
Raportul Special
realizat de specialisti
In acest articol vom discuta despre certificatul de rezidenta fiscala. Vom vedea ce este acesta, ce reglementari legale trebuie sa respecti pentru a-l obtine, de ce este necesar, si iti punem la dispozitie si cateva studii de caz utile cu privire la rezidenta fiscala.
Rezidenta fiscala este un lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand locuiesti o perioada mai mare de cateva luni intr-o alta tara decat cea natala. Mai exact, acest termen se refera la locul de impozitare si de taxare al unei persoane fizice sau juridice.
In cazul in care muncesti intr-o alta tara, esti antreprenor sau ti-ai deschis o firma, si locuiesti acolo deja de o perioada mai mare de 183 de zile, trebuie sa iti stabilesti rezidenta fiscala, pentru a putea sa raportezi veniturile pe care le faci, dar si sa platesti impozitele aferente.
Este important sa iti stabilesti rezidenta fiscala pentru a evita dubla impunere, adica dubla impozitare, pe veniturile pe care le obtii. Iar ca sa faci acest lucru ai nevoie sa obtii un certificat de rezidenta fiscala.
Certificatul de rezidenta fiscala este un document care atesta rezidenta fiscala a unei persoane intr-o anumita tara, pentru a evita dubla impunere. Acesta este necesar si pentru firmele care fac tranzactii cu persoane nerezidente.
Baza legala privind certificatele de rezidenta fiscala este reglementata prin Legea 227/2015. Iar prin Ordinul nr. 583 din 26 aprilie 2016 a fost aprobata formularistica prevazuta de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025 Cartea Verde a Contabilitatii Examen Consultant Fiscal 2025
ART. 230 - Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene (2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta,precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Certificatul de rezidenta fiscala se prezinta in original sau copie legalizata insotite de o traducere autorizata in limba romana. In situatia in care autoritatea competenta straina emite certificatul de rezidenta fiscala in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscala avut in vedere pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului veniturilor obtinute din Romania, respectiv pentru aplicarea legislatiei Uniunii Europene, dupa caz.
Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile prezentului titlu. In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.
In acest sens, certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Uniunea Europeana are incheiat un acord de stabilire a unor masuri echivalente pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.
Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul social al rezidentului, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau in prezentul titlu, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
In scopul aplicarii art. 230 alin. (2) din Codul fiscal: (7) In certificatul de rezidenta fiscala sau in documentul prevazut la alin. (1), prezentat de nerezidentii care au obtinut venituri din Romania, trebuie sa se ateste ca acestia au fost rezidenti in statele cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, in anul/perioada obtinerii veniturilor sau in anul/perioada pentru care a fost emis certificatul de rezidenta fiscala ori documentul prevazut la alin. (1).. Certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri pentru perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.
Pornind de la prevederile OPANAF 583/2016 modificat prin OPANAF 499/2021 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de la Anexa 2 CERTIFICAT de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri............., pentru persoane juridice unde este prezentat modelul de certificat de rezidenta fiscala eliberat de ANAF pentru rezidentii din Romania, certificatul trebuie sa ateste ca societatea din ... este rezidenta in in sensul prevederilor Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania atesta ca societatea ..............., cu sediul in localitatea ...................., adresa ................................, sectorul/judetul .............................., este rezidenta in ... in sensul prevederilor Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ca certificatul eliberat la data de ................este valabil pentru anul/perioada ...................
Exista necesitatea prezentarii certificatului in cazul unor servicii care sunt prestate pe teritoriul Romaniei, dar care, nefiind furnizate printr-un sediu permanent, definit de art. 8 din Codul fiscal, situat in Romania.
Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala asigura aplicarea Conventiei astfel ca venitul realizat va face obiectul impunerii doar in statul de rezidenta.
Certificatele de rezidenta se elibereaza de catre administratiile fiscale de care apartine persoana respectiva, insa trebuie sa soliciti explicit acest lucru, printr-o cerere pe care o regasesti pe site-ul ANAF, AICI>>
Documentul este eliberat in termen de trei zile de la data la care a fost depusa cererea.
