Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce e bine sa stii daca vrei sa lansezi un magazin la sat

29-Ian-2024
716
Ce e bine sa stii daca vrei sa lansezi un magazin la sat
Deschiderea unui magazin intr-o zona rurala poate fi o experienta inedita. Oferi un serviciu vital comunitatii locale si ai sanse mai mari de succes, mai ales daca nu exista alte magazine in apropiere. Totusi, este indicat sa iei in calcul mai multe aspecte si sa iti faci un plan pe termen lung. Iata cateva lucruri pe care sa le ai in vedere. 

Planifica si stabileste obiective

Nicio afacere, indiferent cat de mica sau mare, nu poate incepe fara o idee. Urmatorul pas este realizarea unui plan de afaceri pentru a seta obiectivele si a analiza asteptarile, pe termen scurt si lung. Cine vor fi furnizorii? Unde se va afla magazinul? Ai toate lucrurile de care ai nevoie de la cantar electronic comercial, la rafturi si vitrine frigorifice? Asigura-te ca ai la dispozitie lucrurile de baza pentru a putea functiona. 

Obtine licentele si autorizatiile necesare

Pe langa planul de afaceri si stabilirea formei juridice, va trebui sa obtii si anumite certificari daca vrei sa vinzi alimente, alcool, tutun si altele. In caz contrar, risti sanctiuni. 


Stabileste un buget lunar

Urmatorul pas este sa realizezi bugetul sau planul financiar lunar. Gandeste-te ce produse vrei in magazin si cat vei cheltui pentru aprovizionare, care este costul pentru chirie, utilitati etc. Apoi, fixeaza o suma lunara la care sa adaugi 20% pentru situatii neprevazute. In general, deschiderea unui magazin la sat nu presupune la fel de multe cheltuieli precum o afacere in oras. 

Alege locatia

Locatia magazinului depinde de mai multi factori. Iata care sunt aspectele de baza in alegerea locatiei pentru un magazin la sat:
  • Pozitionare centrala si usor de gasit;
  • Acces usor, chiar si pentru persoanele varstnice sau bolnave;
  • Vizibilitate pentru persoanele care merg pe drum;
  • Suficient spatiu de depozitare;
  • Zona de socializare;
  • Acces la utilitati. 

Poti lua in calcul inchirierea sau achizitia unei proprietati folosite anterior tot pe post de magazin. O alta idee este un magazin mobil care sa iti permita sa te deplasezi in sat; acest sistem poate fi folosit pana strangi fonduri pentru un magazin fizic. De asemenea, poti transforma in magazin un atelier sau o fosta ferma, moara etc. 

Aprovizioneaza-te cu marfa

Odata ce ai intrat in posesia spatiului si te-ai pus la punct cu utilitatile este momentul sa treci la aprovizionare. Adu acele produse de care au nevoie localnicii, in special alimente de baza si produse neperisabile. 

Poti chiar intreba satenii ce produse si-ar dori sa gaseasca la ei in sat. Aprovizioneaza-te cu suficienta marfa pentru a le satisface nevoile. Daca ai prea putine produse, dar ai multi clienti, acestia nu vor gasi lucrurile de care au nevoie, motiv pentru care este posibil sa te evite pe viitor. Pe de alta parte, daca achizitionezi prea multe produse este posibil sa ramai cu ele pe raft. Asadar, este indicat un echilibru intre cele doua. 

Fa angajari

Daca vrei, te poti ocupa chiar tu de magazin. Daca timpul sau indatoririle pentru un alt loc de munca nu iti permit acest lucru, este indicat sa angajezi un vanzator, ideal chiar din sat si un manager part-time, daca nu ai cum sa te ocupi tu de aspecte administrative. 

Promoveaza-ti mica afacere

Chiar daca este vorba despre un magazin satesc, asta nu inseamna ca nu este nevoie de promovare. Daca localnicii nu stiu de magazinul tau, nu iti vor trece pragul si nu vei avea vanzari. 

Cea mai buna si accesibila forma de promovare este prin marketingul din gura in gura. Acesta se potriveste de minune in comunitatile mici, asa cum sunt satele. Odata ce vor afla despre magazinul tau vocile dominante din comunitate, poti fi sigur ca in scurt timp vor sti toti satenii. O alta idee simpla este sa distribui flyere cu locatia magazinului tau, data deschiderii si programul de lucru. In primele zile, poti oferi discounturi la anumite produse. 

Un magazin satesc este o ocazie de a deveni parte dintr-o comunitate, de a oferi produse esentiale localnicilor si a incuraja socializarea. Planificarea aspectelor ce tin de buget, aprovizionare, angajari si promovare, te va ajuta sa contribui la inchegarea comunitatii si sa iti atingi obiectivele antreprenoriale. 

Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016