Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii privind ecotaxa au comerciantii care le achizitioneaza de la un furnizor intern?

12-Iun-2017
14920

In analiza de mai jos, facem referire la situatia in care o firma achizitioneaza ambalaje personalizate de la un furnizor intern pentru vanzare catre clienti in magazin tip pet shop. Furnizorul inscrie pe factura proforma "Conform O.M. nr. 578/2006 art.2.1.2.2. modificat prin Ordinul nr. 1032/2011, beneficiarul isi asuma obligatia de plata direct in contul AFM a ecotaxei si/sau a taxei de ambalaj aferente sacoselor si ambalajelor achizitionate daca aceste taxe nu se regasesc in prezenta proforma si daca nu sunt achitate in avans catre furnizor". Vom vedea daca exista obligatia, in calitate de comerciant, de a evidentia pe bonul fiscal ecotaxa de 0.1 lei + TVA, de a o declara si de a o plati la AFM.

Potrivit art. 9 alin. 1 lit. q din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu ecotaxa, in valoare de 0,1 lei/bucata, aplicata pungilor si sacoselor pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile trebuie evidentiata distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza vizibil la punctul de vanzare, in vederea informarii consumatorilor finali.

La art. 55 din Metodologia de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, aprobata prin OMMAP 2413/2016 se precizeaza ca operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, care sunt supuse taxarii sunt obligati sa inscrie elementele de identificare si caracterizare prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa evidentieze distinct ecotaxa pe documentele de vanzare.

De aici reiese ca evidentierea distincta a ecotaxei pe documentele de vanzare reprezinta o obligatie a operatorilor economici care si datoreaza ecotaxa (cei care introduc pe piata nationala pungi si sacose), nu si celor care intervin ulterior pe tot lantul de vanzare (cum ar fi, spre exemplu, taxa pe uleiuri, pentru care la art. 58 din metodologie se prevede in mod expres evidentierea distincta a taxei pe facturile de vanzare, pe tot lantul pana la consumatorul final).

In privinta persoanelor obligate la plata ecotaxei, conform art. 9 alin. 1 lit. q din OUG 196/2005 aceasta ecotaxa se incaseaza de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere.



La art. 50 din Metodologia de calcul amintita se precizeaza clar categoriile de operatori economici care datoreaza ecotaxa, si anume:

- operatorii economici care produc ambalaje de desfacere, pentru pungile si sacosele fabricate in Romania;

- operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, pentru pungile si sacosele achizitionate din afara spatiului national.

Dupa cum se specifica la art. 54 din metodologie, acesti operatori au urmatoarele obligatii:

- sa stabileasca lunar, pe tip de material, cantitatea si numarul de pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, introduse pe piata nationala; ... 

- sa declare si sa plateasca trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile si numarul de pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat.

In concluzie, societatea care are doar calitatea de comerciant, nu trebuie sa declare si sa plateasca la AFM ecotaxa pentru pungile achizitionate de la un producator/furnizor intern. Cel care trebuie sa achite aceasta ecotaxa este producatorul intern sau furnizorul intern care s-a aprovizionat din import sau din achizitii intracomunitare. Pentru ecotaxa legislatia in materie nu prevede posibilitatea transferului de responsabilitate catre alti operatori economici de la cei care datoreaza ecotaxa. Societatea comercianta, neavand ea insasi calitatea de operator economic obligat la plata ecotaxei, nu este obligata sa evidentieze distinct ecotaxa pe bonul fiscal, fiind suficienta informarea vizibila la punctul de vanzare cu privire la valoarea ecotaxei. Totusi, nimic nu impiedica societatea sa evidentieze ecotaxa in mod distinct pe bonul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016