Cesiune contract de inchiriere. Cum se face transferul de datorie prin contract de novatie?
In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate comerciala A care inchiriaza doua spatii in incinta unui complex comercial pe o perioada de 24 luni. Pentru cele doua spatii s-au facut imbunatatiri/investitii si apoi s-au subinchiriat catre alte doua firme B si C. Aceste investitii au fost amortizare pe perioada contractului de chirie, si anume, 24 de luni.
In cazul in care se va face un contract de novatie dupa 6 luni prin care se cedeaza contractul de chirie intre spatiul A si spatiul comercial catre cele doua firme B si C, care sunt implicatiile fiscale si contabile ale acestui contract?
Iata raspunsul specialistului:
In cazul modernizarii/transformarii unui spatiu inchiriat, suma TVA deductibila aferenta lucrarilor efectuate este deductibila daca spatiul respectiv este destinat realizarii de operatiuni taxabile. In acest caz, este aplicabila regula generala privind deducerea TVA reglementata prin art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal conform careia Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
De asemenea, este deductibila la determinarea profitului impozabil si suma reprezentand cheltuiala cu amortizarea pe intreaga perioada de derulare a contractului de inchiriere. In acest caz, este aplicabila regula generala privind deducerea cheltuielilor reglementata prin art. 21 alin. (1) din Codul fiscal conform careia Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
In situatia in care contractul respectiv urmeaza a fi cesionat prin novatie, suma TVA deductibila, dedusa va trebui ajustata pentru perioada ramasa de neutilizare a investitiei pentru realizarea operatiunilor taxabile. Fiind o investitie de natura bunurilor de capital, ajustarea se efectueaza pentru o perioada de 19 ani conform prevederilor art. 149 si pct. 54 din normele de aplicare. De asemenea, in cazul impozitului pe profit, cheltuielile cu amortizarea inregistrate dupa cesiunea contractului vor fi cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.
Acest tratament fiscal nu se aplica in situatia in care investitia efectuata in cadrul contractului de inchiriere se vinde de catre A la valoarea de piata, prin aplicarea regimului normal de taxare, catre viitorii chirasi B si C care vor prelua contractul de inchiriere incheiat de A cu Real. In acest caz, contractul de novatie va avea in vedere doar suma datorata de catre B si C ca urmare a achizitiei efectuate de la A deoarece, in practica, novatia este o modalitate de schimbare a debitorului, fara a fi o modalitate de transfer al dreptului de proprietatea asupra unui bun.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme