Ce inseamna auditul intern in domenii specifice
Auditul intern este acel proces care ajuta organizatiile sa iti atinga diverse scopuri intr-un mod cat mai eficient si care ajuta la gestionarea diverselor riscuri ce ar putea sa apara de-a lungul procesului de dezvoltare.
Auditul intern se face de catre experti in acest domeniu. Ca sa ajungi si tu unul, trebuie sa participi la un
curs de auditor intern autorizat, sa il termini cu brio si apoi sa incepi sa profesezi. Partea cea mai frumoasa a acestei meserii este ca nu te vei plictisi niciodata. Fie ca alegi sa lucrezi la o companie care doar cu asta se ocupa si presteaza servicii pentru mai multe alte firme, sau ca alegi sa te angajezi la o singura firma pe acest post, te asiguram ca niciun audit nu va fi ca celalalt. Depinde foarte tare de specificul companiei, al proceselor din fiecare si de cat de des trebuie acestea schimbate si imbunatatite.
Mai mult decat atat, iti vei putea aduce aportul in mod real la felul in care organizatia cu care colaborezi si o vei putea vedea cum creste si cu ajutorul tau.
Auditul intern se poate face in mai multe domenii si acest lucru este inca o dovada ca nu ai cum sa te plictisesti cu un asemenea loc de munca.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Audit intern in diferite domenii Poti sa alegi sa te concentrezi pe unul dintre acestea sau sa faci mai multe, in functie de disponibilitatea de timp si de resurse pe care o ai.
1. Auditul financiar este probabil cel mai cunoscut tip de audit sau cel despre care se vorbeste cel mai des. Acesta presupune evaluarea datelor financiare ale companiei si asigurarea ca totul este in regula din punct de vedere fiscal. Se face verificarea tuturor actelor primite sau iesite din companie si verificarea conformitatii acestora cu standardele contabile din tara in care compania isi are sediul fiscal. De asemenea, auditorul financiar se asigura ca poate sa identifice si sa gestioneze posibilele riscuri financiare care ar putea aparea de-a lungul unui an.
2. Auditul de conformitate presupune verificarea companiei pentru ca aceasta sa respecte reglementarile, legile si normele tarii in care isi desfasoara activitatea. De exemplu, daca lucrezi pentru o companie al carei actionariat este dintr-o alta tara din UE sau din afara, unde legile sunt diferite fata de ale noastre, va trebui sa te asiguri ca cele puse in practica sunt cele de aici si ca toti cei implicati in povestea companiei inteleg regulile la care trebuie sa se supuna. Aceasta parte a auditului poate uneori sa fie cea mai solicitanta, deoarece trebuie sa gasesti cuvintele potrivite pentru a explica strainilor despre regulile si normele din tara noastra.
3. Auditul operational presupune analiza eficacitatii proceselor operationale ale companiei cu care colaborezi. Astfel, vei putea sa identifici ceea ce merge bine si sa propui organizatiei sa pastreze. La fel, vei putea identifica si punctele mai slabe si sa vii cu solutii de imbunatatire. De asemenea, odata ce listele si procesele au fost puse la punct, trebuie sa urmaresti ca sunt si puse in aplicare conform regulilor. Asadar, acest proces de audit operational nu se termina odata cu identificarea proceselor cele mai bune pentru angajati, ci continua cu punerea acestora in practica.
4. Auditul resurselor umane este si el unul de capatai in fiecare companie. Angajatii companiei sunt cele mai importante resurse pe care aceasta le are si trebuie sa aiba grija de ei pentru a se simti bine la locul de munca si a fi productivi. In fiecare companie trebuie sa existe anumite reguli de conduita in ceea ce priveste angajatii, procesele de recrutare, selectie si gestionare a acestora. Un auditor trebuie sa se asigure ca toate acestea sunt respectate si sa ia in considerare posibile riscuri care ar putea aparea in relatiile dintre acestia. Cand spunem angajati ne referim la toti cei care au un contract de orice fel in compania respectiva, pornind de la upper management si pana la cel mai nou venit.
Procesele de audit sunt deosebit de importante pentru fiecare companie in parte si nu trebuie omise. Ele sunt cele care pot sa dea un nou fagas in ceea ce priveste munca si eficacitatea unei afaceri.
Daca doresti sa pornesti pe acest drum, te asiguram ca vei avea parte de provocari peste care vei trece cu brio atata timp cat te vei ocupa de ele cu profesionalism.
Credite foto: unsplash.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Diferente la cantarire deseuri
Intrebare: Societatea trimite deseurile pe baza unei cantariri, insotite de un aviz (care contine cantitatea cantarita in societate), catre societatea care recicleaza deseurile. La societatea de reciclare, aceste deseuri sunt recantarite, iar ei ne trimit o instiintare cu cantitatea rezultata in urma cantarului lor (aceasta fiind cantitatea considerata corecta conform contractului), cantitate care va fi facturata. In anumite situatii, exista diferente intre cantitatea trimisa pe baza avizului si cea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Extindere activitate Uber/Bolt
Intrebare: Am o societate platitoare de impozit pe profit, cu cod special de TVA, care efectueaza transport de persoane pe platforma Bolt. Firma aceasta doreste sa isi mareasca numarul de masini inscrise in platforma Bolt, adaugand masini apartinand unui SRL si unui PFA. Este posibil acest lucru? Ce contract trebuie sa incheie firma mea cu SRL si PFA mentionate mai sus si cine raspunde de rapoartele de munca sau colaborare cu soferii care vor lucra pe masinile respective? Cine va inregistra veniturile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cumparator inregistrat in regim special TVA. Obligatia platii TVA in Romania
Intrebare: O PFA care nu este platitoare de TVA are cod special pentru achizitii intracomunitare (nu suntem inregistrati in scopuri de TVA normal conform art. 316 din Codul fiscal). In anul 2024 PFA face achizitii intracomunitare care au fost declarate in Romania si s-a platit TVA. Acum, mai poate face achizitii intracomunitare fara a declara in Romania si va plati TVA in Ungaria pana la plafonul de 10.000 euro, doar ce depaseste suma de 10.000 euro trebuie declarat in Romania si platita TVA. Deci, intr-un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<