Raportul Special
realizat de specialisti
Pentru a veni in sprijinul celor care au de indeplinit obligatii declarative sau de plata in luna februarie, redam mai jos lista cu declaratii fiscale alaturi de termenele stabilite de ANAF pentru luna in curs. De asemenea, facem trimitere catre formularele necesare si includem categoriile de contribuabili care trebuie sa depuna declaratiile in februarie 2016.
Termen: 15 zile de la data de cand nu se mai realizeaza venituri
Depunerea Declaratiei de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate Formular 604
Cine depune?
Se depune pentru inregistrarea in evidenta persoanelor fizice fara venituri, precum si pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri.
Temei legal:
Legea 227/2015 art. 180 alin. (1)
OPANAF 3743/2015
SAF-T Ghid de raportare corecta
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Termen VALABIL pentru Declaratiile 010, 020, 070
30 de zile de la data infiintarii/ data eliberarii actului legal de functionare/ data inceperii activitatii/ data obtinerii primului venit/ data dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, sau 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial
Obligatia:
Depunerea declaratiilor:
- 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica Formular 010
Cine depune?
010 - Se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza la infiintare, iar declaratia de mentiuni se completeaza cind se modifica datele declarate anterior. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.
010 - Se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza la infiintare, iar declaratia de mentiuni se completeaza cind se modifica datele declarate anterior. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.
OBLIGATIA
- 020 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane Formular 020
- 020 - Se completeaza de persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.
OBLIGATIA
70 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere Formular 070
- 070 - Se completeaza de contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Sunt exceptati contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere.
Temei legal pentru cele trei obligatii de mai sus, cu termen identic:
Legea 207/2015 art. 82 alin.(6), art.88 alin.(1)
Luni, 1 februarie
Depunerea Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica Formular 010
Cine depune?
Persoanele si entitatile prevazute la art.147 alin. (4) din Legea nr.227/2015 care doresc sa opteze pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna.
Temei legal:
Legea 227/2015 art.147 alin.(8), art. 169 alin.(4)
Luni, 1 februarie
Depunerea Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit Formular 220
Cine depune?
A) Pentru schimbarea, prin optiune, in conditiile legii, a sistemului de impunere pentru persoanele fizice (de la impunere in sistem real la norma de venit sau invers) de catre:
- contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, si care doresc, prin optiune, sa treaca la impunere in sistem real.
- contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi in sistem real si care doresc, prin optiune, sa treaca la impunere la norma de venit.
- contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala si doresc sa treaca la impunere in sistem real.
- contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (sub 5 contracte de inchiriere) impuse in sistem forfetar, si doresc sa treaca la impunere in sistem real.
B) Contribuabilii persoane fizice pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior (2015) au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro; acestia au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real incepand cu 2016.
C) Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv
Temei legal:
A) OPANAF 3622/2015
Legea 227/2015 art. 71 (3) si art.85 alin.(4)
B) OPANAF 3622/2015
Legea 227/2015 art. 69 (9)
C) OPANAF 3622/2015
Legea 227/2015 art.85 alin.(4)
Luni, 1 februarie
Depunerea Notificarii privind modificarea sistemului anual/ trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit Formular 012
Cine depune?
Contribuabilii platitori de impozit pe profit, altii decat cei prevazuti la art.41 alin.(4) si (5) din Legea 227/2015, care doresc sa schimbe sistemul de declarare si plata.
Temei legal:
Legea 227/2015 art. 41 alin. (3)
OPANAF 1994/2012
Luni, 1 februarie
Depunerea Declaratiei privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii Formular 600
Cine depune?
Contribuabilii prevazuti la art.148 alin.(1) si alin.(2) din Codul fiscal cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte si care indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor refectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art.120 alin.(1), depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;
c) valoarea lunara a normelor de venit obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art.69, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.
Temei legal:
OPANF 3655/2015
Luni, 15 februarie
Depunerea Situatiei eliberarilor pentru consum de tutun fin taiat, destinat rularii in tigarete/alte tutunuri de fumat in luna ... anul ... (Anexa nr.4 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat
Legea 227/2015 art.354 alin. (8)
HG 1/2016 titlul VIII pct.13 alin.(1)
Luni, 15 februarie
Depunerea Situatiei eliberarilor pentru consum de tigarete/tigari si tigari de foi in luna ... anul ... (Anexa nr.3 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat
Legea 227/2015 art.354 alin.(8)
HG 1/2016 titlul VIII pct.13 alin.(1)
***
Depunerea Situatiei centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate in luna ... anul ..., pentru luna precedenta (Anexa nr.26 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final (produse energetice)
Legea 227/2015 art.394 si art.398
HG 1/2016 titlul VIII pct.63 si pct.97 alin.(1)
***
Depunerea Situatiei centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate in luna ..., pentru luna precedenta (Anexa nr.26 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Operatorii economici care detin autorizatie de utilizator final (alcoolul etilic si a produse alcoolice)
Legea 227/2015 art.397
HG 1/2016 titlul VIII pct.85
***
Depunerea Situatiei centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse accizabile pentru luna precedenta (Anexa nr.19 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Destinatarii inregistrati si reprezentantii fiscali pentru achizitiile si livrarile de produse accizabile
Legea 227/2015 art.375 alin.(1)
HG 1/2016 titlul VIII pct.46 alin.(2)
***
Depunerea Situatiei privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de alcool si bauturi spirtoase pentru luna precedenta (Anexa nr.12 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati pentru productie produse accizabile
