Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce e nou in Codul fiscal legat de impozitul pe profit

06-Ian-2012
4129
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Cele mai importante modificari sunt redate in cele ce urmeaza si prezinta esenta modificarilor care vizeaza veniturile neimpozabile, cheltuielile deductibile, amortizarea fiscala, provizioanele.

1. Dispozitii cu titlu general

In domeniul impozitului pe profit, noile prevederile care intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012 vizeaza, in principal, acordarea unor facilitati fiscale mediului de afaceri.

Venituri neimpozabile


Incepand cu 1 ianuarie 2012, au fost:

- eliminate din categoria veniturilor neimpozabile la calculul impozitului pe profit, diferentele favorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung, efectuata potrivit reglementarilor contabile;

- introduse in categoria veniturilor neimpozabile, veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice.


Cheltuieli

In categoria cheltuielilor deductibile, au fost introduse si cele:

- inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale;

- cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in numerar la momentul acordarii efective a beneficiilor, daca acestea sunt impozitate conform regulilor stabilite la Titlul III "Impozit pe venit".

In categoria cheltuielilor nedeductibile au fost introduse cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in actiuni. Acestea reprezinta elemente similare cheltuielilor la momentul acordarii efective a beneficiilor daca acestea sunt impozitate conform Titlului III "Impozit pe venit".

Au fost excluse din categoria cheltuielilor nedeductibile, cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se detin participatii, precum si de diferentele nefavorabile de valoare aferente obligatiunilor emise pe termen lung, cu exceptia celor determinate de vanzarea-cesionarea acestora.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, se permite deducerea in proportie de 50% din cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit, cheltuieli care in anul 2011 nu au fost deductibile.
Amortizarea fiscala

Cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite, in situatia in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata, reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. in acest caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale se recalculeaza in mod corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, pe durata normala de utilizare ramasa.

Daca se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.

Alte precizari

S-a introdus obligatia persoanelor juridice care se dizolva cu lichidare, in cursul anului fiscal, de a depune situatiile financiare la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si nu la registrul unde a fost inregistrata infiintarea acestora.


2. Prevederi pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS)

S-au introdus reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS si o noua sectiune dedicata calculului impozitului pe profit de catre aceasta categorie de contribuabili.

Contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, incepand cu 1 ianuarie 2012, sunt institutiile de credit, respectiv: bancile, persoane juridice romane; organizatiile cooperatiste de credit; bancile de economisire si creditare in domeniul locativ; bancile de credit ipotecar; sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine; sucursalele din strainatate ale institutiilor de credit, persoane juridice romane.

Venituri neimpozabile

Incepand cu 1 ianuarie 2012, in categoria veniturilor neimpozabile au fost introduse si cele:

- din impozitul pe profit amanat determinat si inregistrat de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS;

- reprezentand modificarea valorii juste a investitiilor imobiliare, ca urmare a evaluarii ulterioare utilizand modelul bazat pe valoarea justa de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS.

Aceste sume sunt impozabile concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor investitii imobiliare.

Cheltuieli

In categoria cheltuielilor nedeductibile, incepand cu 1 ianuarie 2012, intra si cele inregistrate de contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, respectiv cheltuielile:

- cu impozitul pe profit amanat inregistrat;

- din reevaluarea imobilizarilor necorporale, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- din reevaluarea mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- reprezentand modificarea valorii juste a investitiilor imobiliar, in cazul in care, ca urmare a evaluarii ulterioare utilizand modelul bazat pe valoarea justa se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- cu deprecierea/amortizarea mijloacelor fixe, inregistrate la momentul transferului din categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii in categoria activelor imobilizate detinute pentru activitatea proprie.

Provizioane

Tot de la 1 ianuarie 2012, sunt deductibile urmatoarele categorii de provizioane:

- provizioanele specifice, constituite de institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general tinut de BNR, de institutiile de plata persoane juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, de institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata, precum si provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice;

- ajustarile pentru depreciere aferente activelor pentru care, potrivit reglementarilor prudentiale ale BNR, se determina ajustari prudentiale de valoare sau, valori ale pierderilor asteptate, inregistrate de catre institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state care nu sunt state membre ale UE sau din state care nu apartin Spatiul Economic Eeuropean (SEE), potrivit reglementarilor contabile conforme IFRS, si filtrele prudentiale potrivit reglementarilor emise de BNR. Sumele reprezentand reducerea sau anularea filtrelor prudentiale sunt elemente similare veniturilor;

- ajustarile pentru depreciere inregistrate de catre sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state membre ale UE si state apartinand SEE aferente creditelor si plasamentelor care intra in sfera de aplicare a reglementarilor prudentiale ale BNR referitoare la ajustarile prudentiale de valoare aplicabile institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state care nu sunt state memebre ale UE sau din state care nu apartin SEE.

De asemenea, rezervele din reevaluarea imobilizarilor necorporale efectuata de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor cu cedarea imobilizarilor necorporale, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor imobilizari necorporale.

Amortizarea fiscala

Pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, valoarea fiscala ramasa neamortizata pentru activele imobilizate detinute pentru activitatea proprie, transferate in categoria activelor imobilizate detinute pentru activitatea proprie, este valoarea fiscala dinaintea reclasificarii ca active imobilizate detinute in vederea vanzarii. Durata de amortizare este durata normala de utilizare ramasa determinata in baza duratei normale de utilizare initiale, din care se scade durata in care a fost clasificat in categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii. Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care a fost reclasificat prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Plata impozitului pe profit

Contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS efectueaza plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impoziutl pe profit aferent anului precedent actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, fara a lua in calcul influenta ce provine din aplicarea regulilor fiscale specifice pentru determinarea profitului impozabil.

3. Prevederi specifice contribuabililor inactivi

Contribuabilii care au fost declarati inactivi conform dispozitiilor Codului de Procedura Fiscala si care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor, dar nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva.

Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii declarati inactivi dupa inscrierea acestora in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025

    • Impozitul pe dividende a fost modificat prin OUG 156/2024 iar incepand cu data de 1 ianuarie 2025 creste de la 8%, la 10%. Acesta cota majorata se aplica insa doar dividendelor distribuite incepand cu anul in curs, NU si celor distribuite inainte de 1 ianuarie. Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025 Sa luam cazul urmator. O societate are dividende nedistribuite la nivelul anului 2023 si aferente anului 2024. Ar mai avea...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare

    • ANAF a pus in dezbatere un nou Proiect de Ordin prin care va modifica declaratiile D101 pentru impozit pe profit si D101 Grup fiscal, conform noutatilor din anul 2024. Vor fi actualizate si instructiunile de completare a formularelor. Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 101"Declaratie privind impozitul pe profit" si 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de...» citeste mai departe aici

  • Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utile

    • Ajustarea de TVA este un proces fiscal ce presupune recalcularea taxei pe valoarea adaugata deduse initial, atunci cand apar modificari semnificative in destinatia bunurilor sau serviciilor achizitionate. Aceasta ajustare poate interveni in diverse situatii, precum schimbarea utilizarii bunurilor, pierderi sau distrugeri, ori atunci cand bunurile devin inutilizabile. In acest articol vom explica ce inseamna ajustarea de TVA, vom detalia principalele cazuri in care aceasta intervine si vom...» citeste mai departe aici

  • Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri

    • Modelul, continutul si modalitatea de depunere a Declaratiei Unice in 2025 au fost reglementate prin Ordinul 7015/2024. Formularul poate fi depus online de PFA-uri pana pe data de 26 mai 2025. Iar in acest context ANAF a actualizat PDF-ul inteligent. Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri Noul formular 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" se utilizeaza de persoanele...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

    • Prin OUG 107/2024, a fost introdusa facilitatea conform careia se aplica, incepand cu anul 2025, o bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabili bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia Ordonanta de urgenta nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru...» citeste mai departe aici

  • Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025

    • In acest articol vom reda noutatile care se aplica din anul 2025 in privinta Legii contabilitatii. Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025 Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, balanta de verificare se va intocmi obligatoriu lunar. Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor si se pastreaza timp de 10 ani. Situatiile financiare anuale...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016