
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Update!
Formularul 201 - “Declaratia privind veniturile realizate din strainatate" a fost comasat in Declaratia Unica, inca din primele luni ale anului 2018.
Prin OPANAF 888/2018, publicat in Monitorul Oficial din 29 martie 2018, au fost aprobate modelul continutului si modalitatea de depunere si de gestionare a formularului 212 - Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care comasa 7 formulare fiscale, intre care si Declaratia 201, dupa cum urmeaza:
Articol intial
Deoarece informatiile de interes major in ce priveste depunerea unor declaratii in termen sunt, de multe ori, reorganizate si completate de catre autoritatile fiscale, revenim cu un nou comunicat privind depunerea formularului 201 - “Declaratia privind veniturile realizate din strainatate" pana la data de 25 mai 2016.
Retineti astfel ca 25 mai 2016 este ultima zi pentru depunerea in termen a formularului 201 “Declaratia privind veniturile realizate din strainatate" pentru anul fiscal 2015.
Cine are obligatia sa depuna declaratia
Declaratia privind veniturile realizate din strainatate - formular 201 se depune de catre:
Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta in Romania vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care acestia devin rezidenti in Romania.
3. persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si de catre persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta si care desfasoara activitate salariala in strainatate intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si sunt platite
pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in urmatoarele situatii, dupa caz:
- in cazul in care persoana fizica a fost prezenta in strainatate pentru o perioada mai mare decat perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care s-a desfasurat activitatea;
- in cazul in care detasarea in strainatate a persoanei fizice a incetat inainte de perioada
prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua retinerea diferentelor de impozit, intrucat intre parti (angajat-angajator) nu mai exista relatii contractuale generatoare de venituri din salarii.
Venituri realizate din strainatate care nu se declara in Romania
Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile si nu se declara in Romania potrivit prevederilor Codului fiscal.
Cum se declara veniturile
Veniturile se declara pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat. Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.
Cum se poate obtine formularul 201
# Formularul poate fi obtinut gratuit, accesand site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala: www.anaf.ro:
- sectiunea: "ASISTENTA CONTRIBUABILI"
- subsectiunea: "Despre impozite si taxe"
- rubrica: "Formulare fiscale si ghid de completare" sau aici.
# In situatia in care se doreste depunerea formularului 201 prin mijloace electronice de transmitere la distanta, acesta se poate obtine de pe site-ul ANAF, astfel:
- sectiunea "SERVICII ON LINE"
- subsectiunea: "Declaratii electronice"
- rubrica: "Descarcare declaratii" sau accesand acest link.
# Formularul 201 precum si instructiunile de completare se pot obtine si de la sediile
unitatilor fiscale.
Completarea si depunerea formularul 201
# Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal;
- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul acestuia.
# Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul portalului: www.e-guvernare.ro.
Pentru depunerea electronica a declaratiei, contribuabilii trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.
De asemenea, formularul 201 se poate depune si:
- La registratura organului fiscal competent, in format hartie.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal -La oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Data depunerii declaratiei este data depunerii la posta.
Termenul de depunere a declaratiei
# Declaratia privind veniturile realizate din strainatate se depune anual pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
# Ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia depusa anterior, poate depune un nou formular 201 – declaratie rectificativa, situatie in care va inscrie "X" in casuta special prevazuta in formular in acest scop.
In situatia in care, ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza.
Sanctiuni
Nedepunerea formularului 201 - “Declaratia privind veniturile realizate din strainatate", pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 50 si 500 lei.
in cazul aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale, contribuabilul are posibilita tea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.
Informatii suplimentare
Informatii detaliate se pot obtine:
-accesand pagina de Internet, www.anaf.ro;
-telefonic, la Biroul central asistenta telefonica a contribuabililor – Call-center, la numarul de telefon 031.403.91.60;
-compartimentele de asistenta a contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<