Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii fiscale se nasc in urma unei tranzactii, sub aspectul TVA?

12-Oct-2011
4001


O persoana juridica romana inregistrata in scopuri de TVA, dar neinregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, efectueaza o achizitie de utilaj din Franta.

Partenerul francez verifica in ROI societatea romana, constata ca nu figureaza inregistrata, si emite factura cu TVA (valoarea fara TVA a facturii este de 5300 euro, TVA 19.6% in valoare de 1038.8 euro, total factura 6338.8 euro), pe care firma din Romania o achita cu ordin de plata. Mentionam ca societatea romana are TVA de recuperat.

Intrebare:

Ce obligatii fiscale se nasc in urma acestei tranzactii, sub aspectul TVA?


Raspuns:

In situatia prezentata, obligatiile fiscale sunt cele mentionate in Circulara MFP 81544/11.10.2010 cu privire la Registrul Operatorilor Intracomunitari. Astfel, chiar daca primeste factura cu TVA, cumpa-ratorul din Romania trebuie sa considere ca a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri, motiv pentru care trebuie sa aplice regimul de taxare prin formula contabila 4426 = 4427 la o baza de impozitare in lei formata din valoarea totala a facturii emise de catre partenerul intracomunitar. In cazul dvs., baza de im-pozitare TVA este de 6.338.8 euro determinata in lei la cursul valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Valoarea achizitiei intracomunitare efectuate, supuse regimului de taxare inver-sa, se raporteaza prin:

- decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 17;
- declaratia recapitulativa cod 390.

Pentru suma TVA din rulajul debitor al contului 4426 se exercita dreptul de deducere sub rezerva respectarii conditiilor de la 145 - 147.

Dupa parerea mea, in situatia in care furnizorul a emis factura cu TVA colectata considerand invalid codul TVA comunicat de catre firma din Romania, operatiunea nu mai poate fi considerata de catre cum-paratorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila la destinatie asa cum nici partenerul din Franta nu mai poate considera operatiunea o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de de-ducere. Asa cum este prezentata in circulara, procedura conduce, implicit, la o dubla taxare a operatiunii, atat in statul furnizorului cat si in statul cumparatorului, fiecare aplicand cota standard TVA in vigoare pe teritoriul fiecarui stat. In acest context nu ar trebui sa mai aiba loc nici raportarea bilaterala a opera-tiunilor intracomunitare prin Raportul VIES. Totusi, avand in vedere faptul ca orice organ de inspectie fiscala este dispus sa respecte circularele emise de catre M.F.P. , este prudent sa respectati precizarile emise prin circulara mentionata. Astfel, evitati o sanctiune pentru contraventia de a nu raporta operatiu-nea drept o A.I.C.

Deoarece in perioada in care achizitia a avut loc firma din Romania a figurat ca persoana impo-zabila neinregistrata in scopuri de TVA doar in Raportul VIES, aveti posibilitatea sa beneficiati de resti-tuirea sumei TVA achitate partenerului din Franta prin completarea si depunerea cererii cod 318 regle-mentata prin O.M.F.P. nr. 3 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achi-zitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene completat prin O.M.F.P. nr. 2157 din 6 iulie 2010 privind depunerea prin mijloace electronice a formularului (318) ?Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania. Avand in vedere faptul ca doar in Raport VIES firma din Romania figureaza cu un cod invalid, dar nu isi pierde dreptul de dedu-cere TVA din formula contabila 4426 = 4427 deoarece este inregistrata TVA in baza prevederilor art. 153, consider ca nu aplicabile urmatoarele prevederi din O.M.F.P. nr. 3/2010:
  • punctul 4.1. din care rezulta ca organul fiscal competent din Romania verifica, cu ajutorul aplicatiei informatice, daca in perioada de rambursare inscrisa in cerere;
  • solicitantul a fost persoana inregistrata in scopuri de TVA in baza art. 153 din Codul fiscal;
  • documentele inscrise in sectiunea ?Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA? sunt emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoa-nei impozabile stabilite in Romania.
  • 4.2. din care rezulta faptul ca organul fiscal competent din Romania nu inainteaza cererea de rambursare statului membru de rambursare daca:
  • in perioada de rambursare solicitantul nu a fost persoana inregistrata in scopuri de TVA in baza art. 153, sau
  • documentele inscrise in sectiunea "Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA" nu au fost emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile stabilite in Romania.

Avand in vedere faptul ca depunerea cererii de restituire a TVA este optionala, fara a fi obligatorie depunerea formularului 318, mai aveti posibilitatea sa reintregiti costul de achizitie al utilajului cu suma TVA achitata partenerului intracomunitar, urmand a recupera suma respectiva prin amortizarea liniara a mijlocului fix. Aceasta posibilitate este permisa in baza prevederilor articolului 21 din Codul fiscal si a punctului 23 litera g) din normele de aplicare ale articolului 21 prin care se reglementeaza faptul ca sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil "g) cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016