Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Guvernul a aprobat, in sedintele din 2-4 octombrie 2021, mai multe masuri care se vor aplica in domeniile- energie, finante, munca si protectie sociala si sanatate. Printre masuri amintim cresterea salariului minim net cu 10%, acordarea zilelor libere pentru parinti, somajul tehnic, compensarea facturilor la electricitate, implementarea si adminstrarea sistemului E-Facturare si tratarea formelor usoare de Covid-19 la domiciliu.
ENERGIE
OUG privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze natural pentru sezonul rece 2021-2022
Aproximativ 13 milioane de cetateni vor beneficia de compensarea facturilor la electricitate, astfel incat sa nu resimta cresterea preturilor.
Clientii casnici, persoanele fizice al caror consum total de energie electrica se situeaza intre 150 kwh si 1.000 kwh inclusiv beneficiaza de o compensare in suma fixa de 0,21 lei/kwh aferenta acestui consum de energie electrica. Pretul de referinta luat in calcul pentru energia activa este 0,68 lei/kwh si include tarifele reglementate si TVA.
Solutii similare sunt si pentru consumatorii de gaze naturale. La gaze, compensatia acordata de stat va fi de 25% din valoarea facturii aferente consumului, in cazul in care consumul total aferent acestei este cuprins intre 80 si 960 de metri cubi.
Masurile vor fi aplicate in perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
FINANTE
Ordonanta de urgenta privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania
Actul normativ vizeaza modalitatea de utilizare a Sistemului national privind factura electronica RO e-Factura de catre operatorii economici si autoritatile si entitatile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, receptionare si prelucrare a facturii electronice.
Este prima etapa de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronica care urmeaza sa fie generalizata in relatiile dintre toti operatorii economici.
Beneficiile e-Factura – reducerea reducerea evaziunii fiscale, veniuri mai mari la buget, digitalizarea extinsa a interactiunilor cu administratia publica si reducerea sarcinii administrative.
MUNCA
Hotarare a Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
In urma consultarilor cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, Guvernul a decis majorarea salariului minim.
Incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 2.300 de lei la 2.550 lei lunar.
Reprezinta o crestere bruta de 10,9 %, ceea ce in valoare absoluta inseamna 250 de lei in suma bruta. In valoare neta, salariul va creste cu 10%, respectiv cu 138 de lei.
Conform datelor comunicate de Inspectia Muncii, in prezent sunt circa 1.970.000 salariati cu contracte de munca active si norma intreaga cu salariul mai mic de 2.550 lei.
HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie social pentru consumatorul vulnerabil de energie
Au fost stabilite detaliile mecanismului de punere in aplicare a masurilor prin care persoanele cu venituri mici sunt sprijinite sa-si achite facturile la incalzire.
Aceste subventii se vor acorda incepand cu 1 noiembrie 2021 pe toata perioada sezonului rece.
OUG privind reintroducerea somajului tehnic pentru angajatii ale caror activitati sunt afectate de pandemia COVID-19
De aceasta forma de sprijin vor beneficia aproximativ 50.000 de persoane.
Impactul bugetar total calculat pentru doua luni este de 238,4 milioane lei.
Somajul tehnic a fost una dintre primele masuri pe care Guvernul le-a adoptat anul trecut, la inceputul pandemiei, pentru a proteja angajatii si angajatorii.
Au fost salvate 1,2 milioane de locuri de munca, printr-o investitie de 4,85 miliarde de lei, in cursul starii de urgenta si de alerta, pana la 30 iunie, termenul pana la care s-a aplicat somajul tehnic.
OUG privind acordarea de zile libere parintilor in cazul suspendarii cursurilor elevilor cu varsta de pana la 12 ani
Este aceeasi formula aplicata in perioada starii de urgenta: plata a 75% din venitul mediu brut, dar nu mai putin de 2.500 de lei, cu conditia ca parintii sa nu fie in telemunca.
Numar estimate al beneficiarilor este de 20.000.
Pentru anul 2021 se estimeaza o cheltuiala de 150 milioane lei, iar pentru 2022 de 300 milioane lei.
De la inceputul pandemiei, s-au platit peste 90 de milioane de lei pentru indemnizatiile acordate parintilor, si peste 34.000 de parinti au beneficiat de acest tip de sprijin.
OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii
Guvernul introduce masuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de ”munca la gri”, care consta nu doar in disimularea unui contract individual de munca cu norma intreaga intr-un contract de munca cu timp partial, ci si in acordarea in fapt de catre angajator a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar-contabile, asa numitul ”salariu in plic”.
Va fi definita, combatura si sanctionata ”munca subdeclarata”.Va fi redefinita si sanctionata munca nedeclarata prin primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
Va fi reglementata contraventia de acordare a unor drepturi salariale net mai mari decat cele constituite si evidentiate in statele de plata ale salariatilor.
Va fi reglementata, in cadrul lanturilor de subcontractare, raspunderea contractantului caruia intreprinderea angajatoare ii este subcontractant direct, in solidar cu aceasta sau in locul sau, pentru drepturile salariale nete restante datorate salariatilor de catre subcontractant.
OUG pentru modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID – 19
Va putea fi pusa in aplicare plata pensiei de urmas, a ajutorului de deces si a sprijinului acordat familiilor cadrelor medicale care si-au pierdut viata in efortul de combatere a COVID-19.
Pensia de urmas se acorda pana la implinirea varstei de 16 ani sau, pina la terminarea studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, dar nu mai mult de 26 de ani, respectiv pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit inainte de implinirea varstei de 16 ani, respectiv 26 ani; Cuantumul pensiei de urmas este de 75% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie avut/avuta de personalul medical la data decesului indiferent de numarul urmasilor indreptatiti.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensia de urmas, pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta de legislatia proprie fiecarui sistem de pensii, daca nu se recasatoreste.
In ceea ce priveste ajutorul lunar acordat parintilor, proiectul de act normativ prevede ca acesta se plateste doar in cazurile in care nu exista urmasi, iar persoana decedata era singurul sustinator al parintilor sai. in aceasta situatie, ambii parinti beneficiaza de acest tip de ajutor in cuantum lunar de 50% din nivelul pensiei de urmas.
Hotarare de Guvern privind acordarea de ajutoare de urgenta
Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenta de cate 5.000 de lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor care si-au pierdut viata in urma incendiului produs la sectia de terapie intensiva a Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Constanta.
SANATATE
HG privind prelungirea perioadei prevazuta in anexa nr.2 la Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii
Perioada de angajare a celor 2.000 de lucratori in domeniul medical – 1.000 la serviciile de ambulanta publice si 1.000 la Directiile de Sanatate Publica –, personal suplimentar angajat pe perioada pandemiei COVID-19, va fi prelungita cu inca sase luni, respectiv pana la 11 aprilie 2022.
Masura este determinata de evolutia situatiei epidemiologice si de necesitatea de a mentine fortele in teren pentru a face fata eforturilor de combatere a raspandirii noului coronavirus.
Reamintim ca, incepand cu data de 12 octombrie 2020 s-a hotarat ca, pentru o perioada de 6 luni a numarului maxim de posturi cu 2000 de posturi pentru unitatile finantate integral de la bugetul de stat, din care, 1.000 de posturi pentru directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si 1.000 de posturi pentru serviciile de ambulanta judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov.
OUG pentru completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic
Actul normativ va facilita accesul pacientilor la tratamentul gratuit prevazut in protocolul bolilor infectocontagioase.
Concret, in situatia pandemiei COVID-19, pacientii cu forme usoare ale bolii vor putea primi gratuit tratament la recomandarea medicului infectionist din spital, pentru a fi administrat la domiciliu.
Pacientii vor primi informatiile necesare si schema de administrare. Astfel, formele usoare ale infectarii cu acest virus vor putea fi tratate la domiciliu, reducandu-se presiunea asupra spitalelor.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Intrebare: Ma numesc I.S. si sunt angajat la SC D. E. Romania SA si am atributii legate de Fondul de Mediu. Am urmatoarele intrebari legate de taxa verde conform Legii 127/2024. Precizez ca noi producem si livram echipamente electrice si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit in anul 2024 obtine urmatoarele rezultate: - 8.000 lei pierdere fiscala pentru trimestrul I 2024; - 25.000 lei profit fiscal pentru trimestrul II 2024; - 5.000 lei profit fiscal pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA