Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce declaratii fiscale se depun in perioada de dizolvare urmata de lichidare?

15-Mai-2019
11601

Pentru a raspunde intrebarii privind declaratiile fiscale care trebuie depuse in perioada de dizolvare urmata de lichidare, va prezentam urmatorul caz. Ulterior, veti regasi si raspunsul specialistului care ne va explica care este procedura legala in acest caz.

"O societate (initial microintreprindere) se afla in dizolvare cu lichidare, prin procedura falimentului (L. nr.85/2006), din luna iunie 2016. Incepand cu ianuarie 2017 i-a fost modificat vectorul fiscal, ca platitoare de impozit pe profit, doarece nu mai indeplinea conditiile microintreprinderii (art.47 alin.1) lit.e)) . S-a completat coerspunzator Cap.VI - Date privind starea contribuabilului, subpunct 1 - Dizolvare cu lichidare.

Avand in vedere dispozitiile urmatoarelor articole din L. nr.227/2015: art. 16 alin.1) si 6), art. 41 alin.1), 7) 8), si 16), art. 42 alin.1), societatea nu a depus declaratiile D100 si D101, considerand ca se afla in perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii (01.01.2017) si data inchiderii procedurii de lichidare ( lichidarea inca nu s-a terminat la data prezentei) si care conform art. 16 alin.1) si 6) se considera un singur an fiscal.

ANAF a declarat societatea inactiva la data de 10.09.2018 pe motivul lipsei depunerii declaratiilor aferente perioadei ianuarie 2017 - iunie 2018. Totodata, motiveaza ca in Declaratia 010, la Cap. 2 - Impozit pe profit, subpunct 2.3. - Perioada fiscala nu exista decat 3 optiuni (Trimestriala, Anuala - cu plati anticipate trimestriale, si Anuala), astfel incat societatea era obligata sa depuna declaratiile D100 trimestrial si D101 anuala. Mai mult, societatea trebuie sa plateasca impozit pe profit trimestrial aferent operatiunilor aferente lichidari.

Va rog sa ma lamuriti care este procedura de declarare pentru o societate aflata in procedura falimentului\ a carei activitate in prezent este doar de valorificare a activelor :

1) depune D100 trimestial cu selectarea obligatiei bugetare cod 103?

2) Depune D101 in fiecare an, pana la data de 25 februarie pe perioada aferenta lichidarii care a inceput in 2016 si in prezent procedura nu este finalizata?

3) Plateste impozit pe profit 16%, trimestrial, in conditiile in care impozitul pe veniturile din lichidare este 10% si se plateste la sfarsitul lichidarii?

4) Exceptiile prevazute art.art. 41 alin.1), 7) 8), si 16), si art. 42 alin.1), impreuna cu 16 alin.1) si 6), cand si in ce situatie se aplica? Va multumesc".

Raspunsul specialistului

Conform prevederilor art. 55, alin. (3) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, daca persoana juridica nu mai indeplineste conditia privitoare la faptul ca nu se afla in dizolvare urmata de lichidare si a inregistrat acest fapt la Registrul comertului, trebuie sa comunice organelor fiscale teritoriale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.

Astfel ca, daca microintreprinderea a intrat in procesul de dizolvare, urmat de lichidare, potrivit legii in anul 2016, aceasta este obligata sa iasa din sistemul de impunere pe venit incepand cu 1 ianuarie 2017 si sa comunice acest lucru organelor fiscale prin Declaratia 010 pana la data de 31 martie 2017.

Formatul si modul de completare a Declaratiei 010, de mentiuni in speta prezentata, sunt aprobate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3.698/2015 cu modificarile aprobate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3.725/2017.

Declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar cu ocazia radierii inregistrarii fiscale se depune declaratia de radiere.

In cartusul VI ”Date privind starea contribuabilului” la rd. 1 ”Dizolvare cu lichidare” se marcheaza cu "X" in cazul in care se declara inceperea procedurii de lichidare.

La final, cand se detine certificatul de radiere se depune D 010 si se completeaza rd. 3 ”Radierea inregistrarii fiscale” cand se inscrie si data radierii inregistrarii fiscale impreuna cu certificatul de inregistrare fiscala, in vederea anularii acestuia.

Referitor la intrebarile de mai sus, mentionam urmatoarele:

Potrivit dispozitiilor art. 41, alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 a primei luni incheierii trimestrelor I-III. Definitivarea si plata impozitului pe profit anual se face pana la termenul de depunere a Declaratiei privind impozitul aferent exercitiului respectiv. Articolul prevede ca persoanele juridice care se dizolva cu lichidare ”nu intra sub incidenta acestor prevederi”.

Asa cum ati precizat si dvs., in situatia societatilor care se dizolva cu lichidare, anul fiscal este considerat ca se deruleaza intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii operatiunii de lichidare.

Declaratia 101 prevazuta de art. 42 din Codul fiscal se depune pana la data inregistrarii situatiilor financiare de lichidare la organul fiscal teritorial, termen pana la care se efectueaza si plata impozitului pe profit.

Prevederile art. 41, alin. (7) si (8) nu sunt incidente cazului dvs. deoarece se refera la persoanele juridice care calculeaza si fac plati anticipate in contul impozitului pe profit anual in suma de o patrime din impozitul pe profit aferent anului precedent, cu exceptiile expres prevazute (inregistrate in anul in curs, au realizat pierdere si nu au datorat impozit etc.). Sunt acele plati actualizate cu indicele preturilor de consum estimat pentru proiectia bugetara a exercitiului.

Pentru perioada in care persoana juridica a avut statut fiscal de platitoare de impozit pe profit aplica cota de impunere de 16% asupra diferentei dintre veniturile si cheltuielile inregistrate, asa cum rezulta acestea din inchiderea conturilor conform notelor contabile de lichidare (de ex. venituri din valorificarea activelor si cheltuieli cu scoaterea acestora din evidenta, venituri din inchiderea provizioanelor fiscale, cheltuieli cu scoaterea din evidenta a creantelor etc.).

La determinarea rezultatului fiscal din lichidare nu sunt impozitate rezervele constituite din profitul net, sumele reprezentand facilitati fiscale de natura reducerior sau scutirilor de cote, repartizate ca rezerve, conform dispozitiilor pct. 41, alin. (7) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016.

Impozitul de 10% pe veniturile din lichidare, prevazut de art. 97 din Codul fiscal este datorat de asociatii persoane fizice si este retinut la sursa de persoana juridica, care il declara si il plateste la bugetul de stat. Impozitul trebuie platit pana la data depunerii situatiilor financiare finale la oficiul registrului comertului.

Pentru evidentierea faptului ca aplicati prevederile art. 16, alin. (6) coroborate cu cele ale art. 41, alin. (1) si (16) in Formularul 010 ”Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/ Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica trebuia sa bifati optiunea 2.3.3 ”anual”.

Daca ati bifat ”trimestrial”, declaratia a generat obligatii de plata trimestriale (prin Formularul 100).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016