evidenta creanta. Debitor aflat in faliment
Intrebare: Suntem firma de transport rutier marfuri si platitoare de impozit pe profit. Avem un client care a intrat in falimet in aprilie 2015 si nu este incheiata procedura pana in acest moment. Ne-am inscris la masa credala pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este cuantumul retinerii din salariu pentru garantia unui casier?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
PFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?
Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasing
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVA
Ordinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabile