Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune parti sociale la valoarea nominala si cesiune imprumut asociat. Ce implicatii fiscale apar?

02-Mai-2016
6376

In cazul urmator, analizam situatia in care unicul asociat nerezident din sociatatea A instraineaza partile sociale la valoarea nominala de 200 lei catre un asociat rezident in Romania si cesioneaza tot catre acesta creanta din contul 4551 in suma de 100.000 lei contra unei sume de 20.000 lei.

1. Ce implicatii fiscale rezulta din aceasta tranzactie atat in societate, cat si la persoanele fizice implicate?
2. In cazul in care noul asociat doreste sa retraga suma de 100.000 lei, ce impozite sunt de plata si care este modalitatea de declarare si de retinere a acestora?


1. Cesiunea partilor sociale la valoarea nominala nu are nicio implicatie fiscala si nici contabila (un asociat este inlocuit de altul, fara ca cineva sa castige ceva).

2. Cesiunea de creanta reprezentand contract de imprumut genereaza un venit pentru noul asociat in momentul in care retrage banii. Incadrarea castigului: venituri din alte surse, definite la art. 114 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal.

Pana pe 25 mai a anului urmator celui in care se incaseaza sumele, asociatul rezident va depune declaratia de venit realizat si va plati impozit 16% in baza deciziei de impunere. Baza de calcul a impozitului (si, daca e cazul, a contributiei la sanatate) va fi 80.000 lei.

Tot pe baza de decizie de impunere va plati si contributie la sanatate, potrivit art. 155 alin. (1) lit. h), daca nu are alte venituri, asa cum, prin exceptie pentru anul 2016, se prevede la art. 177 alin (3) din Codul fiscal


.

" Cod fiscal
ART. 114 - Definirea veniturilor din alte surse

(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:

l) veniturile obtinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar din realizarea venitului din creanta respectiva, inclusiv in cazul drepturilor de creante salariale obtinute in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, din patrimoniul personal, altele decat cele care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) - h) si art. 62."

" Cod fiscal
ART. 116 - Declararea, stabilirea si plata impozitului pentru unele venituri din alte surse

(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse, altele decat cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. a) - k), precum si in normele metodologice elaborate in aplicarea art. 114, au obligatia de a depune declaratia privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
(2) Impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre organul fiscal competent, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra:
b) venitului impozabil determinat ca diferenta intre veniturile si cheltuielile aferente tuturor operatiunilor efectuate in cursul anului fiscal, in cazul veniturilor din alte surse prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l).
(3) In cazul veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l), veniturile reprezinta sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura, iar cheltuielile reprezinta platile efectuate, in cursul unui an fiscal, din toate operatiunile respective, evidentiate in baza documentelor justificative.

La stabilirea veniturilor realizate/cheltuielilor efectuate ca urmare a cesiunii de creanta aferente unui imprumut sau in cazul realizarii venitului din creanta respectiva, incasarile si platile de principal efectuate in cursul anului fiscal nu vor fi luate in calcul.
(4) Impozitul reprezinta impozit final. Contribuabilii nu au obligatia sa efectueze plati anticipate in cursul anului fiscal in contul impozitului anual datorat.

(5) Organul fiscal competent emite decizia de impunere, la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

(6) Impozitul de achitat conform deciziei de impunere anuale se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.

(7) Contribuabilii prevazuti la alin. (1) nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile."

" Cod fiscal

ART. 155 - Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153, datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri:

h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117;"

" Cod fiscal
ART. 177 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse

(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute prevazute la art. 114, 116 si art. 117, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

(3) In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala."

" Cod fiscal
ART. 178 - Stabilirea contributiei

(1) Pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016