Cererile pot fi depuse si online, prin intermediul portalului e-guvernare.ro sau prin Spatiul Privat Virtual. In cazul persoanelor care sunt deja inregistrate in SPV, cererile se vor trimite exclusiv in mod electronic.
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator. Exista si o exceptie, in cazul situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta, acesta trebuie reinnoit.
Important! Se utilizeaza mai multe formulare in functie de statutul persoanei, astfel:
- Z01 - Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala pentru persoane juridice rezidente in Romania;
-Z03 - Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala pentru persoane fizice rezidente in Romania;
-Z05 - Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala pentru persoane fizice rezidente in Romania care desfasoara activitate independenta;
-Z07 - Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala pentru persoane rezidente in Romania;
Regasesti formularele Z01 Z03 Z05 Z07 aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/descarcare_declaratii.htm
In continuare vom prezenta 3 studii de caz utile contribuabililor, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.
O firma rezidenta in Austria presteaza servicii de mentenanta pe teritoriul Romaniei, pentru o societate din Romania, si in vederea evitarii dublei impuneri prezinta un certificat de rezidenta fiscala. Pe certificat este mentionat tipul venitului dar nu este trecuta nici o suma la Effective or expected amount of income. Este obligatorie trecerea unei sume la aceasta rubrica? Daca suma trecuta este mai mica decat valoarea platilor efectuate trebuie solicitat un alt certificat? Atasez formularul certificatului de rezidenta primit.
Raspuns: Pentru a beneficia de prevederile unei conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si o alta tara (in acest caz, Austria), o firma rezidenta a Austriei trebuie sa prezinte un certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta din Austria, atunci cand obtine venituri din Romania.
Codul Fiscal prevede ca nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit certificatul de rezidenta fiscala atunci cand i se efectueaza plata.
Certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa fie insotit de o traducere autorizata in limba romana si sa ateste faptul ca beneficiarul venitului a avut rezidenta fiscala in tara respectiva pentru perioada in care s-au realizat veniturile din Romania. In Codul Fiscal nu exista o cerinta explicita ca certificatul de rezidenta fiscala sa indice suma exacta sau estimata a veniturilor obtinute sau de obtinut din Romania.
Cu alte cuvinte, rubrica "Effective or expected amount of income" nu este obligatorie conform legislatiei romanesti.
Temei legal: Codul fiscal Art. 230. - Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene
(1) In intelesul art. 224, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit. In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.
Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri.
Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, respectiv cu statele cu care Uniunea Europeana are incheiate acorduri de stabilire a unor masuri echivalente.
(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.
Certificatul de rezidenta fiscala se prezinta in original sau copie legalizata insotite de o traducere autorizata in limba romana. In situatia in care autoritatea competenta straina emite certificatul de rezidenta fiscala in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscala avut in vedere pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului veniturilor obtinute din Romania, respectiv pentru aplicarea legislatiei Uniunii Europene, dupa caz.
Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile prezentului titlu.
In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.
In acest sens, certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Uniunea Europeana are incheiat un acord de stabilire a unor masuri echivalente pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.
Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul social al rezidentului, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau in prezentul titlu, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
(2indice 1) Certificatul de rezidenta fiscala, prevazut la alin. (2), insotit de o traducere autorizata in limba romana, depus prin mijloace electronice de transmitere la distanta la organul fiscal central competent, este acceptat in copie conforma cu originalul si mentiunea ca originalul sau copia legalizata a certificatului se afla la platitorul de venit in cazul veniturilor cu regim de retinere la sursa, la persoana juridica romana ale carei titluri de valoare sunt instrainate in cazul castigului de capital, la sediul permanent din Romania in cazul veniturilor care sunt atribuibile sediului permanent, respectiv la persoana juridica din Romania unde persoana fizica nerezidenta a fost detasata.
Un furnizor extern, mai exact din UK, a obtinut din partea autoritatilor sale fiscale Certificatul de rezidenta fiscala in data de 28.11.2022. Am primit din partea acestuia certificatul respectiv, cu mentiunea ca acesta este valid pana la data de 27.11.2023 si ca nu are de ce sa mai solicite inca un certificat in prezent pentru anul 2023. Este in regula sa il consider valid pe cel emis in 28.11.2022, pentru anul 2023? Multumesc, O dupa amiaza frumoasa!
Raspuns: Conform pct. 19 alin. (7) din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din legea 227/2015 privind Codul fiscal se prevad urmatoarele: "(7) In certificatul de rezidenta fiscala sau in documentul prevazut la alin. (1), prezentat de nerezidentii care au obtinut venituri din Romania, trebuie sa se ateste ca acestia au fost rezidenti in statele cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, in anul/perioada obtinerii veniturilor sau in anul/perioada pentru care a fost emis certificatul de rezidenta fiscala ori documentul prevazut la alin. (1)."
Asadar, chiar daca formularea alin. (2) al art. 230 lasa o imagine diferita vizavi de valabilitatea certificatului de rezidenta fiscala, normele metodologice vin si clarifica acest aspect, dat fiind si faptul ca anul fiscal dintr-un stat poate diferi de cel din Romania, cum si in Romania se poate utiliza o alta structura a anului financiar-fiscal-contabil decat cea calendaristica clasica (01.01-31.12).
Revenire: Avand in vedere faptul ca speta de mai sus nu face referire la anul modificat al furnizorului, ci la faptul ca firma X din Romania i-a solicitat companiei Y din UK certificatul in luna Noiembrie 2022, pentru ca pana la finalul anului 2022 trebuia sa ii plateasca o factura acesteia, imi puteti spune daca acel certificat este considerat valid de catre ANAF din Romania pana in luna in Noiembrie 2023 (netinand cont de anul financiar, modificat sau nemodificat al furnizorului extern). Multumesc.
Raspuns: Trimiterea la anul modificat era pentru a intelege perspectiva legislatiei romanesti, pe alocuri nu tocmai clara sau chiar in contradictoriu (in cazul acesta codul cu normele).
Raspunsul il regasiti in materialul legislativ redat anterior (partea bolduita).
Un salariat al societatii a fost in delegatie pentru 5 zile in Bulgaria. Cazarea a fost facturata de agentia de turism prin intermediul careia s-a facut rezervarea insa ulterior am primit o factura de la hotel pentru transferul de la aeroport la hotel si o cina cu un partener de afaceri. Pentru plata acestei facturi este necesar sa solicitam certificat de rezidenta fiscala de la hotelul din Bulgaria? Multumesc!
Raspuns:
Dumneavoastra nu aveti obligatia de a solicita certificatul de rezidenta fiscala pentru serviciile de care a beneficiat salariatul cand se afla in Bulgaria.
Certificatul de rezidenta fiscala este necesar atunci cand veniturile obtinute de nerezident sunt impozabile in Romania, prin retinere la sursa.
Venitul pe care-l realizeaza compania din Bulgaria, nu se incadreaza la veniturile stipulate in Codul fiscal la art. 233, alin. (1). Serviciile sunt prestate in Bulgaria, asadar la momentul patii facturii pentru aceste servicii, beneficiarul din Romania nu trebuie sa retina la sursa impozit pe venitul nerezidentilor si nici nu are nevoie de certificat de rezidenta fiscala, deoarece aceste venituri sunt impozabile in Bulgaria.
Conform art. 223, alin. (1) din Codul fiscal, veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
a) dividende de la un rezident;
b) dobanzi de la un rezident;
c) dobanzi de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, daca dobanda este o cheltuiala a sediului permanent/a sediului permanent desemnat;
d) redevente de la un rezident;
e) redevente de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, daca redeventa este o cheltuiala a sediului permanent/a sediului permanent desemnat;
f) comisioane de la un rezident;
g) comisioane de la un rezident care are un sediu permanent in Romania, daca comisionul este o cheltuiala a sediului permanent/a sediului permanent desemnat;
h) venituri din activitati sportive si de divertisment desfasurate in Romania, indiferent daca veniturile sunt primite de catre persoanele care participa efectiv la asemenea activitati sau de catre alte persoane;
i) venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident sau daca veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent in Romania;
j) venituri reprezentand remuneratii primite de persoane juridice straine care actioneaza in calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unui rezident;
k) venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;
l) venituri din profesii independente desfasurate in Romania - medic, avocat, inginer, dentist, arhitect, auditor si alte profesii similare - in cazul cand sunt obtinute in alte conditii decat prin intermediul unui sediu permanent sau intr-o perioada ori in mai multe perioade care nu depasesc in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic vizat;
m) venituri din premii acordate la concursuri organizate in Romania;
n) - *** A B R O G A T ***
o) venituri realizate de nerezidenti din lichidarea unui rezident. Venitul brut realizat din lichidarea unui rezident reprezinta suma excedentului distributiilor in bani sau in natura care depaseste aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare. Se considera venituri din lichidarea unui rezident, din punct de vedere fiscal, si veniturile obtinute in cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decat cele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi. Venitul impozabil reprezinta diferenta dintre distributiile in bani sau in natura efectuate peste valoarea fiscala a titlurilor de valoare;
p) venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Majorarea capitalului social. Cum tratam impozitul pe veniturile nerezidentilor?Imprumuturi din strainatate. Contracte de finantareDividende achitate imputernicitilor asociatilor. Cum se aplica scutirea pentru dividendele achitate asociatului strain?Cum determinam corect locul de rezidenta a beneficiarilor efectiviAnaliza fiscala a operatiunilor cu persoane afiliateUltimele articole
ANAF a publicat un Ghid necesar contribuabililor care declara veniturile din strainatate in Declaratia Unica (Formular 212)Mongrafii contabile cu impact major in 2021Atentie! De la 1 ianuarie s-a modificat tratamentul fiscal-contabil al achizitiilor de servicii din afara RomanieiCertificatele de rezidenta fiscala. Conventia de evitare a dublei impuneri. Studiu de cazOrdinul nr. 1830/2020. Noi formulare cu completare si depunere electronicaArticole similare
Atatea glume cu GDPR, insa e de gluma? Afla ce spun specialistiiTestati GRATUIT lucrarea Consilierul Verde al Contabilului! Ofera pe loc raspunsul la orice problema din domeniuContabilitatea operatiunilor de transport si logistica. Solutii pentru iesirea accelerata din criza a antreprenorilor implicati in aceste activitatiDeclaratia Unica 2024. 3 STUDII DE CAZ utile contribuabililorModificari fiscale 2024. Sunt propuse schimbari asupra beneficiilor extrasalariale acordate angajatilorUltimele articole
Ofertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITFirmele trebuie sa urmeze 3 pasi pentru distribuirea dividendelor interimare. Cand NU pot fi acordateSpalarea banilor. Cand intervine obligatia de a face audit internDepunerea SAF-T de catre nerezidenti. Reglementari cheie si STUDII DE CAZ utileGHID PRACTIC pentru implementarea legii privind auditul internArticole similare
Comisioane de factoring. Impozitul pe veniturile nerezidentilor. Cum procedam pentru evitarea dublei impuneri si cum tratam comisioanele?Imprumut de la o persoana fizica nerezidenta. Care e procedura si ce obligatii veti avea?Impozit dividende actionar strain. Cum aplicam cota redusa?Guvernul a decis! Vor fi adoptate noile masuri privind impozitul pe profit, impozitul pe venit pentru rezidenti si nerezidenti si CASMFP modifica Legea contabilitatii si Legea societatilor (proiect de Ordonanta)Ultimele articole
[GHID] REZIDENTA FISCALA a cetatenilor straini in RomaniaD205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. Instructiuni de completareDepunere D101 in 2024. Ce trebuie atasat in arhiva zip pentru D101?Inregistrare in SPV. 7 avantaje de care trebuie sa stie persoanele fiziceVenituri din dividende in 2023. Tratament fiscal necesar contribuabililorSfaturi de la experti
Inregistrare in contabilitate raport evaluare teren
Intrebare: Avem un teren intravilan cumparat in anul 2019. In octombrie 2024 se face un raport de evaluare cu scopul de a se estima valoarea de piata a terenului. Acest raport de evaluare trebuie sa fie inregistrat in contabilitate? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale
Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA