Ce e bine sa stii daca vrei sa lansezi un magazin la sat
Deschiderea unui magazin intr-o zona rurala poate fi o experienta inedita. Oferi un serviciu vital comunitatii locale si ai sanse mai mari de succes, mai ales daca nu exista alte magazine in apropiere. Totusi, este indicat sa iei in calcul mai multe aspecte si sa iti faci un plan pe termen lung. Iata cateva lucruri pe care sa le ai in vedere.
Planifica si stabileste obiective Nicio afacere, indiferent cat de mica sau mare, nu poate incepe fara o idee. Urmatorul pas este realizarea unui plan de afaceri pentru a seta obiectivele si a analiza asteptarile, pe termen scurt si lung. Cine vor fi furnizorii? Unde se va afla magazinul? Ai toate lucrurile de care ai nevoie de la
cantar electronic comercial, la rafturi si vitrine frigorifice? Asigura-te ca ai la dispozitie lucrurile de baza pentru a putea functiona.
Obtine licentele si autorizatiile necesare Pe langa planul de afaceri si stabilirea formei juridice, va trebui sa obtii si anumite certificari daca vrei sa vinzi alimente, alcool, tutun si altele. In caz contrar, risti sanctiuni.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
CASS PFA si salariat Avem doua situatii: 1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Recunoastere active imobilizate Achizitionam active corporale/necorporale din Turcia (ex: server, licente, antivirus = Turcia, software cut - Italia). Care sunt documentele / anexele care trebuie sa insoteasca...citeste mai mult
Stabileste un buget lunar Urmatorul pas este sa realizezi bugetul sau planul financiar lunar. Gandeste-te ce produse vrei in magazin si cat vei cheltui pentru aprovizionare, care este costul pentru chirie, utilitati etc. Apoi, fixeaza o suma lunara la care sa adaugi 20% pentru situatii neprevazute. In general, deschiderea unui magazin la sat nu presupune la fel de multe cheltuieli precum o afacere in oras.
Alege locatia Locatia magazinului depinde de mai multi factori. Iata care sunt aspectele de baza in alegerea locatiei pentru un magazin la sat:
- Pozitionare centrala si usor de gasit;
- Acces usor, chiar si pentru persoanele varstnice sau bolnave;
- Vizibilitate pentru persoanele care merg pe drum;
- Suficient spatiu de depozitare;
- Zona de socializare;
- Acces la utilitati.
Poti lua in calcul inchirierea sau achizitia unei proprietati folosite anterior tot pe post de magazin. O alta idee este un magazin mobil care sa iti permita sa te deplasezi in sat; acest sistem poate fi folosit pana strangi fonduri pentru un magazin fizic. De asemenea, poti transforma in magazin un atelier sau o fosta ferma, moara etc.
Aprovizioneaza-te cu marfa Odata ce ai intrat in posesia spatiului si te-ai pus la punct cu utilitatile este momentul sa treci la aprovizionare. Adu acele produse de care au nevoie localnicii, in special alimente de baza si produse neperisabile.
Poti chiar intreba satenii ce produse si-ar dori sa gaseasca la ei in sat. Aprovizioneaza-te cu suficienta marfa pentru a le satisface nevoile. Daca ai prea putine produse, dar ai multi clienti, acestia nu vor gasi lucrurile de care au nevoie, motiv pentru care este posibil sa te evite pe viitor. Pe de alta parte, daca achizitionezi prea multe produse este posibil sa ramai cu ele pe raft. Asadar, este indicat un echilibru intre cele doua.
Fa angajari Daca vrei, te poti ocupa chiar tu de magazin. Daca timpul sau indatoririle pentru un alt loc de munca nu iti permit acest lucru, este indicat sa angajezi un vanzator, ideal chiar din sat si un manager part-time, daca nu ai cum sa te ocupi tu de aspecte administrative.
Promoveaza-ti mica afacere Chiar daca este vorba despre un magazin satesc, asta nu inseamna ca nu este nevoie de promovare. Daca localnicii nu stiu de magazinul tau, nu iti vor trece pragul si nu vei avea vanzari.
Cea mai buna si accesibila forma de promovare este prin marketingul din gura in gura. Acesta se potriveste de minune in comunitatile mici, asa cum sunt satele. Odata ce vor afla despre magazinul tau vocile dominante din comunitate, poti fi sigur ca in scurt timp vor sti toti satenii. O alta idee simpla este sa distribui flyere cu locatia magazinului tau, data deschiderii si programul de lucru. In primele zile, poti oferi discounturi la anumite produse.
Un magazin satesc este o ocazie de a deveni parte dintr-o comunitate, de a oferi produse esentiale localnicilor si a incuraja socializarea. Planificarea aspectelor ce tin de buget, aprovizionare, angajari si promovare, te va ajuta sa contribui la inchegarea comunitatii si sa iti atingi obiectivele antreprenoriale.
Sursa foto: Shutterstock
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<