
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Compania noastra are incheiate 2 contracte cu persoane impozabile rezidente in Belgia, pentru servicii de management, respectiv servicii de intermediere export tara in afara zonei UE.
Raspunsul specialistului Ela Dumitra:
In formularea raspunsurilor la intrebarile dvs. prezint mai intai baza legala privind certificatele de rezidenta fiscala:
ART. 230 - Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene
(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta,…..
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
NM 19. In scopul aplicarii art. 230 alin. (2) din Codul fiscal: (7) In certificatul de rezidenta fiscala sau in documentul prevazut la alin. (1), prezentat de nerezidentii care au obtinut venituri din Romania, trebuie sa se ateste ca acestia au fost rezidenti in statele cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, in anul/perioada obtinerii veniturilor sau in anul/perioada pentru care a fost emis certificatul de rezidenta fiscala ori documentul prevazut la alin. (1)..
Ce informatii ar trebui sa contina certificatele de rezidenta fiscala, astfel incat acestea sa ne prevalam conventia de evitare a dublei impuneri incheiate cu Belgia, iar platile efectuate atat in cursul anului 2020 sa fie efectuate fara retinerea impozitului pe venit?
Certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri pentru perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.
Pornind de la prevederile OPANAF 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de la Anexa 2 CERTIFICATde rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri............., pentru persoane juridice unde este prezentat modelul de certificat de rezidenta fiscala eliberat de ANAF pentru rezidentii din Romania, certificatul trebuie sa ateste ca societatea din …..este rezidenta in …… in sensul prevederilor Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania atesta ca societatea ..............., cu sediul in localitatea ...................., adresa ................................, sectorul/judetul .............................., este rezidenta in …., in sensul prevederilor Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ca certificatul eliberat la data de…................este valabil pentru anul/perioada ...................
Legat de inrebarile dvs.:
1) pt serviciile de management: se mentioneaza in certificate in mod expres facturile emise in anul 2018
In opinia consultantului acest certificat nu este valabil pentru facturile emise in 2019 avand in vedere ca partenerul dvs. nu demonstreaza prin acest document ca a fost rezident al tarii in perioada in care v-a prestat serviciile de management, respectiv in 2019.
2) pt serviciile de intermediere operatiuni export: se mentioneaza doar data emiterii.
Este insuficienta prezentarea doar a datei emiterii. Certificatul ar trebui emis cu specificarea perioadei de valabilitate, fie an calendaristic, fie o alta perioada
Daca certificatul a fost emis in 2020, respectiv este mentionata pe acesta doar data emiterii in 2020 si dvs. platiti facturi din 2019 nu va puteti prevala de acest certificat pentru a nu-i retine impozitul pe ventit nerezident de 16%.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: In situatia in care apartamentele sunt inchiriate la persoane fizice fara desfasurare de activitate economica (sunt declarate cladiri rezidentiale), utilitatile sunt platite de locatar, asa cum se prevede prin contractul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Este vorba de un SRL care are asociat unic un ONG caruia ii distribuie dividende din profitul realizat. In ce cont contabil al ONG-ului se opereaza aceste venituri din dividende?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<