Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce riscam daca nu emitem rapoartele lunare de activitate? Cum dovediti ca facturile nu sunt fictive!

13-Mar-2017
12011

In cazul in care prin contract ne obligam sa emitem rapoarte lunare de activitate, aceasta sarcina va trebui indeplinita intocmai. In caz contrar, va trebui sa demonstram ca au fost realmente efectuate operatiunile respective si ca nu am incercat sa inselam autoritatile fiscale cu ajutorul unor facturi fictive.



In analiza pe care v-o propunem, avem urmatoarele date: "Activitatea comerciala a companiei (achizitii marfa + vanzari) a fost partial externalizata. Firmele care factureaza aceste servicii detin contract de prestari servicii in care se specifica si obligatia de a emite lunar un raport de activitate privind serviciile prestate efectiv. Care sunt implicatiile fiscale in cazurile in care nu se primesc rapoartele lunare? Sunt acceptate facturile la plata de catre conducatorul companiei beneficiare a serviciilor prestate de PFA si societatile respective?

Pe de alta parte, aceste rapoarte trebuie semnate olograf atat de catre prestator, cat si pentru acceptanta de catre beneficiar sau este acceptata si forma electronica a acestora? Persoanele prestatoare nu au dubla calitate (salariat si PFA/SRL)."


Dat fiind ca in contracte se specifica obligatia de a se emite lunar un raport de activitate privind serviciile prestate efectiv, in eventualitatea unui control, organee fiscale pot invoca dreptul ce le este conferit de art. 11, alin. (1) din Codul fiscal:

"(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.

Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta."

Normele metodologice de aplicare a art. 11, alin.(1) precizeaza:

"4. In sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal."

Practic, dvs. puteti fi pusi in situatia de a dovedi ca serviciile au fost efectiv prestate, si facturile nu reprezinta servicii fictive, de natura a va oferi un avantaj fiscal.

Pentru ca in contracte ati prevazut obligatia de a se emite un raport, acesta va fi primul lucru ce vi se va solicita, chiar daca in Titlurile ce reglementeaza Impozitul pe profit si TVA din Codul fiscal
nu se prevede nicaieri obligativitatea de a avea unul pentru a va exercita dreptul de deducere al cheltuielilor sau TVA.

Rapoartele de activitate pot fi transmise si primite electronic, fara a purta semnaturi, daca asa ati convenit cu partenerii dvs. (Atentie : un document listat, stampilat si apoi scanat si transmis nu mai este un document electronic).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016