Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Prin OUG 32/2016 publicata in MOF 488/30.06.2016 au fost aduse urmatoarele completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
1 . Scutirea de impozit a veniturilor din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Avand in vedere ca persoanele fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, potrivit prevederilor Legii nr. 77/2016, datoreaza si impozit in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal prin darea in plata a bunului imobil, in conditiile in care persoanele fizice aflate in aceasta situatie nu au putere financiara, prin OUG 32/2016 s-au inclus in categoria veniturilor scutite de impozit veniturile din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016, pentru o singura operatiune de dare in plata, respectiv pentru prima operatiune de dare in plata. Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata, se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata prevazute de Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite (RNNEADP). In acest registru se vor inscrie actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise in conformitate cu prevederile Legii nr. 77/2016. RNNEADP este administrat de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN -Infonot).
Scutirea se aplica atat debitorului, cat si codebitorilor, coplatitorilor, garantilor personali sau ipotecari ai debitorului, in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora.
Aceste prevederi intra in vigoare de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. Persoanele fizice care pana la data intrarii in vigoare a OUG 32/2016 au efectuat darea in plata in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 beneficiaza de scutirea de impozit o singura data, pentru prima operatiune de dare in plata efectuata dupa intrarea in vigoare a ordonantei.
In situatia prevazuta la art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 pentru a beneficia de scutirea de impozit contribuabilul depune o cerere insotita de certificatul eliberat de CNARNN la organul fiscal competent care procedeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care decizia de impunere nu a fost emisa sau nu a fost comunicata pana la data depunerii cererii, decizia de impunere nu se mai emite sau, dupa caz, nu se mai comunica;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
b) in cazul in care decizia de impunere a fost emisa si comunicata contribuabilului, impozitul si accesoriile aferente acestora, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.
Sub sanctiunea decaderii, cererea se depune la organul fiscal competent in termen de cel mult 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.
Organul fiscal nu incepe sau suspenda executarea silita a impozitului pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal atunci cand contribuabilul a notificat organul fiscal cu privire la exercitarea dreptului prevazut la art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016.
Obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal datorate la data intrarii in vigoare a OUG 32/2016 si stinse, prin orice modalitate, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a OUG 32/2016 si data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 se restituie la cererea contribuabilului adresata organului fiscal competent.
2. Introducerea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor obtinute de catre persoanele fizice care activeaza in domeniul cercetarii-dezvoltarii, in scopul atragerii, mentinerii si dezvoltarii in Romania a resursei umane inalt calificate pentru desfasurarea activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, precum si pentru consolidarea sistemului de cercetare-dezvoltare in vederea cresterii competitivitatii economiei romanesti.
Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii august 2016 persoanele fizice, vor fi scutite de impozit pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica. Conditiile de aplicare a scutirii vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, al ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
3. Includerea in categoria veniturilor din alte surse a veniturilor obtinute de catre operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populatie si de la persoanele juridice cuprinse in cercetarile statistice efectuate in vederea producerii de statistici oficiale, cu exceptia celor obtinute ca urmare a unor contracte incheiate in baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in baza raporturilor de serviciu incheiate in baza Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Taxa pe valoare adaugata
4. Aplicarea cotei de 9%, incepand cu 01 august 2016, pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol. Aceste produse urmeaza a fi stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
MODIFICARI CODUL FISCAL: nerezidenti, impozit si contributiiNoile schimbari privind casele de marcat. Proiect de HotarareCodul fiscal 2011 (Partea I.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Noile modificari din Codul fiscal, valabile din februarie 2017Codul fiscal 2013 | Tabel comparativ impozitul pe veniturile obtinute de nerezidentiUltimele articole
Codul Fiscal in 2018: 136 modificari/completari si 236 de noi prevederi fiscaleImpozitul pe venit de la 1 ianuarie 2018. MODIFICARI CODUL FISCALAnaliza zilei: Modificari aduse de Legea 177/2017 veniturilor din alte surseMODIFICARI CODUL FISCAL: OUG 3/2017, Legea nr. 1/2017 si HG nr. 1/2017Top 5 modificari din Codul fiscal actualizat 2017. Prevederi noi si obligatorii in OUG 3/2017Articole similare
Modificari privind rambursarea taxei pe valoarea adaugataDosarul fiscal. Acces pentru contribuabili. Urmati procedura corecta!Notificarea pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare trebuie depusa de contribuabili pana pe 20 iulie 2021Regim utilizare bon fiscal si factura in cazul unitatilor care fac vanzari cu amanuntulNoua procedura privind reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat anterior din oficiuUltimele articole
SAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatieCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Notificare de conformare e-TVA. Cum procedeaza persoanele impozabile dupa ce au primit NotificareaSAF-T: Cine NU are obligatia depunerii D406 in 2024. Unde se incadreaza firma taProiect adoptat de Camera Deputatilor! PFA-urile pot opta, dupa cel putin un an de functionare, sa devina SRL-uriArticole similare
Ce facilitati fiscale exista pentru impozitele pe salarii?Noi facilitati fiscale pentru angajatii din cercetare-dezvoltare. Ce aduce nou OMFP 2018/2016?Din iulie vor beneficia de SCUTIREA DE IMPOZIT PE VENIT mult mai putini programatori!Noul ordin privind scutirea de impozit pentru salariatii care presteaza activitatea de creatie de programe pentru calculatorIndemnizatia pentru reducerea timpului de munca. Decontarea sumelor. Tratament fiscalUltimele articole
TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscalDin 1 ianuarie 2024 va fi aplicat un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Peste 1.000 de companii vor fi afectateProiect: Anumite firme din domeniul IT vor plati impozit de 3% pe veniturile microDin 1 iunie 2023 a intrat in vigoare SCUTIREA DE IMPOZIT PE VENITurile din salarii pentru angajatii care creeaza programe pe calculatorOG 16/2022 a adus peste 60 de modificari in Codul Fiscal, iar cele mai multe vizeaza taxarea firmelor si a persoanelor fiziceArticole similare
OUG 32/2016: Aspecte fiscale noi referitoare la darea in plataIncasari in numerar de la persoane fizice. Cum se aplica Legea 70/2015?Noi facilitati fiscale pentru angajatii din cercetare-dezvoltare. Ce aduce nou OMFP 2018/2016?Analiza zilei: Produsele si serviciile din domeniul agricol pentru care se va aplica cota de 9%Anunt oficial MFP: Modificari aduse Codului fiscal prin OUG 32/2016Articole similare
Studiu de caz: Deductibilitatea impozitului pe profit si scoaterea din gestiune a unui bunMFP: Scutirea de la plata impozitului pe transfer pentru persoanele care apeleaza la Legea darii in plataImpozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal - Capitolul XXII - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscalOUG 32/2016: Aspecte fiscale noi referitoare la darea in plataSfaturi de la experti
Procent TVA vanzare panouri fotovoltaice
Intrebare: Suntem o firma care comercializeaza panouri solare, invertoare si kituri aferente. Putem sa vindem persoanelor fizice, respectiv instalatorilor autorizati produse cu cota redusa de TVA de 9% in baza declaratiei pe proprie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratament fiscal TVA achizitie marfuri din Cipru si export in Singapore
Intrebare: Un PFA din Romania inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza bunuri din Cipru de la un furnizor inregistrat cu cod Valid TVA, care sunt livrate direct din Cipru in Singapore. Primeste o factura de la furnizorul din Cipru, si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA