Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cenzorii la societatile pe actiuni. Cand e obligatoriu raportul cenzorilor?

08-Nov-2017
15780

Va oferim mai jos etapele de indeplinit avand in vedere ca entitatea in cauza este o societate pe actiuni si ca nu trebuie, in mod obligatoriu, sa facem auditul situatiilor financiare (pentru ca nu indeplinim criteriile de active totale, cifra de afaceri si numarul mediu de salariati). Vom vedea daca unitatea este obligata sa aiba cenzori si sa intocmeasca raportul cenzorilor pentru depunerea situatiilor financiare.

Iata raspunsul specialistului:

Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare prevede ca cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
Numirea cenzorilor este obligatorie la societatile pe actiuni conform art. 159 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.
Acestia sunt mentionati in actul constitutiv al societatii.

Redam in continuare, prevederile mai inainte citate:
“Art. 159

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Deductibilitate CAS si CASS venituri PFA si drepturi de autor Va multumesc pentru raspuns! Referitor la aceeasi speta, am rugamintea sa ma ajutati si cu calculul impozitului pe venit. Avand in vedere ca CAS si CASS sunt deductibile la...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare cladire veche si terenuri Detinem un imobil cu terenul aferent si alte doua terenuri amenajate ca parcare, respectiv teren de tenis. Intentionam sa vindem intreaga investitie. Mentionez ca cladirea este mai...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Rezidenta fiscala societate din Spania Situatia de fapt: - societatea noastra are incheiat un contract cu o societate nerezidenta (unitate de aprovizionare a unei alte societati din Romania ("societatea X"), prin care...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regim TVA pentru achizitii combustibil si taxe de drum prin card DKV Societatea a primit un raport detaliat de la furnizorul DKV pentru alimentarile de combustibil a autocamioanelor pe parcurs extern, raportul contine cantitatea de combustibil...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Revenire Am citit ca impozitul pe astfel de venituri ar fi 1% sau 3% in functie de vechimea actiunilor. Atasez document in acest sens.citeste mai mult

1)Societatea pe actiuni va avea 3 cenzori si un supleant, daca prin actul constitutiv nu se prevede un numar mai mare. In toate cazurile, numarul cenzorilor trebuie sa fie impar.
(2)Cenzorii sunt alesi de adunarea generala a actionarilor. Durata mandatului lor este de 3 ani si pot fi realesi.
(3)Cenzorii trebuie sa isi exercite personal mandatul.
(4)La societatile pe actiuni cu capital majoritar de stat, unul dintre cenzori este, in mod obligatoriu, reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor.”

Conform prevederilor de la art. 160 alin. (1^1) alin. (3) si art. 163 alin. (3) din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare:
"La societatile pe actiuni care opteaza, in temeiul art. 153, pentru sistemul dualist de administrare sunt supuse auditului financiar.
La societatile comerciale ale caror situatii financiare anuale nu sunt supuse, potrivit legii, auditului financiar, adunarea generala ordinara a actionarilor va hotari contractarea auditului financiar sau numirea cenzorilor, dupa caz.
Adunarea generala poate aproba situatiile financiare anuale numai daca acestea sunt insotite de raportul cenzorilor sau, dupa caz, al auditorilor financiari".

Prin urmare, la societatile pe actiuni, daca nu sunt supuse auditului financiar, situatiile financiare anuale sunt verificate de catre cenzori.

Cenzorii au obligatia de a intocmi un raport, pe baza caruia AGA poate aproba situatiile financiare anuale.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
cenzori

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016