Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune drepturi de autor. Care e regimul fiscal?

03-Iul-2017
5056

In analiza urmatoare, stabilim care sunt procedurile in cazul in care o persoana fizica cesioneaza drepturile de autor unei societati si atinge plafonul de 220.000 lei. Vom vedea ce obligatii fiscale apar, daca se face inregistrarea in scopuri de TVA si daca se emite factura. De asemenea, daca suma bruta este 30.000 lei, vom vedea cum se emite factura si daca se aplica TVA.

1. Depasire plafon 220.000 lei (anual) si obligatie inregistrare in scop TVA. 

Din punct de vedere al TVA este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute de art. 269 alin. (2) din Codul Fiscal. In sensul acestui articol, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. Veniturile din drepturile de autor (drepturi de proprietate intelectuala) sunt asimilate veniturilor din activitati independente, indferent de forma de realizare ( contracte de drepturi de autor, venituri pentru care persoana care le primeste este inregistrata fiscal, etc). 

Plafonul de 220.000 lei (65.000 euro calculati la curs BNR de la data aderarii Romaniei la UE) reprezinta plafonul sub care persoanele impozabile beneficiaza de regim special de scutire la plata TVA. Mentionam ca acest plafon se calculeaza anual. 

In consecinta, in termen de 10 zile (maxim) de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon persoana fizica trebuie sa solicite organelor fiscale de domiciliu (locul unde are declarata desfasurarea cativitatii) inregistrarea in scop TVA.

Astfel, persoana impozabila este obligata sa completeze si sa depuna Declaratia de inregistrare fiscala/ declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere in doua exemplare (formular 070) . Formularul 070 se completeaza potrivit anexei 9 din OPANAF 3698/2015, asa cum acesta a fost modificat prin OPANAF 511/2017.

La Declaratia de inregistrare fiscala (010) se anexeaza urmatoarele documente: 

- Documentele de identitate ale persoanei fizice, in copie;
- Contractele incheiate cu partenerii si dovada incasarilor, copie.
In afara documentelor de mai sus organul fiscal este indreptati de a solicita si alte documente sau informatii, potrivit art. 56 din Legea nr. 207/2015, Codul de procedura fiscala. Potrivit acestui articol, organul fiscal poate solicita prezenta contribuabilului/platitorului la sediul sau pentru a da informatii si lamuriri necesare stabilirii situatiei sale fiscale reale. Odata cu aceasta solicitare, cand este cazul, organul fiscal indica si documentele pe care contribuabilul/platitorul este obligat sa le prezinte. Solicitarea emisa de organul fiscal se face in scris si cuprinde in mod obligatoriu:
a) data, ora si locul la care contribuabilul/platitorul este obligat sa se prezinte;
b) baza legala a solicitarii;
c) scopul solicitarii;
d) documentele pe care contribuabilul/platitorul este obligat sa le prezinte.

2. Obligatie emitere factura.
De la data la care primeste, de la organul fiscal, codul de inregistrare in scop TVA, persoana impozabila este obligata sa emita facturi care sa cuprinda toate elementele prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul Fiscal, respectiv (enumeram acele elemente ce ar putea fi obligatoriu in cazul dvs.) :
- numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
- data emiterii facturii;
- denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile (cel care realizeaza drepturi de autor);
- denumirea/numele si adresa beneficiarului serviciilor (societatea cu care aveti incheiat contract de drepturi de autor), precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului;
- denumirea serviciilor prestate ( de exemplu: traducere… opera; act artistic…., etc, potrivit ctr. Nr…/data…);
- baza de impozitare a serviciilor ori, dupa caz, avansurile facturate, pretul unitar, exclusiv taxa;
- indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei. 

3. Stabilirea sumei ce va fi facturata , a bazei impozabile si a TVA de colectat. 

Stabilirea sumelor se face conform prevederilor contractuale. Astfel, se pot identifica 3 situatii posibile: 
a. In contract este specificat ca beneficiarul serviciului va plati suma de 30.000 lei fara TVA. In acest caz factura se va emite astfel: 
- Baza impozabila = 30.000
- TVA , 19% = 5.700
- Total factura = 35.700

b. In contract este prevazuta plata sumei de 30.000 lei, TVA inclus. In acest caz factura se va emite astfel: 
- Baza impozabila = 25.210,08
- TVA = 4.789,92
- Total factura = 30.000 lei. 

c. In contract nu se face nici o mentiune cu privire la TVA. In acest caz, factura se emite conform intelegerii dintre parti.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016