Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuiala inregistrata in contul 473 - Remediere erori contabile (conform prevederilor OMFP 1802/2014)

27-Mai-2019
5354

"Intre firma A - chirias si firma R -proprietar a fost incheiat un contract de inchiriere utilaje, Firma A si firma R, fiind persoane afiliate. Termenul de finalizare al contractului era anul 2014. In anul 2013 s-a decis, de comun accord, ca acest contract sa se finalizeze. In anul 2015, firma R a avut un control de fond de la Fisc, unde, acestia au dispus ca firma R sa factureze chiria catre firma A si pentru anul 2014. Firma R a intocmit factura catre firma A (cu anexa RIF-ul intocmit de catre Fisc) si a anuntat si intentia de a contesta in Instanta acest RIF.

Firma A a intregistrat in contabilitate cheltuiala cu chiria in contul 473 (nefiid o cheltuiala certa).

Firma R a contestat in instanta acest RIF, iar in anul 2018, acest proces s-a incheiat, iar firma R a pierdut procesul cu Fiscul (comunicarea a fost primita in anul 2018). In ce cont ar trebui sa transfere firma A cheltuiala cu chiria inregistrata initial in contul 473, avand in vedere faptul ca, pentru perioada 2014-2016 firma A a avut control de fond de la Fisc si nu mai poate depune declaratie rectificativa la impozitul pe profit (101)? Aceasta cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit in anul 2018?"

Acesta este cazul pe care il va analiza si la intrebarile caruia va raspunde specialistul nostru in cele ce urmeaza.

Raspunsul specialistului

Din speta prezentata inteleg ca in anul 2015 firma R a intocmit o factura reprezentand chirii aferente anului 2014 catre firma A, in urma unei inspectii fiscale care a determinat faptul ca aceste prestari servicii au fost realizate in anul 2014, dar nu au fost facturate. Firma A a inregistrat cheltuiala in contul 473, considerand ca nu este o cheltuiala certa, pana la finalizarea litigiului dintre firma R si ANAF.

In opinia mea, cheltuiala cu chiria trebuia inregistrata in contul 612 Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile la data la care factura a fost receptionata de catre firma A, si nu in contul 473 Decontari din operatiuni in curs de clarificare, deoarece pentru firma A inspectia fiscala derulata la firma R pe de-o parte, si litigiul dintre ANAF si firma R, pe de alta parte, nu pot avea relevanta si nu pot influenta modul in care firma A inregistreaza facturile de achizitie. Prin acest mod de inregistrare s-a generat o eroare contabila care trebuie remediata in conformitate cu prevederile OMFP 1802/2014.

Conform prevederilor Ordinului 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:

2.5.2. Corectarea erorilor contabile

65. (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

66. (1)Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.

67. (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").

(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.

(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.

68. (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.

69. Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.

In asemenea situatii, de regula, se va determina daca aceasta eroare este semnificativa sau nu, tinand cont de prevederile legale, de politicile contabile si indicatorii financiari ai firmei A , si, in functie de aceasta decizie, se va corecta eroarea pe seama rezultatului reportat sau pe seama contului de profit si pierdere, dupa caz.

In ceea ce priveste deductibilitatea acestor cheltuieli, daca eroarea este considerata ca fiind nesemnificativa si corectia se face pe seama contului de profit si pierdere, cheltuiala este nedeductibila, deoarece nu este aferenta anului fiscal curent.

In opinia mea, datorita faptului ca firma A a fost supusa unei inspectii fiscale pentru perioada 2014-2016, iar conform art. 105 din Codul de procedura fiscala declaratia 101 nu mai poate fi rectificata pentru acesti ani, chiar daca eroarea este considerata a fi semnificativa, corectia acesteia nu se mai poate realiza pe seama rezultatului reportat, realizandu-se pe seama contului de profit si pierdere, suma fiind, de asemenea, nedeductibila.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016