Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuiala cu dobanda si diferentele de curs valutar aferente creditului in valuta sunt cheltuieli deductibile fiscal?

15-Nov-2011
4154
O societatate achizitioneaza un teren. Finantarea se face cu un credit bancar in valuta. Terenul este in curs de amenajare urmand sa se construiasca pe el. Cheltuiala cu dobanda si diferentele de curs valutar aferente creditului in valuta sunt cheltuieli deductibile fiscal?

Ca si principiu general o cheltuiala este deductibila la determinarea impozitului pe profit daca este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

Reglementarile actuale prevazute la art. 23 din Codul fiscal, limiteaza in anumite cazuri deducerea cheltuieli cu dobanda si cu diferentele de curs valutar in functie de calitatea creditorului sau de gradul de indatorare.

Pentru credite acordate de catre societati comerciale bancare nationale sau internationale, societati de finantare, de leasing si alte institutii de credit nationale sau internationale legal autorizate, pentru creditele acordate de aceste entitati nu sunt restrictii privind deducerea cheltuielii cu dobanda si cheltuielile cu diferenta de curs valutar.

Daca creditul este acordat de o alta entitate (persoane fizice, juridice afiliate, etc.) sunt cateva restrictii la deducerea cheltuielilor cu dobanda si cheltuiala cu diferenta de curs valutar.


Daca rata dobanzii este mai mare de 6 % pentru creditele in valuta, procentul superior acestui plafon este nedeductibil indiferent de gradul de indatorare, conform normelor metodologice pentru art. 23 alin. 4 regasite la pct. 70^ din HG 44/2004.

Pentru cheltuielile cu dobanda pana in procentul de 6 % la creditele in valuta cheltuielile cu dobanda si diferenta de curs valutar este deductibila la determinarea impozitului pe profit daca gradul de indatorare este mai mic sau egal cu 3. Daca acest grad de indatorare este mai mare decat 3 cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit si se reporteaza in perioada urmatoare si se va deduce in exercitiul in care gradul de indatorare este mai mic decat 3.

Se retine ca prevederea este aplicabila pentru creditele mai mari de un an, gradul de indatorare se determina luand in calcul creditele in ordinea contractarii, iar diferenta de curs pentru care se aplica aceste reguli este cheltuiala mai mare decat veniturile realizate din diferentele de curs.

Daca initial un contract a fost semnat pe termen scurt iar ulterior au fost semnate acte aditionale ce conduc la o perioada mai mare de un an acestea vor fi luate in calcul la determinarea gradului de indatorare.

Gradul de indatorare se determina ca medie intre capitalul imprumutat de la inceputul si sfarsitul perioadei raportate la media capitalurilor proprii de la inceputul si sfarsitul perioadei raportate.

Ca si mod de optimizare fiscala se retine ca pentru determinarea capitalului propriu de la sfarsitul perioadei se va avea in vedere rezultatul exercitiului financiar inainte de deteminarea impozitului pe profit conform pct. 65 alin. (d) din HG 44/2004.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016