Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai importante masuri aprobate de Guvern la inceput de octombrie 2021 in domeniile energie, finante, munca si sanatate

05-Oct-2021
2230
Cele mai importante masuri aprobate de Guvern la inceput de octombrie 2021 in domeniile energie, finante, munca si sanatate

Guvernul a aprobat, in sedintele din 2-4 octombrie 2021, mai multe masuri care se vor aplica in domeniile- energie, finante, munca si protectie sociala si sanatate. Printre masuri amintim cresterea salariului minim net cu 10%, acordarea zilelor libere pentru parinti, somajul tehnic, compensarea facturilor la electricitate, implementarea si adminstrarea sistemului E-Facturare si tratarea formelor usoare de Covid-19 la domiciliu.

ENERGIE

OUG privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze natural pentru sezonul rece 2021-2022

Aproximativ 13 milioane de cetateni vor beneficia de compensarea facturilor la electricitate, astfel incat sa nu resimta cresterea preturilor.

Clientii casnici, persoanele fizice al caror consum total de energie electrica se situeaza intre 150 kwh si 1.000 kwh inclusiv beneficiaza de o compensare in suma fixa de 0,21 lei/kwh aferenta acestui consum de energie electrica. Pretul de referinta luat in calcul pentru energia activa este 0,68 lei/kwh si include tarifele reglementate si TVA.

Solutii similare sunt si pentru consumatorii de gaze naturale. La gaze, compensatia acordata de stat va fi de 25% din valoarea facturii aferente consumului, in cazul in care consumul total aferent acestei este cuprins intre 80 si 960 de metri cubi.

Masurile vor fi aplicate in perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.

 

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cod CAEN angajare zilieri O societate care are ca obiect de activitate principal codul CAEN 9329 - Alte activitati recreative si distractive si, printre codurile secundare, CAEN 9002 - Activitati de suport...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Neconcordanta RO-Transport si e-TVA Avand in vedere corelatiile pe care le face ANAF intre RO e-TVA si RO e-Transport, nu am putea avea probleme daca achizitiile si livrarile intracomunitare pe care le raportam in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    TaxType in SAF-T pentru biserici Pentru o biserica ce trebuie sa selectam la taxtype? Codul 100020 sau 100050?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare cladire veche si terenuri Detinem un imobil cu terenul aferent si alte doua terenuri amenajate ca parcare, respectiv teren de tenis. Intentionam sa vindem intreaga investitie. Mentionez ca cladirea este mai...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cesiune parti sociale. Vanzare in castig Societatea noastra A a avut parti sociale - 25% din capitalul social al unei alte societati B (cap.soc = 3000 lei). Societatea B detine si un teren pe care initial a vrut sa il...citeste mai mult

FINANTE

Ordonanta de urgenta privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Actul normativ vizeaza modalitatea de utilizare a Sistemului national privind factura electronica RO e-Factura de catre operatorii economici si autoritatile si entitatile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, receptionare si prelucrare a facturii electronice.

Este prima etapa de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronica care urmeaza sa fie generalizata in relatiile dintre toti operatorii economici.

Beneficiile e-Factura – reducerea reducerea evaziunii fiscale, veniuri mai mari la buget, digitalizarea extinsa a interactiunilor cu administratia publica si reducerea sarcinii administrative.

MUNCA

Hotarare a Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

In urma consultarilor cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, Guvernul a decis majorarea salariului minim.

Incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 2.300 de lei la 2.550 lei lunar.

Reprezinta o crestere bruta de 10,9 %, ceea ce in valoare absoluta inseamna 250 de lei in suma bruta. In valoare neta, salariul va creste cu 10%, respectiv cu 138 de lei.

Conform datelor comunicate de Inspectia Muncii, in prezent sunt circa 1.970.000 salariati cu contracte de munca active si norma intreaga cu salariul mai mic de 2.550 lei.

 

HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie social pentru consumatorul vulnerabil de energie

Au fost stabilite detaliile mecanismului de punere in aplicare a masurilor prin care persoanele cu venituri mici sunt sprijinite sa-si achite facturile la incalzire.

Aceste subventii se vor acorda incepand cu 1 noiembrie 2021 pe toata perioada sezonului rece.
OUG privind reintroducerea somajului tehnic pentru angajatii ale caror activitati sunt afectate de pandemia COVID-19

De aceasta forma de sprijin vor beneficia aproximativ 50.000 de persoane.

Impactul bugetar total calculat pentru doua luni este de 238,4 milioane lei.

 

Somajul tehnic a fost una dintre primele masuri pe care Guvernul le-a adoptat anul trecut, la inceputul pandemiei, pentru a proteja angajatii si angajatorii.

Au fost salvate 1,2 milioane de locuri de munca, printr-o investitie de 4,85 miliarde de lei, in cursul starii de urgenta si de alerta, pana la 30 iunie, termenul pana la care s-a aplicat somajul tehnic.
OUG privind acordarea de zile libere parintilor in cazul suspendarii cursurilor elevilor cu varsta de pana la 12 ani

Este aceeasi formula aplicata in perioada starii de urgenta: plata a 75% din venitul mediu brut, dar nu mai putin de 2.500 de lei, cu conditia ca parintii sa nu fie in telemunca.

Numar estimate al beneficiarilor este de 20.000.

Pentru anul 2021 se estimeaza o cheltuiala de 150 milioane lei, iar pentru 2022 de 300 milioane lei.

De la inceputul pandemiei, s-au platit peste 90 de milioane de lei pentru indemnizatiile acordate parintilor, si peste 34.000 de parinti au beneficiat de acest tip de sprijin.

 

OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii

Guvernul introduce masuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de ”munca la gri”, care consta nu doar in disimularea unui contract individual de munca cu norma intreaga intr-un contract de munca cu timp partial, ci si in acordarea in fapt de catre angajator a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar-contabile, asa numitul ”salariu in plic”.

Va fi definita, combatura si sanctionata ”munca subdeclarata”.Va fi redefinita si sanctionata munca nedeclarata prin primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Va fi reglementata contraventia de acordare a unor drepturi salariale net mai mari decat cele constituite si evidentiate in statele de plata ale salariatilor.

Va fi reglementata, in cadrul lanturilor de subcontractare, raspunderea contractantului caruia intreprinderea angajatoare ii este subcontractant direct, in solidar cu aceasta sau in locul sau, pentru drepturile salariale nete restante datorate salariatilor de catre subcontractant.

 

OUG pentru modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID – 19

Va putea fi pusa in aplicare plata pensiei de urmas, a ajutorului de deces si a sprijinului acordat familiilor cadrelor medicale care si-au pierdut viata in efortul de combatere a COVID-19.

Pensia de urmas se acorda pana la implinirea varstei de 16 ani sau, pina la terminarea studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, dar nu mai mult de 26 de ani, respectiv pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit inainte de implinirea varstei de 16 ani, respectiv 26 ani; Cuantumul pensiei de urmas este de 75% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie avut/avuta de personalul medical la data decesului indiferent de numarul urmasilor indreptatiti.

Sotul supravietuitor beneficiaza de pensia de urmas, pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta de legislatia proprie fiecarui sistem de pensii, daca nu se recasatoreste.

In ceea ce priveste ajutorul lunar acordat parintilor, proiectul de act normativ prevede ca acesta se plateste doar in cazurile in care nu exista urmasi, iar persoana decedata era singurul sustinator al parintilor sai. in aceasta situatie, ambii parinti beneficiaza de acest tip de ajutor in cuantum lunar de 50% din nivelul pensiei de urmas.

 

Hotarare de Guvern privind acordarea de ajutoare de urgenta

Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenta de cate 5.000 de lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor care si-au pierdut viata in urma incendiului produs la sectia de terapie intensiva a Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Constanta.

 

SANATATE

HG privind prelungirea perioadei prevazuta in anexa nr.2 la Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii

Perioada de angajare a celor 2.000 de lucratori in domeniul medical – 1.000 la serviciile de ambulanta publice si 1.000 la Directiile de Sanatate Publica –, personal suplimentar angajat pe perioada pandemiei COVID-19, va fi prelungita cu inca sase luni, respectiv pana la 11 aprilie 2022.

Masura este determinata de evolutia situatiei epidemiologice si de necesitatea de a mentine fortele in teren pentru a face fata eforturilor de combatere a raspandirii noului coronavirus.

Reamintim ca, incepand cu data de 12 octombrie 2020 s-a hotarat ca, pentru o perioada de 6 luni a numarului maxim de posturi cu 2000 de posturi pentru unitatile finantate integral de la bugetul de stat, din care, 1.000 de posturi pentru directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si 1.000 de posturi pentru serviciile de ambulanta judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov.

 

OUG pentru completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic

Actul normativ va facilita accesul pacientilor la tratamentul gratuit prevazut in protocolul bolilor infectocontagioase.

Concret, in situatia pandemiei COVID-19, pacientii cu forme usoare ale bolii vor putea primi gratuit tratament la recomandarea medicului infectionist din spital, pentru a fi administrat la domiciliu.
Pacientii vor primi informatiile necesare si schema de administrare. Astfel, formele usoare ale infectarii cu acest virus vor putea fi tratate la domiciliu, reducandu-se presiunea asupra spitalelor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016