Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii fiscale apar pentru veniturile realizate de nerezident persoana fizica?

19-Sep-2017
3407

In randurile de mai jos, vom vedea care sunt modalitatile de declarare a veniturilor (servicii de montaj) realizate in Romania de catre o persoana fizica nerezidenta pentru o societate romana. Nerezidentul este cetatean strain, nu este inregistrat fiscal in Romania, nu este autorizat in statul strain din UE, iar serviciile se desfasoara pe o perioada de 2-3 saptamani.

Iata raspunsul specialistului:

Obligatiile fiscale sunt determinate mai intai de natura venitului realizat respectiv daca este realizat ca urmare a unei activitati independente sau dependente.

Avand in vedere ca persoana fizica nu are calitatea de rezident in Romania si nici nu dobandeste aceasta calitate in urma activitatii desfasurate pe perioada mentionata are obligatii declarative si de plata alaturi de obligatii administrative cum sunt cele de autorizare in statul de rezidenta fiscala, respectiv Italia.

Avand in vedere natura activitatii prestate de catre persoana fizica trebuie subliniat faptul ca in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3) din Codul fiscal, un sediu permanent presupune un santier de constructii, un proiect de constructie, un ansamblu sau montaj ori activitati de supervizare legate de acestea, numai daca santierul, proiectul sau activitatile dureaza mai mult de 6 luni. In aceste conditii, nefiind vorba de o baza fixa, persoana fizica nu va avea obligatii directe de declarare si plata a impozitului in Romania.


Asadar, venitul platit persoanei fizice nerezidente, presupunand ca nu suntem in prezenta unei activitati dependente, va fi impozabil in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. k) platitorul de venit avand obligatia de a retine impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti in cota de 16% conform art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.

Suplimentar, in conformitate cu art. 8 alin. (8) din Codul fiscal si cu OPANAF nr. 2994/2016 platitorul de venit va avea si obligatia de a inregistra contractul sau documentele care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 017 "Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente".

De asemenea, potrivit art. 231 alin. (1) din Codul fiscal platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

In cadrul formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" aprobat prin OPANAF 3695/2016 urmeaza a fi declarate veniturile platite nerezidentilor care fac obiectul impunerii in Romania.

Alte eventuale obligatii declarative si de plata ale persoanei fizice nerezidente vor rezulta din aplicarea legislatiei interne a statului de rezidenta conformarea persoanei fiind la latitudinea acesteia si nu a platitorului de venit.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016