Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai importante prevederi ale HG 905/2017

06-Ian-2020
7911

In cele ce urmeaza vom discuta despre cele mai importante prevederi – aspecte foarte sensibile, de altfel – aduse de HG 905/2017, care continua sa dea batai de cap chiar si celor mai profesionisti contabili.

Asadar, iata care sunt cele mai importante prevederi ale HG 905/2017:

1. Nu mai exista doua registre de evidenta a salariatilor, ci un singur registru in care se inregistreaza atat contractele individuale de munca din domeniul public, cat si contractele individuale de munca din domeniul privat.

2. Datele din actele de studii nu se mai inregistreaza in REVISAL.

3. In REVISAL se inregistreaza alaturi de salariul de baza si de sporuri, indemnizatiile si adaosurile la salariul de baza.

4. In REVISAL se inregistreaza nu doar elementele salariale prevazute in contractul individual de munca, ci si elementele salariale prevazute de contractul colectiv de munca.

5. Termenul in care se inregistreaza suspendarea si incetarea suspendarii se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

6. Angajatorii au obligatia sa elibereze la incetarea contractului individual de munca, alaturi de adeverinta de vechime, si un extras din registru.

7. Angajatorii au obligatia sa pastreze datele din registru si dosarele personale ale fiecarui salariat timp de 50 de ani.

Pentru inca sunt foarte multe de spus despre acest subiect, dar si despre REVISAL 6.0.7., puteti sa va pregatiti intrebarile pentru a afla tot ce va intereseaza direct de la specialistii nostri, in cadrul Seminarului National de REVISAL organizat in weekendul 30 ianuarie-2 februarie 2020.

Detalii despre seminarul national de REVISAL gasesti AICI >>

Specialistul de top, Andreea Tudorie, va aborda 11 teme sensibile si controversate privind REVISAL, insotite de solutii profesioniste, pe care le puteti aplica chiar de a doua zi, cu siguranta maxima!

Cele mai multe neclaritati provin din necesitatea armonizarii prevederilor Codului muncii si ale legilor speciale cu HG nr. 905/2017 care a introdus reguli noi ce tin de raportarea contractelor individuale de munca sau de modificarea/incetarea acestora. De aici si problemele. Vestea buna este ca specialistul Andreea Tudorie v-a pregatit o tematica de utilitate maxima si are raspuns la toate intrebarile la care nu ati gasit raspuns pana acum.

Seminarul este un eveniment extrem de util in contextul in care HG nr. 905/2017 stabileste nu mai putin de 16 contraventii si amenzi de pana la 8.000 de lei!

1. Nu aveti la sediu dosarul personal al unui salariat? Amenda este cuprinsa intre 2.000 la 5.000 de lei!

2. Nu ati transmis la termen data la care incepe detasarea unui salariat? Riscati o amenda de pana la 8.000 de lei!

3. Ati omis sa completati in REVISAL functia unui salariat, conform COR? Puteti fi sanctionat cu 8.000 de lei!

Evitati aceste amenzi participand la Seminarul National de REVISAL! Detalii COMPLETE aici >>

Acesta este unul dintre cele mai asteptate evenimente de contabilitate. Acum aveti ocazia sa va intalniti direct cu unul dintre specialistii de top si, implicit, sa obtineti informatii clare si complete despre REVISAL – subiectul preferat al inspectorilor ITM!

Subiecte abordate

  • Registrul general de evidenta a salariatilor reglementat prin HG nr. 905/2017 armonizate cu prevederile Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, in ceea ce priveste activitatea desfasurata in baza unui contract individual de munca. 
  • Solutii de armonizare a aplicatiei informatice cu prevederile legilor speciale. 
  • Analiza spetelor rezultate din actele normative cu aplicabilitate dupa data de 01.01.2019, ex. salariul minim brut pe tara garantat in plata, suspendare pentru crestere si ingrijire copil, detasarea cetatenilor romani in cadrul UE, etc.
  • Aplicatia electronica a registrului general de evidenta a salariatilor, versiunea 6.0.7.: cerinte minime de sistem, instalare aplicatie, salavarea bazei de date de catre angajatori, elemente suplimentare de validare de date, actualizarea COR, nomenclatoare SIRUTA, actualizare nomenclator sporuri, indemnizatii si alte adaosuri uzuale, actualizate temeiuri de suspendare, incetare, tipuri de contracte de munca, salariati apatrizi, avize de munca, transferul individual in cadrul sistemului bugetar in baza Legii nr. 153/2017, detasarea transnationala, interfata prietenoasa, proceduri de recuperare baze de date de la Inspectia Muncii, etc.
  • Modificari legislative, probleme de interpretare si solutii practice de rezolvare a acestora; aspecte metodologice privind completarea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor; 
  • Conditii privind structura si formatul fisierului aferent registrului electronic care trebuie transmis la Inspectia Muncii;
  • Culegere de spete din activitatea curenta de transpunere a prevederilor actelor normative susmentionate in format electronic; 
  • Obligatii ale angajatorului ce decurg din legislatia specifica ce reglementeaza registrul general de evidenta a salariatilor; dosarul de personal, intocmire, utilizare si arhivare;
  • Transmiterea corecta si in termen a documentelor in registrul general de evidenta a salariatilor, coroborate cu prevederile Codului Muncii; modalitati acceptate de transmitere;
  • Sanctiuni contraventionale si modalitatea de contestare a acestora in contextul aplicarii corecte a legislatiei specifice.

Afla de aici tot ce te intereseaza legat de cel mai asteptat eveniment la inceput de an >>

Cine este lectorul evenimentului?

Andreea Tudorie - Specialist relatii de munca
• experienta de peste 20 de ani in domeniul muncii;
• absolventa a cursurilor de Master in cadrul ASE; 
• cursuri de pregatire in domeniul relatiilor de munca; 
• perfectionare in domeniul securitatii si sanatatii in munca; 
• experienta in activitatea de lector prin participarea la numeroase seminarii; 
• cursuri de pregatire in domeniul relatiilor de munca si in principal al evidentei muncii (inclusiv evidenta electronica prin programul REVISAL) si al contractelor colective de munca.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016