Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce este mecenatul si ce trebuie sa stii despre actiunea de mecenat din punct de vedere fiscal

07-Dec-2023
3228
Ce este mecenatul si ce trebuie sa stii despre actiunea de mecenat din punct de vedere fiscal
Mecenatul are parte de un regim special care urmeaza sa se modifice incepand cu 1 ianuarie 2024 conform noilor modificari aduse de Legea nr. 296/2023. In cele ce urmeaza regasiti informatii despre actul de mecenat, beneficiarii mecenatului, elementele contractului de mecenat, diferentele fata de donatie si regimul fiscal aplicabil mecenatului.

Ce este mecenatul


Mecenatul este reglementat in Romania prin prevederile aduse de Legea sponsorizarii nr. 32/1994. Conform art. 1 alin. (3), mecenatul constituie un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, actul fiind considerat o activitate filantropica cu caracter umanitar care are ca scop desfasurarea unor activitati in domenii precum cel cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.


In ce priveste actul de mecenat, acesta se incheie la notar in forma autentica.

Cine poate fi beneficiar al actului de mecenat 


Potrivit reglementarilor mentionate la art. 4 din Legea sponsorizarii, poate fi beneficiar al actului de mecenat orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara a fi obligatorie recunoasterea acesteia de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, numai daca necesita un sprijin in domeniile prevazute mai sus.

Astfel, mecenatul presupune ca o persoana bogata, fizica sau juridica, renunta la mijloacele sale materiale sau financiare pentru un scop filantropic, adica are un caracter social.

Elementele contractului de mecenat 


Asa cum am mentionat si anterior, actiunea mecenatului trebuie sa aiba la baza un contract care se incheie la notar si care trebuie sa contina urmatoarele elemente:

– obiectul contractului;
– durata acestuia;
– valoarea aferenta bunurilor materiale sau mijloacelor financiare care fac obiectul contractului.

Retineti ca daca obiectul mecenatului e reprezentat de unul sau de mai multe bunuri materiale, acestea vor fi evaluate la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar prin actul juridic incheiat (contractul de mecenat). 

Prin valoarea reala intelegem valoarea de piata/valoarea la care bunurile ce fac obiectul mecenatului pot fi achizitionate pe piata libera.

Mecenatul poate fi sub forma de sume de bani, prestare de servicii sau executia unor lucrari, precum si oferirea de bunuri. 

Donatie vs mecenat - care sunt diferentele 



Mecenatul

In ce priveste mecenatul, sub aspect juridic, conform O.G. 36/1998, reprezinta un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica numita mecena transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitatea in domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific. Mecenatul are asadar o motivatie sociala.

Beneficiarii mecenatului nu pot fi decat persoane fizice (NU juridice), iar contractul de mecenat trebuie autentificat la notar.

Beneficiarul nu are obligatia de a mentiona/declara compania sau persoana care l-a sprijinit.

In cazul mecenatului constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar



Donatia

Donatia reprezinta contractul prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta si nu implica existenta unor beneficii. Reprezinta, totodata, un act gratuit, unilateral, iar beneficiarul unei donatii are obligatia sa foloseasca bunurile exclusiv in scopul declarat.

Retineti ca sumele acordate sub forma de donatii nu sunt cheltuieli deductibile fiscal. Prin comparatie, sunt deductibile doar cheltuielile de sponsorizare si de mecenat. 

De asemenea, daca persoanele juridice fara scop lucrativ pot face donatii, de actiunile de mecenat beneficiara DOAR persoanele fizice. 

Mecenatul din punct de vedere fiscal 


In ce priveste regimul fiscal asociat mecenatului, retineti ca de la 1 ianuarie 2024, conform noilor reglementari aduse de Legea nr. 296/2023, se aplica trei noi articole care modifica tratamentul fiscal al mecenatului dupa cum urmeaza:


ART.181 - Impozit minim

(10) Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul minim datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

a) valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;

b) valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit.

(11) In scopul aplicarii alin. (10), in cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe minim datorat, in limitele prevazute de prezentul alineat, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41).

ART. 25 - Cheltuieli

(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;

2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

in cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (41)

ART. 56 - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale

(1_1) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

(1_3) Microintreprinderile care efectueaza cheltuieli potrivit alin. (22) si sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, potrivit alin. (11) si (22), incluzand, dupa caz, si beneficiarii sumelor reportate din trimestrele anterioare. Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F

(1_4) Declaratia informativa prevazuta la alin. (13) se depune pana la urmatoarele termene:

a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;

b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare primului trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit, in situatiile prevazute la art. 52; microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 52, in primul trimestru al anului fiscal, nu au obligatia depunerii declaratiei informative privind beneficiarii sponsorizarilor;

c) pana la termenele prevazute la alin. (3) si (4), dupa caz.

(1_5)Prevederile alin. (1_1) - (1_4) se aplica si pentru sponsorizarile efectuate, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, catre institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice. In acest caz, deducerea sumelor reprezentand sponsorizari din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, in limita prevazuta la alin. (11), se efectueaza in baza contractului de sponsorizare, fara a exista obligatia inscrierii entitatilor beneficiare respective in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazut la art. 25 alin. (41).




Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016