Legea 227/2015 art. 367 alin.(1) lit.l)
HG 1/2016 titlul VIII pct.39 alin.(2)
***
Depunerea Situatiei privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de vinuri/bauturi fermentate/produse intermediare pentru luna precedenta (Anexa nr.13 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati pentru productie produse accizabile
Legea 227/2015 art. 367 alin.(1) lit.l)
HG 1/2016 titlul VIII pct.39 alin.(2)
***
Depunerea Situatiei privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de bere pentru luna precedenta (Anexa nr.14 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati pentru productie produse accizabile
Legea 227/2015 art. 367 alin.(1) lit.l)
HG 1/2016 titlul VIII pct.39 alin.(2)
***
Depunerea Situatiei privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie tutunuri prelucrate pentru luna precedenta (Anexa nr.15 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati pentru productie produse accizabile
Legea 227/2015 art. 367 alin.(1) lit.l)
HG 1/2016 titlul VIII pct.39 alin.(2)
***
Depunerea Situatiei privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de produse energetice pentru luna precedenta (Anexa nr.16 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati pentru productie produse accizabile
Legea 227/2015 art. 367 alin.(1) lit.l)
HG 1/2016 titlul VIII pct.39 alin.(2)
***
Depunerea Situatiei privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de depozitare pentru luna precedenta (Anexa nr.17 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal) Antrepozitarii autorizati pentru depozitare produse accizabile
Legea 227/2015 art. 367 alin.(1) lit.l)
HG 1/2016 titll VIII pct.39 alin.(2)
***
Depunerea jurnalelor pentru luna precedenta privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie (Anexa nr.29 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal) sau navigatie (Anexa nr.31 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati pentru productie/ depozitare
Legea 227/2015 art.399 alin.(1) lit.a) si lit.b)
HG 1/2016 titlul VIII pct.92 alin.(2), pct. 93 alin.(8) si (10)
***
Depunerea jurnalelor pentru luna precedenta privind achizitiile/livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie (Anexa nr.30 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal) sau navigatie (Anexa nr.32 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Antrepozitarii autorizati pentru depozitare
Legea 227/2015 art.399 alin.(1) lit.a) si lit.b)
HG 1/2016 titlul VIII pct.92 alin.(2), pct. 93 alin.(8) si (10)
***
Depunerea Situatiei centralizatoare privind livrarile de produse accizabile in luna ... anul ..., pentru luna precedenta (Anexa nr.21 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
Operatorii economici care detin autorizatii de expeditor inregistrat
Legea 227/2015 art.383 alin.(3)
HG 1/2016 titlul VIII pct.52 alin.(3)
Legea 227/2015 art.424 alin.(5)
HG 1/2016 titlul VIII pct.152 alin.(2)
***
Joi, 25 februarie
OBLIGATIA
Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat Formular 100
- lunar
- alte termene
Cine depune?
Contribuabilii prevazuti in OPANAF 1950/2012, Anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.1
Contribuabilii prevazuti in OPANAF 1950/2012, Anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.3
Temei legal: OPANAF 1950/2012
Joi, 25 februarie
OBLIGATIA
Declararea si plata impozitului pe profit pe anul precedent Formular 101
Cine depune?
Organizatiile nonprofit
Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura
Temei legal:
Legea 227/2015 art.41 alin.(5) lit.a)
OPANAF 1950/2012
Legea 227/2015 art.41 alin.(5) lit.b)
OPANAF 1950/2012
OBLIGATIA
Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru luna precedenta Formular 112
Cine depune?
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, institutiile prevazute la art.136 lit. d) - f) din Legea nr.227/2015 precum si persoanele fizice care realizeaza in Romania venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente.
Institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului.
Orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor
Temei legal:
Legea 227/2015 art.147 alin.(1) si alin.(2)
OMFP 1045/2012
Joi, 25 februarie
OBLIGATIA
Depunerea Declaratiei privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru luna precedenta Formular 224
Cine depune?
Persoanele fizice care obtin salarii din strainatate pentru activitati in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania
Temei legal:
Legea 227/2015 art. 82 alin.(2)
OPANAF 3622/2015
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Fiscul trimite decizii de impunere firmelor care nu si-au depus declaratiileArticole similare
Contabilitate agentiilor de turism: Un subiect tabu in 2015?ANAF l-a mutat disciplinar pe cel care l-a spanzurat pe "Avram Iancu"Calendar ANAF 2023: Pana pe 25 august contribuabilii trebuie sa depuna 8 declaratii importanteRegularizare facturi primite pentru avansuri achitate. Ce raspunde expertul contabilCodul FISCal 2011 (Partea I.3): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Ultimele articole
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabiliiDoua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul FISCalMicrointreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditiiReminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importanteFactura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?Articole similare
Masuri ANAF 2013 pentru combaterea evaziunii fiscaleANAF trece la un nou nivel: lectii de la Fiscul americanAplicatie ANAF contribuabilii mariPana pe 25 decembrie 2022 platitorii de impozit pe profit si pe veniturile micro pot depune la ANAF formularul 177ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 24-30 iulie 2017Ultimele articole
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabiliiDoua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalReminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importanteMicrointreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriArticole similare
Marti, 25 iunie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteDeclaratia recapitulativa 390 VIES privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitareStiti la ce servicii aveti dreptul prin intermediul ANAF?Obligatii fiscale la zi: 11 iulie data limitaAngajat la mai multe societati: Imputernicire utilizarea unui token de transmitere a declaratiilor electroniceUltimele articole
Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceSAF-T in 2024: Ce trebuie sa stiti despre semnarea electronica a D406Vineri, 25 octombrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteCalendar ANAF: Declaratii scadente in data de 21 octombrie 2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Sfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA