Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune creanta client in faliment. E in avantajul nostru sa stabilim corect impozitul pe profit

14-Mar-2017
6157

A gresi e omeneste, ne spunem de multe ori. Dar cand lucram cu cifre, cand trendul ascendent sau nu al cifrei de afaceri si al profitului depinde numai de noi, stresul prea mare ne face sa nu prea mai avem la inima aceasta zicala.

Tocmai de aceea e bine sa ne informam si sa clarificam orice nelamurire am avea cu privire la modificarile fiscale atat de dese. Nu uitati ca va suntem aproape zi de zi, pentru orice problema ati avea, si ca Grupul Contabililor din Romania este un astfel de loc in care va asteptam cu drag.

In analiza de azi, avem urmatoarele date: "O societate A are o creanta neincasata de 330.000 lei asupra societatii B intrata in insolventa si actualmente in faliment. Creanta este cea cu care societatea A s-a inscris la masa credala si pentru care a constituit un provizion de 90.000 lei. In anul 2016 societatea A incheie cu societatea C un contract de cesiune de creanta (asupra creantei mentionate) prin care incaseaza de la societatea C suma de 85.000 lei. Evident, pentru restul creantei societatea A nu mai are pretentia recuperarii unei sume. La societatea A care este tratamentul din punct de vedere contabil si fiscal? Suma nerecuperata este deductibila sau nu la calcului impozitului pe profit? Se poate ajusta baza TVA in aceasta situatie?".

 

Pentru creantele si obligatiile incerte ori in litigiu se intocmesc liste de inventariere distincte sau situatii analitice separate, dupa caz.

Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate in contul 4118. In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat. In opinia mea, la data inventarierii creantelor, ar fi trebuit sa constituiti provizion pentru intreaga suma, chiar daca potrivit art. 26 din Codul fiscal ajustarea ar fi fost numai partial deductibila.

Conform art. 25 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, nu sunt deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:

1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul. Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului, in sensul prevederilor art. 25 alin. (4) lit. h) pct. 5 din Codul fiscal, sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi.
6. au fost incheiate contracte de asigurare.

Din punct de vedere al tva, baza de impozitare a tva se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare.

Societatea dumneavoastra nu a pierdut acele sume ca urmare a falimentului sau a unei hotarari judecatoresti, ci ca urmare a renuntarii la aceasta creanta prin cesiune.

In opinia mea, cheltuiala cu scoaterea din evidenta a creantelor este nedeductibila pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 si nici nu puteti ajusta tva-ul deoarece creanta nu a fost eliminata printr-o hotarare judecatoreasca.

Cesiunea creantei se inregistreaza:
% = 4118
461
654

Anulare provizion:
491 = 7814

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016